Politică

DOSAR: Spectacolul afişelor electorale - mesaje reciclate şi inspiraţie furată de la adversari. Cum arată străzile Capitalei - GALERIE FOTO

Autor: Mediafax

16.05.2012, 19:27 932

În Sectorul 1, începând din Piaţa Romană şi până la ieşirea din sector, personajul cel mai vizibil din trafic este, de departe, candidatul USL Andrei Chiliman. "Rămân la datorie! Cu aceeaşi seriozitate!", îi anunţă Chiliman pe trecători. Un pic mai încolo, acelaşi mesaj. De data aceasta, fără "seriozitate", doar cu implicare: "Rămân la datorie! Cu aceeaşi implicare!". Pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti, cele două mesaje electorale devin redundante, în contextul alăturării pe două panouri vecine, care coexistă cu o reclamă stradală la hamburgeri.

 

În Sectorul 2, pe Barbu Văcărescu, Sorin Oprescu, candidat independent la Primăria Generală, îşi motivează, la persoana a III-a, candidatura: "Pentru că a demonstrat că se poate!". "Hă, hă! A demonstrat că se poate. Cu şpagă!", îl apostrofează pe candidat, în trecere, un bătrânel într-o cămaşă cu dungi roşii.

Pe strada Petricani, în acelaşi sector, de pe un gard învecinat cu o firmă de servicii funerare, candidatul PDL la Primăria Capitalei, Siviu Prigoană, le promite alegătorilor "transport public gratuit" şi "facturi la încălzire cu 25% mai mici". Dincolo, pe afişul de pe gardul firmei mortuare, virgula a decedat: Aici, Prigoană promite "străzi aspirate nu măturate". Fotografiat în prim-plan, zâmbăreţ, Prigoană este prezent şi în restul sectoarelor, cu mesajul: "Plici de-aici! Vine Prigoană!".

VEZI GALERIA FOTO

Stâlpii de pe marginea Şoselei Colentina sunt împânziţi cu panouri suspendate. În intersecţia de la Doamna Ghica, candidatul PDL Cătălin Lucian Iliescu îşi îndreaptă, aproape inchizitorial, degetul spre trecători. Nu le promite nimic. Se mulţumeşte să îi îmbie cu o auto-descriere, probabil menită să rezoneze cu voturile lor. Pe primul stâlp, Cătălin Lucian Iliescu este "familist". Pe al doilea, este "lider". Pe al treilea, poartă cravată verde şi e "cetăţean". Peste drum, cortul de campanie al PDL, în ton cu cravata candidatului, este pustiu.

În Sectorul 3, panourile se mută de pe stâlpi pe blocuri. De pe un complex rezidenţial, din două panouri gemene, privesc candidatul PDL Liviu Negoiţă şi deputatul PSD Robert Sorin Negoiţă, candidatul USL.

Robert Negoiţă le promite alegătorilor "Schimbarea în bine. Cu respect pentru români.", în timp ce Liviu Negoiţă promite să "Continuăm împreună pentru sectorul 3". Robert Negoiţă promite "schimbarea" sobru, Liviu Negoiţă promite "continuarea" zâmbind. Panourile antitetice se intersectează însă într-un punct: culoarea cravatelor candidaţilor, ambele vişinii.

Câteva străzi mai încolo, Robert Negoiţă, acum fără cravată, zâmbeşte împreună cu Victor Ponta. În aceeaşi zonă, afişul echipei de consilieri a UNPR promite aceeaşi schimbare. Şi în aproape aceleaşi cuvinte. Dacă Negoiţă făgăduia "Schimbare în bine. Cu respect pentru români.", UNPR promite că "Schimbarea începe acum. Din respect pentru tine".

Puţin mai la stânga, candidatul UNPR la Primăria sectorului 3 vrea şi el schimbare. Sloganul doctorului Iulian Popescu este, simplu şi la obiect: "Un primar medic pentru un sector sănătos".

În Sectorul 4, pe Bulevardul Tineretului, un candidat cu batistă roşie în buzunarul de la piept şi-a cocoţat panoul pe un imobil cu zece etaje. De acolo, aproape de cer, candidatul independent Gigi Becali le transmite trecătorilor că este "În slujba Bisericii şi a Bucureştiului".

Dincolo de intersecţie, pe alt panou, Becali este tot "în slujba Bisericii şi a Bucureştiului". Ca să se le dovedească, însă, alegătorilor că nu face simple promisiuni electorale, candidatul şi-a adus în poză, în plan îndepărtat, o adunare de sfinţi, care să îi binecuvânteze sloganul. Gigi pozează smerit, cu mâinile şi Rolexul la vedere, imun la farmecele fetei în sutien cu trandafiri, de pe panoul alăturat.

Tot în Sectorul 4, candidatul USL Piedone îi anunţă pe bucureşteni, de pe mai multe panouri, că "mergem înainte împreună". Sub slogan, cu litere de-o şchioapă, Piedone promite "noi locuri de muncă", "siguranţa cetăţeanului", "rezolvarea problemei câinilor vagabonzi" şi "reabilitarea termică a blocurilor".

În Sectorul 6, de pe o stradă asfaltată doar pe jumătate, candidatul PDL Cristian Poteraş adaugă la "mersul înainte împreună" şi un "Terminăm tot ce am început".

 

În Sectorul 5, bate vântul. Candidaţii nu s-au grăbit să tapeteze străzile cu mesaje electorale. Doar în Rahova şi Ferentari, Corin Romanescu, candidatul UNPR, îi îndeamnă pe bucureşteni să îi dea votul "pentru curăţenie". A doua jumătate a sloganului, "Hai cu noi să scăpăm de gunoi!" este susţinută vizual de imaginea unei mături. În spatele panoului se îngrămădesc tomberoane goale şi mormane de gunoi.

Romanescu îşi repetă mesajul şi din panourile amplasate în centru, aproape de Piaţa Unirii. La fel şi Silviu Prigoană. Străduţele care duc spre piaţă sunt împânzite cu afişe şi panouri, însoţite de acelaşi mesaj: "Prigoană face curăţenie". Sloganul este tradus vizual printr-o imagine cu o sticluţă de soluţie de curăţat, "ştampilată" cu mesajul "Soluţie pentru Bucureşti". Lângă afişele lui Prigoană, un bărbat spală asfaltul din faţa cortului electoral al lui Robert Negoiţă.

În sectorul 6 este, din nou, "Timpul schimbării. Numai pentru oameni". Sloganul îi aparţine candidatului independent şi fost şef al Direcţiei de Administrare a Pieţelor Sectorului 4, Ştefan Florescu, declarat recent incompatibil de către inspectorii ANI. Două străzi mai încolo, şi candidatul PP-DD vrea schimbare. "Schimbarea suntem noi. Redăm Primăria Poporului", se poate citi pe afişul lucios al lui Cristinel Eftimie, care apare în afişul de campanie împreună cu Dan Diaconescu.

Aproape de Piaţa Crângaşi, candidatul USL pentru primăria Sectorului 6, Rareş Mănescu, schimbă macazul şi le promite bucureştenilor, că, "împreună cu Sorin Oprescu", va câştiga "5 bătălii": "câinii comunitari", "primul spital din Sectorul 6", "siguranţa copiilor", "traficul auto" şi "locuri de muncă". Câteva blocuri mai încolo, acelaşi candidat, alt panou. Aici, însă, promisiunile electorale lasă locul unui slogan: "Sectorul 6 merită un primar cât un prim-ministru".

Spre Drumul Taberei, stâlpii sunt ticsiţi de imaginea lui Silviu Prigoană. De astă dată, candidatul PDL promite că "În şase luni, curăţ oraşul de maidanezi".

Mai la stânga, un afiş neoficial al candidatului independent Sorin Oprescu spune sec: "Am scăpat oraşul de maidanezi". Sub afiş, un maidanez obosit de cotidianul urban îşi face somnul de după-amiază.

(Material realizat de Gabriela Bădica, social@mediafax.ro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO