Politică

Elena Udrea a explicat de ce a cerut în Costa Rica statut de refugiat politic

Elena Udrea a explicat de ce a cerut în Costa Rica...

Autor: Ana Petrescu

13.04.2018, 15:34 282

"Sunt o persoană singură în momentul acesta, adică nu am familia aici. A fost mama de Paşte, dar a plecat", a afirmat Elena Udrea, într-o intervenţie la Antena 3.

Întrebată dacă mai ţine legătura cu fostul şef al statului, Traian Băsescu, Elena Udrea a răspuns: "În toată perioada de când sunt aici, da, am vorbit de câteva ori, dar prin mesaje pe telefon. Discutăm lucruri fireşti pe care doi oameni care au lucrat împreună atâţia ani de zile le discută. Aproape toţi cei care mă cunosc mi-au dat mesaje."

Fostul ministru al Turismului a explicat de ce a cerut în Costa Rica statut de refugiat politic.

"Motivaţia pe care eu am oferit-o şi aprobat-o în faţa autorităţilor din Costa Rica fiind abuzurile care se petrec în România. Am arătat toate lucrurile pe care le-am văzut cu toţii în ultimii ani: existenţa unei grupări formate din foşti şi actuali generali SRI, şefii Justiţiei din România, şefii Parchetelor, judecători din instanţele de judecată. O grupare care foloseşte Justiţia pentru a-şi elimina adversarii. Am arătat cazuri concrete de oameni care au fost condamnaţi doar pentru că au fost adversari ai acestui sistem creat în ultimii ani în România. Am arătat cum judecătorii sunt numiţi în funcţii la recomandarea generalilor SRI. Am spus despre cazul meu particular, de ce eu simt că în România îmi sunt încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale, de ce îmi este încălcat dreptul la un proces echitabil, cum sunt schimbaţi judecătorii în funcţie de opiniile pe care şi le exprimă în proces. Toate abuzurile care mi s-au întâmplat de când a început această nebunie, această luptă a mea cu Kovesi şi cu toţi acoliţii lor, ia în baza acestor documente şi probe, inclusiv documente internaţionale în care România este condamnată pentru abuzurile şi încălcările drepturilor şi libertăţilor fundamentale, am fost audiată", a explicat Elena Udrea.

Ea a adăugat că este dispusă să se întoarcă în România cu condiţia ca cei care au comis abuzuri în ţara noastră să fie traşi la răspundere şi înlocuiţi din funcţii. În caz contrar, Elena Udrea spune că va încerca să-şi construiască o viaţă în Costa Rica.

"Eu mă pot întoarce oricând, doar dacă motivele pentru care mi-a fost acordat refugiul dispar. Adică dacă în România am vedea că tot cei care au făcut aceste abuzuri sunt traşi la răspundere, oamenii care le fac sunt înlocuiţi din funcţii, atunci aş putea să am un motiv să spun instanţelor de aici că au dispărut aceste motive, să am şi dovezi şi atunci pot să părăsesc acest teritoriu. Evident că îmi doresc să mă întorc, dar dacă lucrurile vor continua aşa în România, în primul rând eu îmi doresc pentru mine sau pentru dumneavostră, cei care trăiţi acolo, lucrul acesta, va trebui să mă gândesc să-mi aşez o viaţă aici", a completat Udrea.

Instanţa supremă a decis, vineri, amânarea ultimului termen în dosarul "Gala Bute" pentru data de 9 mai, având în vedere că Adrian Gărdean, martor denunţător în această cauză, nu s-a prezentat, acesta urmând să fie adus la instanţă cu mandat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO