Politică

Discuţii cu scântei în CSM pe declaraţiile lui Liviu Dragnea: Nu ştiu cum am putea să reparăm răul

Discuţii cu scântei în CSM pe declaraţiile lui Liviu...

Autor: Florin Zafiu

04.07.2018, 15:49 893

Membrii CSM au avut opinii contradictorii privind afirmaţiile lui Liviu Dragnea despre magistraţi, dar şi despre cele de la mitingul PSD, unii subliniind că trebuie acţionat pentru a apăra independenţa justiţiei, în timp ce alţii au spus că nu este cazul, deoarece nu tot discursul este de blamat. 

„Sute de mii de oameni au fost chemaţi într-un loc pentru o manifestare. Câteva ore li s-a spus încontinuu că justiţia sau parte din justiţie este inamică, că trebuie să iradicăm acest rău deja constatat, nu ştiu cum. A fost aruncat un blam asupra întregii justiţiei. A fost şi difuzat şi internaţional. Nu ştiu cum am putea, chiar şi prin aceasta hotărâre, să reparăm acest rău. Acest discurs a continuat, aducându-se chiar şi ameninţări punctuale la adresa unor magistraţi la nişte televiziuni de către aceleaşi persoane sau alte persoane din zona politică. Nu a fost un eveniment dintr-un târg, s-a întamplat în centrul Bucureştiului, langa Guvern. Trebuia să luăm această măsură mai devreme, dar e bine şi acum. Fiecare cerere trebuie analizată separat, cu responsabilitate, şi de fiecare dată când este atacată justiţia, trebuie să intervenim. S-a spus că am interveni prea des. Eu cred că nu. Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze nu este numărul mare de apărări, ci numărul mare de atacuri”, a spus judecătorul Mihai Bălan.

De asemenea, preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, s-a întrebat, retoric: „Dacă un judecător ar face astfel de atacuri la adresa politicenilor, ce s-ar întmpla? Nu aştept răspuns”.

În replică, Victor Alistar, reprezentantul societăţii civile în CSM, a subliniat că nu întreg discursul de la mitingul PSD este de blamat şi că ar trebui amânată discuţia, măcar până se lămureşte situaţia expresiei „penali de rang înalt”, pe care a folosit-o Augustin Lazăr atunci când a descris membrii Parlamentului.

„Aş dori să facem două tipuri de analize atunci când vom stabili. Care a fost per total discursul incriminat? Nu putem scoate din context o propoziţie, fără să observăm că s-a cerut o justiţie independentă, neafectată de protocoale, că s-a solicitat o justiţie dreaptă şi echilibrată. E adevărat că acolo unde au fost interpretate subiectiv presupuse abuzuri au fost folosite licenţe de limbaj, dar dacă un judecător ar vorbi aşa despre un politician ce s-ar întâmpla, aşa cum a spus colega mea? Să ne amintim că avem magistraţi care au spus că discutăm de penali de rang înalt vorbind de o întreagă comisie a Parlamentului. (...) E adevărat că au fost licenţe de limbaj când au fost criticate abuzurile, (..) oare este chemat Consiliul să critice acest lucru sau să analizeze discursul per ansamblu? (...) Până nu lămurim expresia „penal de rang înalt”, să nu ne grăbim să ne antepronunţăm pe o chestiune generică. S-ar impune o amânare pe acest subiect”, a spus Victor Alistar.

În acest sens, Augustin Lazăr a criticat mitingul PSD şi a îndemnat să nu se facă politică în cadrul plenului CSM.

„Nu am mai văzut niciodată o adunare publică să fie convocată pentru a identifica justiţia cu un inamic, cu un stat paralel ilegal. Nu am mai văzut o ameninţare a distrugerii acestui presupus inamic. Nu ar trebui să ne întindem mult. CSM, în calitate de garant, a înţeles ce se întâmplă şi dăm un semnal magistraţilor că sunt sub această cupolă protectoare. Lucrurile sunt simple. Votăm şi gata, lămurim. Despre protocoale? Sunt proceduri în curs, eu zic că chiar şi un membru CSM din partea societăţii civile trebuie să aibă răbdare să se dea o soluţie. După aceste soluţii se vor da, vom vedea ce se face în continuare. Îndemn la decenţă şi să nu facem politică în cadrul CSM. Îl aud pe domnul Alistar că abate tot timpul către Parlament. Aici suntem jurişti, trebuie să punem probleme juridice. Faceţi trimitere la Parlament fără să vă gândiţi că este o procedură în curs. Faceţi politică”, a spus Augustin Lazăr.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, la începutul lunii iunie, Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, după ce acesta a spus, referitor la sesizarea ce o vizează pe Viorica Dăncilă, că speră că procurorii să nu meargă mai departe cu "demenţa aceasta". De asemenea, s-a sesizat şi în legătură cu afirmaţiile despre justiţie, lansate la mitingul PSD.

„Nu ştiu dacă vor merge mai departe cu demenţa. Ce vă pot spune cu siguranţă este că este o comandă foarte fermă. Adică nu întâmplător a fost pus imediat Horodniceanu să gestioneze interimar la DIICOT, pentru că nu era obligatoriu să-l pună tot pe el. Aia a fost făcută coordonat. <<Te mai ţinem, fă ceva cu aia>>. Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Este o demenţă. Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu. Frica pe care o au îi face să nu mai aibă nicun fel de raţiune. Sunt unii care încearcă să se depărteze de această zonă otrăvită, sunt alţii care nu vor să mai participe la aceste execuţii şi abuzuri, şi sunt alţii care ori de frică, ori că aşa simt ei, rămân acolo ca amazoanele până când moare şi ultimul din statul paralel. Da, au de plătit, pentru că există prevederi în Codul penal care nu au fost aplicate, dar o să fie aplicate. Şi vă spun, oamenii au început să vorbească din diverse parchete, sunt destui care abia aşteaptă să înceapă să vorbească, să spună”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO