Politică

Finanţele dau publicităţii execuţiile bugetare pentru 200 de întreprinderi publice

Finanţele dau publicităţii execuţiile bugetare pentru...

Autor: Nicoleta Butnaru

18.08.2016, 00:00 63

Ministerul Finanţelor Publice publică execuţia bugetelor de venituri şi cheltuieli realizate în primul trimestru al anului de către Societăţi, Filiale, Institute de Cercetare, Regii Autonome ale căror disciplină financiară este reglementată de OG. 26/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

Pe site-ul MFP pot fi găsite execuţiile bugetare, în format deschis, ale 200 de întreprinderi publice aparţinând Ministerelor Comunicaţiilor, Culturii, Energiei, Mediului, Educaţiei, Agriculturii, Sănătăţii, Muncii, Transporturilor, Finanţelor Publice, Tineretului şi Sportului, Apărării Naţionale, Economiei, precum şi Secretariatului General al Guvernului, Băncii Naţionale a României, Camerei Deputaţilor şi Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului.

Toate informaţiile pot fi găsite pe www.transparenta-bugetara.gov.ro la rubrica: "Rapoarte întreprinderi Publice". Datele pot fi găsite selectând numai perioada de raportare, numele întreprinderii publice sau al autorităţii publice tutelare şi codul de validare.

"Este o promisiune pe care le-am făcut-o cetăţenilor încă de la lansarea site-ului de Transparenţă Bugetară că, după publicarea execuţiilor bugetare a 13.700 de instituţii publice, vom reveni cu veniturile şi cheltuielile întreprinderilor de stat. Orice cetăţean poate să ştie acum modul în care sunt repartizate şi cheltuite fondurile de către o societate la care statul este acţionar, o regie autonomă sau un institut de cercetare. Această transparenţă creşte eficienţa cheltuirii banului public şi permite înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupţie", a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.

Rapoartele aferente execuţiilor bugetare pentru al II-lea trimestru vor fi publicate după ce întreprinderile publice cotate la Bursa de Valori îşi vor informa acţionarii şi MFP le va centraliza.

În ceea ce priveşte execuţiile bugetare ale entităţilor publice, Ministerul Finanţelor Publice a actualizat încă de la începutul lunii datele disponibile online. La rubrica special creată, Rapoarte Entităţi Publice, pot fi găsite toate rapoartele de execuţie bugetară şi cele agregate la nivel de ordonator principal de credite până la data de 30 iulie. Astfel pot fi verificate veniturile şi cheltuielile pe care le înregistrează cele 13.700 de entităţi publice afişate pe site – de la grădiniţe, şcoli, spitale până la ministere, Parlamentul României. Până astăzi, numărul de documente descărcate a ajuns la aproape 1,6 milioane.

Transparenta-bugetara.ro este cel mai mare exerciţiu de transparenţă bugetară din România. Pe platforma online informaţiile sunt prezentate într-un format deschis (xls, pdf, xml). Informaţiile pot fi accesate de pe orice calculator sau dispozitiv mobil (tabletă, smartphone).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO