Politică

Doctrina si viziune in programele electorale

24.09.2004, 00:00 12

Abordarea doctrinara face diferenta dintre ofertele de guvernare, pentru 2005-2998, ale PSD-PUR, pe de o parte si PNL-PD, pe de alta. Daca exista puncte comune, ele provin din existanta unor tinte comune - crestere economica, a bunastarii oamenilor, dar si din obligatia alinierii la parametrii Uniunii Europene.
Programul de guvernare al PSD se revendica din doctrina social -democrata: "Viziunea social-democrata de guvernare a tarii este cea mai potrivita si singura prin care se poate asigura atingerea concomitenta a a obiectivelor de restructurare si modernizare a economiei si crestere a nivelului de trai".
Programul de guvernare al PNL-PD potenteaza viziunea liberala a statului minimal: "Un guvern puternic nu este acela care doreste sa controleze totul, ci acela care stie sa renunte la o parte din puterea lui pentru a da forta pietei si legii".



PSD - PUR
Potrivit programului de guvernare al Uniuni PSD-PUR, prevede la capitolul "politica macroeconomica" o serie de parametri care ar urma sa fie atinsi in anii urmatori.
Astfel, in perioada 2005-2008. Produsul Intern Brut va creste de la 55 de miliarde de euro, in prezent, la 88 de miliarde. Plusul a buget ar urma sa creasca datorita imbunatatirii performantelor agentilor economici si sporirea veniturilor populatiei. Acestea ar urma sa conduca la majorarea ratei de economisire interna de la 17% in 2004, la peste 23% in 2008. Rata de investitii ar urma si ea sa creasca, de la 23% in prezent, la 28% in 2008. Investitiile vor spori, spune oferta de guvernare, intr-un ritm anual de 10-11%.
In privinta exporturilor, acestea ar urma sa creasca intr-un ritm anual de 13-15%, ajungand, de la 17,4 miliarde de euro in prezent, la 34 de miliarde in 2008.
Rata inflatiei ar urma sa scada an de an  - 9% in 2004, 6-7% in 2005, 4% in 2004, 3% in 2007 si 2% in 2008.
Programul mai vorbeste de reducerea cheltuielilor publice, ca urmare a reformei in administratie, dar si de alocarea unor resurse aditionale pentru modernizare.
Ca urmare a imbunatatirii mediului economic, ar urma sa creasca veniturile statului care, la randul sau va putea sa aloce mai multe resurse sistemului social, spune programul. Astfel, intre 2005 - 2008 salariul de baza minim brut pe tara, garantat in plata, ar urma creasca de 2,4 ori, adica de la 68 de euro, in acest an, la 160 de euro, in 2008. Castigul salarial mediu brut, ar urma sa creasca cu 80% pana in 2008 -  de la 195 de euro la 350 de euro. In ramurile de varf, spune programul, salariul va ajunge la 70 de euro. Salariile bugetarilor vor creste cu 50% pana in 2008 - de la 200 de euro, la 300.
Programul spune ca toate pensiile vor fi recorelate, iar indexarile vor acoperi cu 100% cresterea preturilor. Pensia medie, in viziunea PSD-PUR, ar urma sa fie de cel putin 100 de euro, in 2008. Va fi instituita o pensie speciala, pentru persoanele an varsta, fara venituri. Ajutoarele pentru incalzire vor creste cu 50%, in 2008.



Fiscalitate
In privinta sistemului de impozite, PSD-PUR propune o relaxare fiscala treptata. Programul spune ca se va merge, in continuare pe impoziarea progresiva a veniturilor si pe scaderea impunerilor pe profit. Astfel, impozitul pe profit ar urma sa scada treptat, incepand cu 2005 si sa ajunga la 16% in 2008. In 2005 cota minima a impozitului pe veniturile din salarii ar urma sa coboare la 14% (18% in prezent) si sa ajunga la 10% in 208. Cota maxima ar urma sa scada de la 40% in prezent, la 30% an 2005 si la 36% in 2008. Aocumentul acorda atentie agriculturii, si sunt multe ogere de subventionare.



PNL-PD
Oferta de guvernare prezentanta de PNL-PD urmareste si ea, la fel ca cea a PSD-PUR doua tinte majore: cresterea economica si intarirea economiei de piata si cresterea bunastarii oamenilor.
Viziunile sunt in parte diferite, iar programul insista pe retragerea treptata a statului de la carma economiei.
Programul prevede liberalizarea completa a pietei muncii, (pentru a stimula cresterea economica) precum si asigurarea libertatii contratuale in domeniul stabilirii si negocierii relatiilor de munca. Actualul Cod al muncii (laudat de sindicate dar privit cu rezerva de mediul de afaceri) ar urma sa fie modificat in sensul de mai sus. Plusul bugetar necesat indeplinirii programelor sociale (cresteri salariale si pensii, educatie sanatate) ar urma sa obtinut prin largirea bazei de impozitare si prin legi aspre care sa pedepseasca evaziunea fiscala. Evaziunea foscala va fi trecuta in categoria criminaltatii economico- financiare. PNL-PD propun un impozit unic, pe venitul global, profit si dividente - si aici programele celor doua forte se deosebesc net. Este asadar, vorba de un program in esenta lui liberal, chiar daca contine evaluari care sunt cel mai adesea in atentia social-democratilor. Potrivit programului cota impozitului pe profit va scadea de la 25% la 16%, incepand cu 2005. Tot de atunci, cota unica a impozitului pe venitul global va fi de 16%. Contributiile sociale vor scadea de la 49,5% in prezent la 39%.



Fiscalitate
Potrivit programului liberalo-democrat, scaderea impozitelor nu va conduce la diminuarea veniturilor statului, care ar putea pune in pericol tinta deficitului bugetar si a deficitului de cont curent. Autorii programului spun ca, prin scaderea impozitelor, va fi largita baza de impozitare, iar pedepsele aspre ai va indemna pe contribuabili sa-si plateasca datoriile la stat. Potrivi acestei proiectii rata medie anuala de creptere a PIB va fi antre 2005 si 2008 de 6,8%. inflatia va fi de sub 3% an 2008. Exporturile vor creste cumulat cu 27%, in vreme ce volumul investitiilor straine directe ar urma sa fie de 2,7 mld. euro anual. PIB-ul va ajunge, in 2008, la 89 de miliarde de euro si va putea sustine cheltuielile sociale (invatamant sanatate, salarii, pensii). Astfel, salariul mediu brut ar urma sa atinga in 2008 nivelul de 321 de euro pe luna. Pensia medie va ajunge la 110 euro pe luna, iar salariile bugetarilor vor fi majorare cu 60%. Pensiile vor fi recorelate. Este acordata atentie sporita dreptului de proprietate. Agricultura ocupa si ea un loc insemnat in programul de guvernare. Sunt prevazute subventii generoase pentru majoritatea subcapitolelor.



 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO