Politică

Dupa despartirea de PNL, PD se reorienteaza catre PLD

12.04.2007, 20:37 15

PLD (noul partid al lui Theodor Stolojan) poate fi considerat un partener firesc al PD, mai ales dupa colaborarea dintre cele doua partide la votul dat Guvernului restructurat al premierului Calin Popescu-Tariceanu, a declarat presedintele democratilor Emil Boc.
"Partidul Liberal Democrat se califica ca si un partid care raspunde exigentelor de colaborare cu PD. Este un partener care poate si trebuie luat in considerare. PLD este un partener firesc al PD", a afirmat ieri Boc, amintind ca la votul de investitura al Guvernului restructurat singurele partide care s-au situat in opozitie (de fapt au plecat din sala) au fost PD si PLD.
Aparitia pe scena politica a unui nou partid apropiat presedintelui Traian Basescu si ostil premierului Calin Popescu-Tariceanu a reprezentat unul dintre motivele de disputa intre PNL si PD. Democratii nu s-au dezis niciodata de PLD, partid aparut prin plecarea unei aripi din PNL, in frunte cu Stolojan. Fostii liberali au reprosat, intre altele, actualei conduceri a PNL ca a refuzat fuziunea dintre fostele partide componente ale Aliantei D.A. - dorita de Basescu. Insa unii dintre liberali nu au vazut in spatele acestui proiect decat dorinta presedintelui Traian Basescu de a construi un mare partid prezidential care sa-l sustina in 2009 pentru un nou mandat. Proiectul fuziunii este acum o amintire, iar PD, aflat in opozitie, se vede obligat sa-si schimbe strategia politica.
Emil Boc a sustinut ieri ca politica de aliante a PD va fi stabilita in structurile de conducere ale partidului care se reuneste astazi. De asemenea, potrivit liderului democrat, nu este nevoie de o oficializare a ruperii protocolului cu PNL, deoarece desfiintarea Aliantei D.A. s-a produs din punct de vedere politic, urmand ca si juridic sa se inregistreze acest lucru.
"De ce procedura sa mai fie nevoie? In instanta trebuie depus un singur act care lipsea, si anume hotararea Parlamentului de formare a noului guvern fara PD. Va fi o procedura judiciara simpla", a explicat Boc.
El a adaugat ca PNL a fost cel care a rupt Alianta D.A., prin incalcarea protocolului in urma propunerii de formare a unui guvern fara PD. "Ruperea Aliantei este o chestiune de forma, si nu de drept. Ea s-a produs ca procedura politica. Procedura administrativa este subsecventa pentru noi ca importanta. Juridic se va constata ca s-a incalcat protocolul si va fi desfiintata Alianta din vina PNL", a explicat liderul democrat.
El a mai declarat ca va dispare si numele "Alianta D.A.", acesta urmand sa fie destramat prin decizia instantei.
"Din punct de vedere politic, PNL a inmormantat Alianta D.A. Constatarea juridica este doar o chestiune formala, pentru ca din punct de vedere politic, prin tradarea electoratului Aliantei de catre PNL, acest partid si-a legat numele in istorie de compromiterea unuia dintre cele mai importante proiecte politice de dupa 1989", a spus presedintele democrat.
Alianta PNL-PD este inregistrata la tribunal care, din punct de vedere juridic, trebuie sa constate destramarea ei. Ieri Tariceanu a declarat ca PNL nu va racola oameni de la PD, pentru ca vrea sa aiba relatii corecte cu acest partid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO