Politică

Fosti procurori si demnitari, cercetati de DNA in dosarul ofiterilor SRI

14.05.2007, 18:41 122

Fostul sef al DIICOT Gheorghe Muscalu, fostul procuror general adjunct Marcel Simpetru, fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Doru Trifoi, precum si fosta consiliera a premierului Adrian Nastase, Dorina Mihailescu, vor fi cercetati de DNA intr-o cauza disjunsa din dosarul unor ofiteri SRI acuzati ca au cerut bani de la oameni de afaceri in schimbul protectiei.
Simpetru, fost procuror general adjunct, si Muscalu, fost procuror-sef la Sectia I din cadrul Parchetului instantei supreme sunt cercetati pentru favorizarea infractorului, iar Constantin Placinta, fost procuror din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, pentru luare de mita. Doru Trifoi este invinuit de favorizarea infractorului, fata de fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei fiind efectuate acte premergatoare si pentru complicitate la inselaciune.
Dorina Mihailescu, fost sef de departament in cadrul Secretariatului General al Guvernului, fost deputat PSD, in prezent membru CNVM, si Mihai Anastasescu, administrator al SC Metal Euroest SA Campina, sunt anchetati pentru dare de mita, inselaciune, trafic de influenta si transmiterea de informatii cu caracter secret ori confidentiale. Cercetarile il vizeaza si pe fostul deputat PSD Iosif Armas pentru inselaciune. Amiralul Emil - Cico - Dumitrescu, generalul (r) SRI Ovidiu Soare si colonelul (r) SRI Gheorghe Dumitrache au fost trimisi in judecata, alaturi de administratorul unei firme, de catre procurorii anticoruptie, in legatura cu primirea de bani si bunuri de la oameni de afaceri, in schimbul protectiei.
Potrivit rechizitoriului intocmit de DNA in 2002, un om de afaceri i-a oferit colonelului Dumitrache circa 60.000 de dolari pentru a-l ajuta sa recupereze o cantitate de 2.000 de tone de produse petroliere care fusese sechestrata de organele judiciare. Dupa ce a rezultat ca, in pofida banilor dati ofiterului SRI, nu au intervenit schimbari in dosar, omul de afaceri a inceput sa faca demersuri in acelasi scop pe langa Cico Dumitrescu (care in anul 2002 era consilier la Cotroceni). Acesta din urma i-a promis si el omului de afaceri ca va interveni pe langa magistrati pentru ridicarea sechestrului. In schimb, Dumitrescu a pretins o suma sub forma unui procentaj din valoarea de circa 2.000.000 de dolari, cat reprezenta contravaloarea marfii sechestrate. Dumitrescu a promis ca va face interventii la procurorul general al Romaniei, la ministrul justitiei, la seful Politiei si la procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Presupusele interventii au ramas fara rezultat, motiv pentru care Cico Dumitrescu nu a mai primit suma de bani pretinsa de la omul de afaceri.
Despre Trifoi, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei, existau indicii ca a intervenit la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti in acelasi dosar penal in care intervenise si Dumitrescu. Interventia ar fi fost facuta in favoarea lui Mihai Lauruc, arestat preventiv, care a si fost pus in libertate in urma respectivei interventii. Procurorii au stabilit ca Gheorghe Dumitrache a pretins si primit in total, de la doi martori denuntatori, sumele de 149.667 de lei precum si 102.600 de dolari.
De asemenea, acesta a dat mita generalului Soare 8.620 de lei si 1.000 de euro. Referitor la generalul Soare, procurorii au constatat ca acesta a pretins si primit, in mod repetat, de la Dumitrache si de la martorii denuntatori, sub forma de mita, bunuri si servicii in suma totala de 51.820 de lei si 1.000 de euro.
Instanta urmeaza a dispune confiscarea de la Soare a 177.170 de lei, precum si a 1.000 de euro, si obligarea acestuia in solidar cu inculpatul Georgescu Alexandru Tudor la plata catre bugetul de stat a sumei de 11.328,86 lei.
La propunerea procurorilor, impotriva lui Soare si Dumitrache, instanta suprema a dispus initial masura arestarii preventive. Ulterior, masura a fost inlocuita cu interdictia de a parasi localitatea. Dosarul a fost inaintat pentru judecare catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO