Politică

Dupa 12 ani, portile Palatului Cotroceni, luate din nou cu asalt

23.01.2003, 00:00 15

Dupa ce in urma cu aproape 12 ani minerii au fortat poarta Palatului Cotroceni, ieri, portile Palatului Prezidential au fost din nou luate cu asalt.
Cateva sute de revolutionari, membri ai unor organizatii afiliate Blocului National Revolutionarilor (BNR), au inceput sa se imbranceasca, ieri, cu fortele de ordine, incercand sa forteze intrarea in Palatul Cotroceni. Revolutionarii au recurs la  acest gest in timp ce deputatul Dorin Lazar Maior, care este unul dintre liderii organizatiei, era la negocieri cu consilierii Administratiei Prezidentiale. La fata locului au fost adusi scutierii Jandarmeriei, care au restabilit ordinea si au format un cordon in fata intrarii in Palatul Cotroceni. 
Revolutionarii au scandat lozinci impotriva presedintelui Ion Iliescu, desi initial ii ceruse sprijinul.
Principalele revendicari ale revolutionarilor vizeaza: demiterea lui Emil Cuteanu, secretar de stat pentru problemele revolutionarilor si a lui Dan Iosif, aplicarea prevederilor Legii 42, prin care li se acorda unele facilitati si modificarea acesteia conform proiectului legislativ existent deja in Parlament.
Revolutionarii au fost condusi de Dorin Lazar Maior, deputat PSD. Personaj controversat, Maior a a trecut la PSD dupa o scurta cariera politica la PRM, pe listele caruia a obtinut mandatul parlamentar.
Revolutionarii lui Maior au cerut ieri si demiterea consilierului prezidential pentru problemele revolutionarilor Dan Iosif. Cererea survine dupa ce, la sfarsitul lunii noiembrie, un alt grup de revolutionari, condusi de Dan Iosif a pichetat sediul PSD protestand printre altele fata de alegeri anticipate.

PSD, impotriva altor facilitati
Presedintele Ion Iliescu si-a exprimat "profunda mahnire" pentru faptul ca reprezentantii BNR "au gasit de cuviinta" sa organizeze o noua actiune de protest, in loc sa contribuie la redactarea unui proiect de lege "foarte necesar si mult asteptat" de urmasii revolutionarilor decedati sau raniti in Revolutie, precizeaza un comunicat.
Seful statului a mai avut pe 8 ianuarie o discutie cu revolutionarii, stabilind sa vina cu propuneri pentru modificarea Legii 42, reprosandu-le ca nu pot fi parteneri de dialog.
PSD a anuntat, ieri, ca nu sustine proiectul de lege care acorda facilitati suplimentare revolutionarilor si considera nepotrivita oferirea de privilegii suplimentare. Referindu-se la mitingul organizat de BNR la Palatul Cotroceni, Cozmin Gusa a spus ca, pobabil, in perioada urmatoare, BNR, in conducerea caruia se afla si secretarul executiv al partidului Codrin Stefanescu, va face o noua evaluare asupra facilitatilor pentru revolutionari.
Cea mai importanta miza a protestului revolutionarilor este votarea unei legi care sa le acorde importante facilitati, cum ar fi credite subventionate, inchirierea de spatii pentru firme fara licitatie. Proiectul, este semnat de 100 de parlamentari, majoritatea apartinand PSD. Ulterior, proiectul a fost dezavuat iar PSD a spus ca nu-l va sustine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO