Politică

Fara precedent: un senator al PSD da in judecata un ministru PSD

22.08.2003, 00:00 21

Fapt fara precedent, un parlamentar al puterii - senatorul PSD Traian Rece - a anuntat ieri ca il va da in judecata pe ministrul Autoritatii Nationale de Control, Ionel Blanculescu, pentru calomnie.
Mai mult, Traian Rece vrea sa actioneze in instanta si APAPS intrucat i-a respins oferta pentru cumpaarea unui pachet de actiuni la compania IMUM Medgidia. In replica, ministrul Ionel Blanculescu a  atras atentia senatorului PSD sa nu-si consume energia cu astfel de actiuni: "Domnia sa nu se afla in conflict cu mine, ci cu legile statului roman si va plati ca atare". In comunicatul de presa prin care raspunde declaratiilor lui Traian Rece, Blanculescu nu pomeneste numele senatorului ci face referire la "persoana recent vizata de control, care s-a simtit datoare sa ma ameninte printr-un comunicat de presa presarat cu insulte".



De la ce a inceput
Conflictul public dintre senatorul PSD si ministrul Autoritatii Nationale de Control  a inceput dupa ce miercuri, Ionel Blanculescu a anuntat ca AVAB a declansat procedura de executare silita impotriva societatii comerciale Club 21 Perfect SRL, al carui actionar unic este Traian Rece, pentru o creanta in valoarea de 27.000 de dolari. In aceeasi zi, Colegiul de conducere a Autoritatii pentru Privatizare a decis, in urma unor verificari facute de Autoritatea Nationala de Control, sa nu acorde comisiei de negociere mandatul pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare a actiunilor la SC IMUM SA Medgidia catre Traian Rece. Asadar, doua vesti proaste i-au fost date miercuri lui Traian Rece de noul sau coleg de partid, Ionel Blanculescu.



Traian Rece: N-am stiut ca sunt evazionist
"Il dau in judecata pe domnul Blanculescu pentru ca face declaratii gratuite. N-am stiut ca sunt cel mai mare evazionist al tarii. Am aflat din ziare. Desi nici nu s-a pus problema ca firma mea sa nu-si plateasca datoriile. Sunt bulversat de aceasta situatie pentru ca societatea Club 21 Perfect (n.r .societatea comerciala la care Traian Rece este actionar unic) era in ultima faza de negocieri cu APAPS", ne-a declarat ieri senatorul Traian Rece.  Senatorul PSD a replicat declaratiilor facute miercuri de ministrul Blanculescu. El a afirmat ieri ca nu poate fi vorba ca societatea sa comerciala sa nu-si fi platit datoriile. Potrivit lui Traian Rece, Club 21 Perfect SRL era la ultima rata, aproximativ 22.000 de dolari, din suma totala de 500.000 de dolari, plus dobanzile, cat a avut de plata initial. In acelasi timp, el s-a aratat contrariat de anuntul privind intentia Autoritatii pentru privatizare de a nu-i vinde un pachet de actiuni la SC IMUN SA Medgidia. "Sunt bulversat de aceasta situatie. Era in ultima faza a negocierilor si am aflat din presa ca exista un blocaj financiar. Se putea discuta. Puteam sa fiu anuntat si se gasea o solutie", ne-a declarat Traian Rece.
Anterior discutiei telefonice, senatorul Traian Rece a trimis un comunicat de presa in care il ataca dur pe ministrul Ionel Blanculescu, din care prezentam extrase: "Este de neconceput ca un ministru social-democrat al unui guvern care face economie de piata, capitalista, sa se lanseze in acuze aberante care contravin tocmai principiilor de baza ale PSD si statului roman. (...) Domnia sa face dovada de necunoastere a legislatiei atunci cand denunta o asa-numita incompatibilitate intre calitatea de sentaor a lui Traian Rece si cea de patron. Toata stima si mandria pentru domnul ministru, dar se pare ca are rapid nevoie de un concediu de studiere a legislatiei romane in vigoare, pentru a se feri sa cada in ridicol si sa lezeze interesele politice ale PSD, ale guvernului Adrian Nastase, al carui membru a ajuns, pare-se, dintr-o grava eroare. (...) Amendam declaratiile domnului ministru Blanculescu ca fiind de rea-credinta sau pricinuite de vremea torida care stoarce nu numai vlaga din om, ci si creierul, intelijenta (atata cat este ea) din persoanele fie si publice".



Blanculescu: Nimeni nu va scapa
Ministrul Autoritatii Nationale de Control a spus ieri ca nu se astepta ca actiunea institutiei pe care o conduce - amplul control impotriva evaziunii fiscale - sa fie primita de toata lumea cu entuziasm: "Stiam ca vor ridica vocea multe persoane care, simtindu-se vizate, vor incerca sa o conteste. Stiam ca nu va tece mult pana cand vinovatii se vor speria si vor trece la contraatac, sfidand legea, autoritatea si bunul simt", precizeaza un comunicat semnat de Blanculescu. El atrage atentia celor care "isi inchipuie ca se pot razboi cu justitia in numele unor argumente false, doar pentru ca s-au obisnuit sa se conduca dupa principiile bunului plac, ca Romania nu este mosia lor proprie, ci o tara guvernata de reguli si norme valabile pentru toata lumea". Ministrul avertizeaza ca "nimeni nu va scapa de Control, oricine ar fi el, oricare i-ar fi rangul sau afilierea politica. Nu ne vom opri nici in fata intimidarilor, nici in fata amenintarilor, nici in fata razboiului declarat de cei care se simt incoltiti". Ionel Blanculescu isi incheie replica aratand ca "Nimeni nu poate fugi de lege la nesfarsit. (...) Nu exista exceptii, nimeni nu este protejat si nimeni nu va fi iertat. Statul roman nu trebuie sa fie inselat de cei care vor sa se imbogateasca pe seama oamenilor cinstiti". mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO