Politică

Dispută pe acţiunile la purtător: PNL vrea să interzică companiile cu acţiuni la purtător, iar PSD menţine o poziţie neclară

Dispută pe acţiunile la purtător: PNL vrea să...

Autor: Simona Tatu

26.07.2017, 00:00 324

♦ Top 50 al companiilor cu acţiuni la purtător, după cifra de afaceri, este deschis de compania Icme Ecab cu o cifră de afaceri de 521,8 mil. lei, care activează în domeniul cablajelor.

Posibilitatea de a controla o companie în mod anonim prin acţiuni la purtător a devenit un subiect de dispută politică, în condiţiile în care reprezentanţii PNL au cerut anularea posibilităţii de a deţine astfel de acţiuni. Toată dezbaterea a plecat de la acuzele aduse în spaţiul public la adresa lui Liviu Dragnea, cum că ar controla TelDrum, lucru pe care el l-a negat.

Săptămâna trecută, PNL a pus în dezbatere două proiecte de legi care prevăd interzicerea participării societăţilor cu acţiuni la purtător la licitaţii cu bani publici dacă acţionariatul este netranspartent şi interzicerea acestor firme pe teritoriul României. 

Preşedintele PSD Liviu Dragnea, a declarat săptămâna trecută că susţine proiectul PNL care prevede interzicerea societăţilor cu acţiuni la purtător, afirmând că „legenda“ privind acţiunile pe care le are la TelDrum este „o prostie“ şi că „la purtător“ nu înseamnă „secret“.

Pe de altă parte, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a declarat, luni (24 iulie - n.red.), referitor la proiectul PNL, că este o chestiune discutabilă, dar că el consideră ar trebui menţinute, în contextul în care aceste companii există atât în practica europeană, cât şi în cea mondială.

ZF a solicitat Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) date cu privire la aceste companii, iar potrivit lor pe teritoriul României există 384 de firme cu acţiuni la purtător.

Top 50 al companiilor cu acţiuni la purtător, după cifra de afaceri, este deschis de compania Icme Ecab cu o cifră de afaceri de 521,8 mil. lei, care activează în domeniul cablajelor.

Pe următoarele două poziţii se regăsesc companiile Unicom Tranzit, operatorul privat de transport feroviar, şi TelDrum, care activează în domeniul construcţiilor, ambele cu cifre de afaceri peste 200 milioane de euro. În top mai apar şi alte firme precum Rosal Grup, companie de salubritate care a înregistrat afaceri de 222 de milioane de euro, dar şi Ferma Salcia, controlată tot de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

În ceea ce priveşte prezenţa acţionarilor la adunările generale, aceasta este posibilă doar dacă respectivul acţionar depune acţiunile cu cinci zile înainte de adunare, conform ONRC.

„La adunările generale, acţionarii care posedă acţiuni la purtător au drept de vot numai dacă le-au depus la locurile arătate prin actul constitutiv sau prin înştiinţarea de convocare, cu cel puţin 5 zile înainte de adunare. Secretarul tehnic va constata, printr-un proces-verbal, depunerea la timp a acţiunilor. Acţiunile vor rămâne depuse până după adunarea generală, dar nu vor putea fi reţinute mai mult de 5 zile de la data acesteia“.

De asemenea, deţinătorii companiilor cu acţiuni la purtător care vor să îşi exercite orice drept trebuie să fie înscrişi în evidenţele societăţii sau în registrele acţionarilor.

„Acţionarii îndreptăţiţi să încaseze dividend sau să exercite orice alte drepturi sunt cei înscrişi în evidenţele societăţii sau în cele furnizate de registrul independent privat al acţionarilor, corespunzătoare datei de referinţă.“

simona.tatu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO