Politică

Distanta PD-L pana la o majoritate pentru un nou guvern este de numai doua voturi

Distanta PD-L pana la o majoritate pentru un nou guvern este de numai doua voturi
11.12.2009, 00:00 35

Reuniunea liberalilor de miercuri nu a adus o idee clara asupramodului in care ar urma sa arate acest guvern, insa un lucru parelimpede acum, desi lucrurile pot evolua spectaculos: PD-L nu vaatribui fotoliul de prim-ministru liberalilor (conditia lor de adiscuta despre o alianta) si s-ar putea merge pe varianta unuiguvern impreuna cu UDMR, minoritati si independenti - care numara,impreuna, 234 de voturi fata de majoritatea necesara de 236 devoturi pentru trecerea guvernului prin Parlament. Ramane, asadar,ca PD-L sa mai stranga doua voturi, iar vicepresedintele PD-L,Gheorghe Flutur, lasa sa se inteleaga ca acest lucru nu va fi oproblema.

"Sunt convins ca vom avea un guvern pana la inceputul anuluiviitor. Avem semnale ca multi dintre liberali ar vrea sa vina safaca un guvern cu noi", spune Flutur, in ciuda deciziei de miercuriseara a liberalilor de a-l mandata pe Crin Antonescu (care refuza declarativ alianta cu PD-L)sa negocieze.

Negocierile sunt intarziate in asteptarea deciziei CurtiiConstitutionale de validare sau nu a scrutinului de duminica, inurma sesizarii PSD care a acuzat fraudarea lui. Formarea ultimelortrei guverne a durat, in medie, cam o luna.

Opozitia nu sta nici ea cu mainile in san si, cel putin PSD,face tot posibilul pentru a-l bloca pe Traian Basescu, cel caredesemneaza premierul.

Presedintele UDMR Marko Bela a admis ca a discutat cu liderulPSD Mircea Geoana despre oportunitatea colaborarii in cadrulmajoritatii PSD-PNL-UDMR, in conditiile in care Klaus Iohannis s-aretras.

UDMR si-a aratat disponibilitatea, marti, de a intra laguvernare alaturi de PD-L, incercarea PSD fiind acum de a tineUniunea departe de aceasta intelegere.

Intrebat daca a discutat cu liderul PSD despre posibilitateacontinuarii colaborarii cu PSD si PNL in varianta in care premierar fi Crin Antonescu, liderul Uniunii a raspuns ca acest subiect nua fost abordat. Insa presedintele PSD crede ca acest lucru esteposibil si il vede in fruntea acestei constructii pe CrinAntonescu.

Geoana a afirmat ieri la radioul public ca PSD este pregatitatat pentru putere, cat si pentru opozitie si a sustinut capartidul este extrem de unit in acestmoment.

Or, mai multi lideri PD-L au exclus orice guvernare impreuna cuPSD, caz in care singura varianta, pur teoretica, pentrusocial-democrati de a guverna ar fi sa o faca in ciuda vointei luiTraian Basescu care desemneaza premierul si sa trimita astfel PD-Lin opozitie.

Pentru a guverna, PSD este dispus sa-i lase fotoliul de premierlui Crin Antonescu, ceea ce PD-L refuza.

Geoana afirma ca l-ar sustine pe Antonescu premier, acestafiind, in opinia sa, "primul nume onorabil" pentru acest post.Liderul PD-L a sustinut ca, daca majoritatea PSD-PNL-UDMR rezista,iar Basescu refuza numirea premierului din partea acesteia, poatefi sesizata Curtea Constitutionala.

Potrivit Constitutiei, presedintele este cel care desemneazapremierul, dar, in timpul campaniei electorale, aliantaPSD-PNL-UDMR a sustinut ca, de vreme ce are majoritatea inParlament, trebuie sa-si aleaga premierul. PD-L sustine, prin vocealui Gheorghe Flutur, ca electoratul a refuzat la urne nu doarcandidatul PSD, ci intreaga constructie pe care a propus-o - ocoalitie PSD-PNL-UDMR cu Iohannis premier:

Daca UDMR trece cu arme si bagaje de partea

PD-L,guvernul poate trece cu sprijinul unora dintre parlamentariiopozitiei. Numai ca interesul nu este doar ca guvernul sa treaca,ci sa aiba si o majoritate solida pentru a-si trece mai apoi prinParlament bugetul si legile esentiale care deriva din acordul cuFMI.

Cat au durat negocierile pentru formareaguvernelor

Guvernul lui Adrian Nastase (PSD) - investit in 32 dezile

  • Alegeri 26 nov. 2000 n Investitura 28 dec. 2000

Desi PSD a castigat un scor bun la alegerile din 2000, de 37%,guvernul lui Adrian Nastase a avut nevoie sa negocieze mai bine deo luna de zile cu opozitia pentru a-si asigura majoritatea, inconditiile in care orice colaborare cu PRM-ul lui Corneliu VadimTudor, care obtinuse aproximativ 20%, era exclusa cel putin lanivel declarativ. Adrian Nastase a obtinut OK-ul PNL si UDMR pentruinvestitura, in vreme ce PD a votat impotriva, alaturi de PRM.

Guvernului lui Calin Popescu-Tariceanu (PNL) - investit in30 de zile

  • Alegeri 28 nov. 2004 n Investitura 28 dec. 2004

Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD a obtinut 33% la alegerile din2004, un scor mai mic decat al lui Nastase in 2004, asadar guvernulCalin Popescu-Tariceanu s-a nascut mult mai greu. Dincolo deacordul pe care l-a incheiat cu UDMR si PC (pe care l-a smulsdintr-un acord cu PSD-ul), a luat timp marea impartire aportofoliilor intre partide si a functiilor din teritoriu, pe bazaunui algoritm complicat la care liderii au lucrat zile si nopti.Votul de investitura a avut loc intre Craciun si Anul Nou.

Guvernul lui Emil Boc (PD-L) - investit in 22 dezile

  • Alegeri 30 nov. 2008 n Investitura 22 dec. 2008

A durat o saptamana dupa alegerile de anul trecut din noiembrie,ca PD-L si PSD sa se inteleaga asupra formarii celei mai maricoalitii la guvernare, in conditiile in care PNL a refuzat sa intrein ecuatia puterii. Negocierile pe functii, desi impartite corectin urma unei trageri la sorti, au fost tergiversate si de abandonulpremierului desemnat Theodor Stolojan, el fiind inlocuit de urgentacu Emil Boc.

Geoana, PSD: Crin ar fi un premier excelent

Presedintele PSD, Mircea Geoana, afirma, intr-un interviu lapostul public de Radio, ca l-ar sustine pe Crin Antonescu premierintr-un guvern PSD-PNL-UDMR, acesta fiind in opinia sa "primul numeonorabil" pentru acest post, fiind o propunere "excelenta".Presedintele PNL Crin Antonescu a afirmat miercuri seara intr-uninterviu la Antena 3 ca daca PNL va primi in urma negocierilor cupartidele postul de premier, atunci el va fi premierul, dar ca nuva accepta sa intre intr-un guvern-marioneta al lui TraianBasescu.

Flutur, PD-L: Daca PNL nu vrea cu noi, atunci sa stea inopozitie

"Sunt convins ca pana in Anul Nou vom avea un guvern. Avemsemnale ca multi dintre liberali vor sa faca un guvern cu noi",spune Gheorghe Flutur, vicepresedinte al PD-L. In lipsa altorlideri ai PD-L, plecati la Bonn, la congresul Partidului PopularEuropean (delegatie condusa de Traian Basescu), Flutur a fost ieriunul dintre putinii lideri democrat-liberali ramasi sa evaluezepentru mass-media sansele formarii unui guvern. Potrivit luiFlutur, este exclusa o alianta PD-L cu PSD pentru ca electoratuls-a pronuntat in acest sens: "Electoratul s-a pronuntat pentrudreapta si pentru PSD in opozitie. Daca majoritatea parlamentara(PSD, PNL, UDMR - n.n.) insista ca formeaza inca o majoritate, ceeace eu nu cred, atunci votul pentru Traian Basescu trebuieinterpretat ca electoratul a decis ca aceasta majoritate sa treacain opozitie", spune Flutur, care lasa sa se inteleaga astfel caideea unui guvern minoritar PD-L nu este exclusa.

Marko, UDMR: Un guvern minoritar, o solutie deavarie

Presedintele UDMR Marko Bela a declarat ieri ca un guvernminoritar ar fi o solutie de avarie si a afirmat din nou ca Uniuneaeste deschisa catre toate formulele de guvernare, nu numai incadrul majoritatii PSD-PNL-UDMR, ci si spre o variantaPD-L-PNL-UDMR. Liderul Uniunii a explicat ca in lunile urmatoareGuvernul va trebui sa ia masuri foarte clare si foarte dure pentrua combate criza si nu este nevoie de o lupta politica permanentaintre Guvern, Parlament si Presedintie, ci de un guvern care saaiba o larga sustinere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO