Politică

Dragoş Cabat, analist financiar: Guvernul trebuie să se încadreze în deficitul bugetar, dar nu cu riscul sacrificării investiţiilor

Autor: Iulian Anghel

04.01.2012, 13:47 243

Una dintre ţintele pe care Guvernul trebuie să le urmărească anul acesta este respectarea deficitului bugetar de 1,9% din PIB, la care s-a agajat, dar nu oricum, în orice caz nu prin sacrificarea investiţiilor, consideră analistul financiar Dragoş Cabat.

Guvernul şi-a propus în legea bugetului pentru 2012 să facă investiţii de 37,8 mld. lei, echivalentul a 6,5% din PIB. Din totalul cheltuielilor bugetare în 2012, investiţiile reprezintă 18,3% şi sunt pe locul trei ca mărime, după cheltuielile cu asistenţa socială şi cele de personal, care împreună trec de 50% din total.

O mare parte din investiţii ar urma să vină însă din fondurile europene. Şase miliarde de euro (patru miliarde de euro pe fondurile structurale şi două miliarde pe fondurile agriculturii şi dezvoltării rurale) şi-a fixat Guvernul să atragă în 2012.

Însă situaţia este tulbure în Europa, criza datoriilor suverane este departe de sfârşit, iar zona euro se pregăteşte pentru o nouă recesiune. În aceste condiţii, creşterea economică prognozată spre 2% ar putea fi pusă în pericol, şi odată cu ea, veniturile bugetului, lucru ce ar putea pune presiune pe deficitul bugetar. Ce este de făcut într-o asemenea situaţie?

"Sunt două-trei ţinte care trebuie următite în 2012. În primul rând, încadrarea în deficitul bugetar foarte strâns pe care Guvernul şi l-a fixat (1,9% din PIB - n.n.), inflaţia, care este treaba BNR, şi care trebuie menţinută cât mai aproape de ţinta propusă de 3% şi creşterea economică, mai ales cea bazată pe investiţii", comentează Cabat.

Este esenţial, arată el, ca încadrarea în deficit să nu se facă pe seama sacrificării investiţiilor.

Ce s-ar întâmpla, dacă din cauza înrăutăţirii situaţiei economice în Europa, România va fi lovită, iar veniturile nu vor fi cele prognozate?

"Avem acordul cu FMI şi putem lua bani de acolo. Deficitul poate fi depăşit, deşi pentru imagine ar fi bine să nu fie. Dar, în orice caz, nu trebuie, sub nicio formă, tăiate investiţiile pentru încadrarea în ţinta de deficit", întăreşte analistul Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO