Politică

Dupa luni de controverse, au reusit: deconspirarea fostilor securisti, blocata sine die

17.01.2003, 00:00 33

Activitatea Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) ramane blocata sine die. De peste o jumatate de an, cei 11 membri ai Colegiului CNSAS sunt impartiti in doua tabere. Majoritatea membrilor Colegiului acuza conducerea de obedienta fata de SRI si cere demisia acesteia. Marul discordiei este deconspirarea fostilor securisti activi, inca, in structurile Serviciului Roman de Informatii.
Subcomisia parlamentara, constituita anul trecut, in scopul aplanarii conflictului i-a audiat, timp de doua zile - marti si miercuri -, pe cei 11 membri ai Colegiului. Ieri a venit randul directorului SRI Radu Timofte, sa se infatiseze in fata subcomisiei.
Impacarea nu s-a produs, subcomisia - condusa de controversatul senator Ion Predescu, fost ministru al Justitiei - urmand sa finalizeze, pana la sfarsitul lunii, un raport pe aceasta tema, document care va fi inaintat conducerii Parlamentului, singura institutie abilitata sa controleze activitatea CNSAS. Pana atunci principala activitate a institutiei, aceea de a facilita fostilor "dusmani ai poporului" accesul la propriile dosare de urmarire, ramane blocata.
Pentru deblocarea crizei, membrii subcomisiei au luat in calcul schimbarea legii deconspirarii fostei Securitati ca politie politica, (mai cunoscuta ca legea Ticu - dupa numele initiatorului ei, fostul senator taranist Constantin Ticu Dumitrescu, presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici) pe baza careia functioneaza CNSAS. Nu in ultimul rand, insa, a fost invocata si formularea unei propuneri de revocare din functie a membrilor Colegiului CNSAS, daca acestia  "nu reusesc sa se inteleaga intre ei", dupa cum a declarat deputatul PD Emil Boc, membru in subcomisie.

Marul discordiei: securistii din SRI
Conflictul din CNSAS a pornit in toamna anului trecut cand Colegiul a alcatuit o lista cu aproximativ 100 de nume de fosti ofiteri ai Securitatii aflati astazi in structurile SRI si a cerut conducerii Serviciului sa ofere date suplimentare despre acestia pentru ca lista, ce urma sa fie publicata in Monitorul Oficial, sa nu contina greseli.
SRI s-a opus, invocand probleme de siguranta a statului, iar punctul de vedere al institutiei a fost aparat de seful CNSAS Gheorge Onisoru - un istoric cu vederi liberale, apreciat pana la declansarea conflictului pentru contributia sa la istoria comunismului. Mai departeOnisoru a fost sustinut de cei patru membri ai Colegiului propusi in acest organism de PSD si PRM. Dar a fost dezavuata de ceilalti sase membri ai Colegiului, intre care filosoful Andrei Plesu, poetul Mircea Dinescu si eseistul H-R Patapievici care au cerut demisia lui Onisoru. Acesta a refuzat sa se retraga iar schimbarea sa nu s-a putut produs pentru ca Onisoru si sustinatorii sai lipsesc, de luni de zile, de la sedintele Colegiului impiedicand astfel conducerii care se poate face prin votul majoritatii dar cu un cvorum de sapte membri.

Predescu: CNSAS nu poate fi titular de arhiva
Seful subcomisiei, senatorul PSD Ion Predescu a declarat, ieri, dupa discutia cu directorul SRI Radu Timofte, ca Serviciul nu a negat existenta unor controverse in relatiile cu CNSAS. Pe de alta parte, spune Predescu, CNSAS nu poate fi titular de arhiva si nici nu poate avea pretentia sa preia toate dosarele. Seful subcomisiei mai spune ca "Legea Ticu" trebuie completata in acest sens pentru a evita "starile conflictuale".
Totusi, legea spune ca arhivele fostei Securitati - cu exceptia dosarelor care privesc siguranta nationala - trebuie transferate la CNSAS, lucru pe care SRI refuza sa-l faca invocand faptul ca institutia nu are spatii pentru depozitarea arhivelor.
Deputatul PD Emil Boc spune, insa, ca o solutie pentru rezolvarea problemei ar fi modificarea legii sigurantei nationale, un act normativ care ar trebui sa fie mai "democratic", astfel incat SRI sa nu se mai prevaleze de el pentru a limita accesul la dosare.

PNL: Puterea ii protejeaza pe fostii securisti
Dincolo de cuvintele impaciuitoare ale senatorului PSD Ion Predescu, PNL sesizeaza intentia puterii de a modifica Legea Ticu si de a numi la conducerea CNSAS oameni care pot fi controlati si manipulati pentru a-i acoperi pe reprezentantii fostei Securitati care activeaza si in prezent, dupa cum a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al PNL Eugen Nicolaescu.
El i-a acuzat pe Predescu de faptul ca, in loc sa fie impartial, urmareste indepartarea gruparii Dinescu-Plesu-Patapievici, din cadrul CNSAS.
Ieri, initialorul legii deconspirarii securitatii a iesit si el la rampa. Proaspat reinscris in PNtCD Constantin Ticu Dumitrescu a apreciat ca aplicarea legii "nu are nici o sansa", intrucat sunt puse in joc numele a mii de ofiteri de Securitate si de aceea nu se doreste ca acest act normativ sa fie pus in practica.

PRM: nu este normal sa publicam in presa numele securistilor
Presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru declarase, miercuri, dupa discutia cu membrii subcomisiei parlamentare, ca actuala criza din interiorul institutiei nu poate fi depasita decat daca gruparea adversa va renunta la cererea de inlocuire a conducerii CNSAS. Majoritatea si-a sustinut, insa, punctul de vedere afirmand ca, pentru deblocarea crizei, schimbarea conducerii este inevitabila.
Secretarul Colegiului, Constantin Buchet (PRM) care-l sprijina pe Onisoru a rezuma, miercuri, criza din CNSAS in urmatorii termeni: "Dinescu a cerut din start publicarea in presa a numelor securistilor, ceea ce nu e normal. Nu putem scoate in presa niste nume pana cand nu aflam toate datele despre persoana respectiva pentru ca pot aparea greseli care vor afecta grav pe cei vizati", a explicat Buchet. El nu a spus insa nimic despre faptul ca SRI refuza sistematic sa dea vreun amanunt despre "persoanele vizate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO