Politică

Filialele PSD, arbitru intre grupurile de influenta

02.02.2005, 00:00 12

Filialele locale ale PSD sunt chemate astazi la Bucuresti sa-si aprecieze pozitiile fata de competitia pentru preluarea puterii in partid.
Apelul la consultarea filialelor a fost facut de Ion Iliescu dupa ce sedinta Delegatiei Permanente de luni seara nu a reusit sa aduca clarificari cu privire la cum si mai ales cine ar trebui sa conduca PSD in urmatorii doi ani.
Surse din partid afirma ca discutiile din sedinta executiva a PSD s-au purtat pe ton destul de aspru. Lui Adrian Nastase i s-ar fi reprosat ca nu-si asuma erorile politice facute in timpul mandatului la sefia partidului.
In acest context, spun sursele citate, Nastase s-ar fi aratat dispus sa nu candideze impotriva lui Ion Iliescu la presedintia PSD si sa preia, la Congres, fie functia de presedinte executiv sau prim-vicepresedinte al partidului.
Ar fi vorba practic, de un mandat de doi ani, pe jumatate din cat este acum mandatul conducerii PSD intrucat, atat Adrian Nastase si Ion Iliescu, precum si alti lideri ai partidului vorbesc despre schimbarea statutului partidului astfel incat sa aiba loc alegeri, din nou in 2007.
Propunerea lui Adrian Nastase nu a primit un raspuns direct. Aproape de sfarsitul sedintei, Ion Iliescu a constatat ca nu poate fi luata nici o decizie inainte de a cunoaste punctele de vedere din filialele partidului si, prin urmare, ar fi convocat organizatiile locale la Bucuresti.
Este pentru a doua oara in ultima luna, cand PSD isi consulta organizatiile locale. Dupa prima discutie dintre conducerea centrala si filiale, tonul dezbaterilor privind reformarea PSD s-a mai estompat iar liderii partidului au vorbit despre nevoia de unitate a PSD.
In ciuda relatiei rezervate dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase calificata astfel de mai multi reprezentanti ai partidului, cei doi lideri au declarat luni seara, dupa Delegatia Permanenta ca vor candida impreuna la conducerea partidului. Nu au precizat pentru ce functie va candida fiecare insa Ion Iliescu a anuntat ca nu doreste o functie onorifica. Adrian Nastase, in schimb, a vorbit despre "o formula de tandem" cu Ion Iliescu, asupre careia fostul sef al statului nu s-a pronuntat.
S-au pronuntat insa Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea , doi vicepresedinti cu influenta in PSD. Ei au spus ca partidul are nevoie de un singur presedinte si acesta trebuie sa fie Ion Iliescu.
De altfel, aseara, la filiala Bucuresti condusa de Dan Ioan Popescu urma sa aiba loc o sedinta. Potrivit unor surse din filiala, exista propunerea ca organizatia sa anunte public sprijinul pentru candidatura lui Ion Iliescu la presedintia PSD. Existau insa si unele rezerve in credinta acestei idei. Anume ca astfel se va da un semnal in urma caruia si alte filiale s-ar putea pronunta pentru un lider sau altul si, in acest fel s-ar acutiza framantarile din partid. Pana la ora inchiderii editiei sedinta filialei Bucuresti nu se incheiase.
In PSD, pentru presedintia partidului este vehiculat, mai sus, alaturi de Ion Iliescu si Nastase, numele lui Mircea Geoana. Surse care doresc sa ramana anonime afirma ca grupul de filiale din Ardeal, al carui lider este Ioan Rus, ar incerca sa obtina si sustinerea altor organizatii pentru al promova pe Geoana la sefia partidului. Sursele citate vorbeau despre o distantare a lui Ioan Rus de Adrian Nastase, dupa repozitionarile care au avut loc in ultimele saptamani. Anterior, la initiativa lui Rus, in filiale din ardeal si-au aratat sustinerea pentru Adrian Nastase si indoielile privind capacitatea de reformare a PSD pe care o cere Ion Iliescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO