Politică

Euforie si angajamente la aprobarea Tratatului de aderare in Parlament

18.05.2005, 19:22 18

Plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor a aprobat ieri cu unanimitate de voturi, proiectul de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana, semnat la Luxemburg, la 25 aprilie.

A existat, ieri, in Parlamentul Romaniei un consens perfect privind importanta aderarii la UE. Au fost insa si avertizari privind ipoteza "catastrofala" a amanarii admiterii Romaniei, prin aplicarea clauzei de salvgardare. Au fost propuneri, din partea opozitiei, de realizare a unui Pact Politic pentru Aderare intre toate partidele politice. Din partea puterii au venit invitatii la fel de generoase: politicienii sa nu mai vorbeasca doar de importanta aderarii, ci sa ajute, in plan practic, prin respectarea legilor, prin modernizarea lor, acest proiect.

Acest moment, fara indoiala important, este, dintr-un alt unghi, mai degraba formal. Pentru ca aderarea sa se produca la 1 ianuarie 2007 mai este nevoie ca toate parlamentele celor 25 de state membre ale Uniunii sa ratifice Tratatul.

Exista, in randul unora dintre tarile membre, un sentiment de vizibila iritate fata de Romania, din cauza coruptiei a situatiei din justitie si fata de lipsa unei economii concurentiale. Parlamentul german a anuntat, de pilda, ca nu va ratifica Tratatul de aderare decat dupa aparitia raportului de monitorizare a Comisiei Europene, in octombrie curent. Iar raportul va analiza, cu precadere, lucrurile amintite: rezul-tatele din domeniul combaterii coruptiei, a reformei in justitie si existenta unei economii functionale. Pentru ca raportul de tara de anul trecut acorda Romaniei statutul de economie de piata, dar nu si pe cel al unei economii de piata functionale, fara de care integrarea nu poate fi realizata.

Aceste aspecte au fost enuntate ieri de premierul Calin Popescu-Tariceanu, prezent in Parlament. De altfel, Guvernul a anuntat, recent, ca isi va asuma raspunderea in Parlament pe un set de legi, cateva dintre acestea privind direct integrarea europeana. Este vorba de legile justitiei. Trecerea lor prin asumarea raspunderii presupune ca nu vor fi modificare in Parlament.

Dar problema este ca prevederile noilor legi nu sunt acceptate de magistrati, din diferite motive - este acuzata politizarea, obligatia procurorilor de a raspunde administrativ, exista reticente fata de ipoteza organizarii unor concursuri mai dure - care, adunate la un loc, releva o mare inertie la schimbari.

Deja, in trecut, premierul s-a plans de rezistenta la schimbare, din sistem. El a spus ieri ca nu va ceda presiunilor - o afirmatie generala, care nu s-a referit la sistemul juridic. A spus, in schimb, ca statul de drept nu va functiona niciodata in Romania in cazul in care justitia nu va fi reformata "din temelii".

Tariceanu a mai spus ca intreaga clasa politica trebuie sa fie solidara si de buna credinta, fata de acest proiect comun.

"Daca un partid sau un om politic vorbeste in fiecare zi despre importanta aderarii la UE, dar apoi blocheaza reforma justitiei, intervine pentru ca o companie sa primeasca ajutoare de stat, ia in deradere noua legislatie anticoruptie, atunci doar se preface ca sustine cauza europeana", a spus Tariceanu, in plenul Parlamentului.

Toate grupurile politice au spus ca voteaza "cu entuziasm" Tratatul de aderare. Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat ca, prin votul sau, Parlamentul finalizeaza un traseu de democratizare si modernizare, al carui punct final il reprezinta reunificarea cu Europa.

Mircea Geoana, presedintele PSD, partid sub mandatul caruia au fost incheiate negocierile de aderare, a declarat ca pune la dispozitia guvernului tot ce inseamna expertiza "din partea fostilor nostri ministri, care au lucrat la dosarul european".

Potrivit lui Geoana, amanarea integrarii pentru Romania ar fi o adevarata catastrofa, dar intrarea ei in Europa, nepregatita, ar fi un adevarat cataclism. Eventualitatea amanarii ar reprezenta un cost probabil de 1,5 miliarde de euro, a avertizat liderul PSD.

"Sunt unii dintre noi, chiar din aceasta sala, care spun ca amanarea cu un an sau doi nu ar fi o tragedie pentru ca am putea sa ne pregatim mai bine. Vreau sa va spun ca amanarea integrarii ar reprezenta pentru Romania o adevarata catastrofa, pentru ca de-abia atunci

s-ar ajunge la ceea ce ar vrea sa spuna unii politicieni europeni: cand vorbesc de redeschiderea negocierilor cu noi, nu vorbesc de capitolul de mediu, de agricultura, vorbesc de bani, si sunt politicieni in Europa care spun ca Uniunea Europeana a fost prea generoasa cu Romania si Bulgaria si de-abia asteapta un pretext sa redeschida subiectul legat de banii pentru proiectele din Romania", a explicat liderul social- democrat.

Presedintele PSD a mai propus in plenul reunit al celor doua camere ale Parlamentului si un Pact Politic pentru Aderare intre toate partidele politice, si a reluat argumentatia privind necesitatea organizarii unui referendum pentru integrare, idee respinsa, la final, de premier, pe motiv ca este costisitoare.

Si PPRM a sustinut, prin vocea senatorului Corneliu Vadim Tudor, integrarea Romaniei: "Suntem crestini si europeni si cui nu-i convine n-are decat sa se mute pe alta planeta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO