Politică

E grea despartirea de putere

05.01.2005, 00:00 18

Fostul presedinte, Ion Iliescu, a anuntat, prin fostul sau purtator de cuvant, Corina Cretu, ca nu doreste sa locuiasca toata viata la Scrovistea, ci numai in vacanta sau in week-end-uri.
Scrovistea este un fost domeniu al familiei regale, situat intre Bucuresti si Ploiesti, aproape de Snagov. Odata confiscat de comunisti, domeniul a fost folosit drept resedinta de relaxare si un bun teren de vanatoare pentru Nicolae Ceausecu, acela caruia ii era la indemana spatiul dominat de lacuri si paduri care inconjoara conacul.
Este o zona protejata ecologic, care se intinde pe 2.000 de hectare. Fiul nelegitim al lui Carol al II-lea, dion casatoria cu Zizi lambrino, Paul, a revendicat in instanta acest domeniu, odata cu recunoasterea sa de catre statul roman ca membru al familiei regale.
Dinastia romana a folosit terenul mai mult pentru vanatoare. Aici au fost crescuti insa si cai de rasa care erau folositi apoi de membrii Jockei Club-ul roman, o societate din care facea parte aristocratia romaneasca. este locul unde au aparut rase de cai de performanta, care faceau deliciul curselor din anii 30.
Dupa 90, Ion Iliescu a folosit cel mai des acest domeniu, dintre cele pe care le administreaza regia protocolului de stat (RAPPS), cea care are grija si din banii (publici) careia sunt intretinute imobilele si locurile de odihna ale demnitarilor romani. La ele au acces de la presedintele tarii la premier, de la membri ai Guvernului sau cei ai conducerii celor doua camere ale Parlamentului, la judecatorii de la Curtea Constiotutionala sau membri ai ambasadelor straine la Bucuresti.
Si Emil Constanti9nescu a poposit des in aceasta locatie, in timpul mandatului.
Ion Iliescu doreste insa ca si dupa ce i s-au incheiat mandatele sa aiba acces la aceasta resedinta.
Fostul sau purtator de cuvant, Corina Cretu, a declarat, pentru Mediafax, ca Iliescu vrea sa mearga acolo ocazional - de doua ori pe an cate o saptamana, in vacanta, precum si uneori in week-end.
Cretu sustine ca, la schimb, Iliescu refuza la unele dintre drepturile la care are acces, conferite de o lege speciala. Este vorba despre legea care atribuie unui fost presedinte o locuinta pe intreaga perioada a vietii (cu un anumit standard, inscrisa intre casele de protocol), la care intretinerea este asigurata din bani publici, o masina (tot de un anumit standard, potrivit cu functia pe care a detinut-o), precum si asigurarea protectiei de catre SPP.
Cretu a spus ca Iliescu a discutat despre aceasta solicitare atunci cand i-a predat mandatul lui Traian Basescu. Cretu a mai spus ca Basescu a fost de acord.
Iliescu si-a petrecut vacanta jde sarbaori la Scrovistea, precum si in primele zile ale anului 2005. Cretu spune ca Iliescu se simte bine acolo.
O alta problema care a aparut in aceste zile este transferul de mobilier  de la Palatul Victoria spre sediul Camerei Deputatilor, realizat pe ultima suta de metri a guvernarii PSD, precum si dezinstalarea liniilor telefonice de la sediul executivului.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca in momentul in care s-a instalat in biroul de prim-ministru a constatat ca nu are mobilierul initial, nici computer si nici nu mergeau telefoanele - atat cele obisnuite, cat si liniile speciale. La fel, a spus Tariceanu, au patit si ceilalti ministri.
Seful serviciului de comunicatii speciale (STS), Tudor Tanase, a spus ca erau obligati ministrii ca la predarea mandatului sa intrerupa liniile secrete. Nu exista un raspuns insa in privinta telefoanelor obisnuite.
Ieri, Camera Deputatilor, unde este presedinte Adrian Nastase, a anuntat ca acest for legislativ nu are bani pentru mobilier nou, avand in vedere ca au fost amenajate numeroase spatii pentru eliberarea unui corp de cladire ce va gazdui Senatul Romaniei.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO