Politică

Divortul PNL-PD s-a blocat la partaj

21.06.2007, 19:29 16

PNL si PD trebuie sa lamureasca situatia a sase mandate parlamentare si sa plateasca o datorie comuna din campanie, inainte de a-si putea spune definitiv "adio".
Cei doi secretari generali ai PNL si PD, Dan Motreanu si Vasile Blaga, au discutat ieri despre cele sase locuri de parlamentar vacante (in urma unor demisii sau numiri pe alte functii) ale Aliantei D.A., dar si despre o datorie financiara (tinuta secreta) a Aliantei din campania electorala din 2004. Din cauza acestei datorii, sustin surse parlamentare, Alianta D.A. nu poate fi desfiintata din punct de vedere juridic, asa cum isi doresc democratii.
In aceste conditii, mandatarii financiari ai PNL si PD din campania electorala din 2004, liberalul Mihai Voicu si democratul Gheorghe Albu, vor avea o intalnire pentru a transa aceasta chestiune.
Democratii mai sustin ca raportul achitarii datoriei Aliantei ar trebui sa fie 1,3 la 1 in favoarea PNL, asa cum scrie in protocolul de colaborare dintre cele doua formatiuni. Liberalii, la randul lor, afirma ca, din cele sase locuri de parlamentar, patru le revin. Protocolul Aliantei D.A., incheiat in 2003, prevedea un raport de 1,3 la 1 pe listele electorale in favoarea PNL. Ruptura dintre cele doua partide a avut loc in martie 2007, dupa ce democratii au fost exclusi de la guvernare, iar cele doua partide isi disputa de atunci mai multe pozitii in Parlament. Intelegerea era ca daca un democrat demisioneaza din parlament, atunci un liberal ii ia locul, si invers. Liderul PD, Emil Boc, a anuntat, la inceputul saptamanii, ca presedintele executiv al acestei formatiuni, Adriean Videanu, va coordona echipa care va redacta forma juridica a documentului prin care democratii vor cere in instanta desfiintarea Aliantei PNL-PD.
Liderul PD a aratat ca in Romania nu exista un astfel de precedent juridic, ca atare democratii au decis infiintarea acestei echipe care sa se ocupe de formalitatile juridice. Simultan cu anuntul privind desfiintarea Aliantei D.A., Boc a a vorbit despre colaborarea cu Partidul Liberal Democrat, care s-a desprins din Partidul National Liberal.
Pe de alta parte, liberalii si-au gasit si ei noi aliati. Presedintii PNL, PNTCD si Actiunii Populare, Calin Popescu-Tariceanu, Marian Milut si respectiv Emil Constantinescu au semnat, marti, protocolul de constituire a polului de centru-dreapta. Conform Acordului privind constituirea polului de centru-dreapta PNL-PNTCD-AP, semnatarii documentului se angajeaza sa sustina si sa promoveze in societatea romaneasca principiile si valorile liberale si crestin-democrate, "care reprezinta temelia unei democratii consolidate in Romania, tara membra in structurile UE si euroatlantice". Polemica dintre PNL si PD a continuat dupa anuntarea acestei noi aliante.
Tariceanu a atacat intentia PD si PLD de a construi o formatiune puternica de dreapta, afirmand ca alianta dintre PNL, PNTCD si AP se doreste a fi o alternativa a stangii din Romania, precum si o contraofensiva la incercarile de confiscare a valorilor de dreapta. In replica democratul Emil Boc a spus ieri ca PD va colabora cu membrii PNTCD care se simt apropiati curentului popular.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO