Politică

Filiala Bucuresti voteaza cu toate mainile cu Iliescu

01.03.2005, 00:00 13

Ideea regionalizarii PSD incepe sa capete contur insa din perspectiva sustinerii politice acordate de teritoriu unora dintre liderii partidului.


Dupa ce Grupul de la Cluj si-a anuntat sustinerea pentru o eventuala candidatura a lui Ioan Rus, ieri presedintele filialei Bucuresti, Dan Ioan Popescu, a spus ca organizatia din Capitala isi va declara public sprijinul pentru candidatura lui Ion Iliescu la presedintia partidului. Va exista o motiune de sustinere a candidaturii lui Iliescu la prima functie in PSD, care va fi supusa maine votului in filiala Bucuresti.


Cunoscut drept unul dintre vicepresedintii apropiati fostului presedinte, Popescu a spus ca filiala nu se poate pronunta in privinta unei eventuale sustineri a candidaturii lui Adrian Nastase la presedintia executiva, a doua pozitie in partid. "Nu am auzit ca Adrian Nastase sa-si fi anuntat oficial candidatura", a explicat Popescu.


Intrebat daca fondatorul PSD are nevoie de sustinerea politica a filialelor pentru a candida, Popescu a afirmat: "Ion Iliescu nu are nevoie sa fie impins de jos in sus. S-au incercat impingeri colaterale, dar asta este alta problema".


O alta problema la filiala Bucuresti este reconfirmarea, de catre BEX - for de conducere largit al partidului -, a candidaturii lui Marian Vanghelie la Primaria Capitalei. Dan Ioan Popescu a facut public ieri rezultatele unui sondaj de opinie realizat de CURS la comanda PSD, potrivit caruia Adriean Videanu, candidatul Aliantei PNL-PD la functia de primar general, este pe primul loc in optiunile de vot ale bucurestenilor, urmat de Marian Vanghelie cu 26%. Se inregistreaza o crestere a lui Vanghelie in preferintele electoratului, comparativ cu sondajele precedente.


Atat Adrian Nastase cat si Ion Iliescu au spus recent ca "probabil" vor candida la functia de presedinte executiv, respectiv presedinte al PSD.


Inainte dar si dupa ce au fost facute aceste declaratii, nume sonore ale partidului si-au anuntat sustinerea pentru unul dintre cei doi lideri ori au aratat interes pentru promovarea unei a treia cai. Este cazul vicepresedintelui Mircea Geoana. Au venit mesaje de sustinere si din partea unor filiale sau grupuri de filiale. De pilda, Grupul de la Cluj a anuntat ca lider al PSD, din punctul lor de vedere, este Ioan Rus. La Bucuresti si in Moldova, mai exact in filiala Vrancea, lider este perceput Ion Iliescu. Este de asteptat ca si alte filiale sa-si spuna opinia in perspectiva congresului.



In ceea ce priveste conditiile pe care ar trebui sa le intruneasca, din punctul de vedere al lui Ion Iliescu, candidatii in conducerea PSD, partidul nu are, deocamdata, un punct de vedere oficial. Cei mai multi dintre liderii partidului s-au pronuntat impotriva conditiilor de vechime - cinci pana la zece ani pentru accesul in conducerea centrala. Inclusiv Dan Ioan Popescu afirma ieri ca ar trebui sa existe conditii de vechime mai moderate, anume 3-4 ani pentru cei care aspira la un loc in conducerea centrala si 1-2 ani pentru cei care candideaza la conducerea organizatiilor locale.



In ceea ce priveste justificarea "riguroasa" a averii in fata colegilor de partid, cea de-a doua propunere a lui Iliescu, PSD comenteaza cu precautie. Adrian Nastase afirma ieri ca PSD nu trebuie sa se pripeasca acceptand astfel de conditii. Dan Ioan Popescu afirma insa ca personal ar fi de acord sa-si justifice averea in fata delegatilor la Congres.



Pe fondul comentariilor legate de modul in care ar trebui sa se faca reforma in partid, Ion Iliescu a avut ieri o noua interventie. Reformarea PSD trebuie facuta acum, in 2005, iar pana la Congresul din aprilie vor fi luate masuri pentru ca partidul sa se adapteze noilor conditii, a declarat liderul PSD.



El sustine ca reforma partidului se refera la "documente fundamentale, completarea programului partidului, a statutului, precum si la revederea si simplificarea tuturor structurilor PSD".



Iliescu a mai spus ca, in prezent, in interiorul partidului se lucreaza la documentele programatice. "Nu discutam ce-o sa fie la Congresul din 2007, ci la ce o sa fie la acest congres. Reforma in partid trebuie facuta acum, in acest an", a completat Iliescu.



Declaratia lui Iliescu este un raspuns dat vicepresedintelui PSD Mircea Geoana. Intr-un editorial publicat in editia de ieri a Ziarului Financiar, Mircea Geoana aprecia ca formula de relansare a partidului ar trebui transata la Congresul din 2005, argumentand ca "alegerile anticipate bat la usa". In opinia sa, propunerile care se discuta in PSD se bazeaza pe "o tripla falsa ipoteza". Si le detaliaza: in primul rand, o intelegere la varf intre Iliescu si Nastase ar rezolva tensiunile din partid si ar garanta unitatea acestuia; reforma partidului se poate face "controlat" de la centru; PSD "are luxul" sa amane deciziile importante pentru Congresul din 2007. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO