Politică

Dragnea despre legea dării în plată: Analizăm cu atenţie un potenţial risc de neconstituţionalitate

Dragnea despre legea dării în plată: Analizăm cu...

Autor: Lucian Negrea

01.03.2016, 19:22 478

''După votul din Senat am discutat cu colegii din Camera Deputaţilor, din grup, să analizăm cu atenţie un potenţial risc de neconstituţionalitate pentru plafonul introdus la Senat. Noi ne menţinem obiectivul ca această lege să aibă ca principală ţintă românii care au contractat credite pentru a avea o locuinţă, una singură, nu cei care au făcut din asta afacere - nu înseamnă ilegală -, dar nu vrem ca o asemenea lege să-i ajute. Sunt relaţii comerciale ... analizăm acest lucru şi în funcţie de asta vom decide şi vom da şi votul nostru'', a declarat preşedintele PSD.

El a subliniat că nu exclude ca în Camera Deputaţilor să existe modificări asupra textului legii.

''Nu excludem pentru că au apărut întrebări fireşti, reacţii fireşti care au spus: «Poate un cetăţean a avut un credit sub 150.00 de euro, dar cu dobânzile adunate sare de 150.000 de euro. Ce faci cu cel care a avut 160.000 de euro?». Au apărut aceste întrebări şi cred că trebuie să ne uităm cu atenţie, plus că riscul de neconstituţionlitate există, este real. Şi înainte să dăm votul nostru trebuie să avem această analiză serioasă. Sigur, vom discuta şi cu Banca Naţională din nou, cu iniţiatorii şi cu alte instituţii interesate'', a explicat el.

Senatorii au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, legea dării în plată, rezultatul fiind de 119 voturi "pentru" şi niciunul împotrivă.

Legea dării în plată se află în faza reexaminării, iar Senatul este prima Cameră sesizată. Decizia finală aparţine Camerei Deputaţilor.

Luni, senatorii au decis ca programul Prima Casă să rămână sub incidenţa legii, dar, în acelaşi timp, au admis propunerea BNR privind introducerea unui plafon maxim de 150.000 de euro pentru imobilele cu destinaţie de locuinţă, care vor fi luate în calcul la aplicarea legii.

Mariana Câmpeanu, senator PNL, a susţinut că aprobarea amendamentului care prevede plafon de 150.000 de euro va genera întârzierea aplicării legii. "Vă atrag atenţia că prin amendamentul pe care l-aţi votat cu 150.000 aţi dat posibilitatea ca legea să fie la CCR amendată ca discriminatorie şi de fapt să prelungiţi neaplicarea acestei legi. Poate veţi corecta la Cameră acest lucru", a punctat Mariana Câmpeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO