Politică

Discursul lui Băsescu, „copy-paste“ după cel din 2008, cu diferenţa că atunci mulţumea guvernelor „pentru performanţă“

Discursul lui Băsescu, „copy-paste“ după cel din 2008, cu diferenţa că atunci mulţumea guvernelor „pentru performanţă“

Autor: Iulian Anghel

22.09.2010, 23:59 75

Discursul critic al preşedintelui Traian Băsescu, de marţi dinParlament, seamă izbitor cu un altul al său, din 2008, tot în faţaLegislativului.
Preşedintele conduce România de şase ani - între timp a primitGuvernul pe care l-a cerut dintotdeauna, unul care nu-i este ostil.Nu s-a schimbat nimic în doi ani? De ce nu s-a schimbat?
Într-un discurs de bilanţ din septembrie 2009, în faţaParlamentului, când se pregătea să atace un al doilea mandat,preşedintele Traian Băsescu caracteriza cei cinci ani de mandat alsău în felul următor: "Patru din cei cinci ani ani ai mandatuluimeu au fost caracterizaţi de o creştere fără precedent în istoriacontemporană a României". În discursul de marţi din Parlament,preşedintele revine la discursul din 2008 şi critică, între altele,guvernarea liberală din 2007-2008 sau constată că birocraţia esteîn continuare sufocantă.
Dar preşedintele este pe cale să sfârşească al şaselea an de mandatal său. Ce se întâmplă?

"Traian Băsescu nu a mişcat nimic în aceşti ani. Dacă criticăbirocraţia, trebuie spus că aparatul funcţionăresc s-a umflatexcesiv sub mandatul său. Lui Tăriceanu poţi să-i reproşezi că amajorat salariile sau pensiile, dar aparatul funcţionăresc acontinuat să crească sub Boc. În 2009, ei au luat bani de la FMI,dar nu şi măsuri de reformă pentru că se apropia campaniaprezidenţială. Când acum se dau oameni afară, Băsescu nu poate venisă spună ce bine e!", crede analistul politic Stelian Tănase.

Băsescu spunea, în 2009, că are un merit pentru că, în România,există o pensie minimă garantată pe care acum o critică. Cu un anînainte, alegerile legislative schimbaseră gu­vernarea, la putereera PDL şi PSD, iar Băsescu spunea, în discursul său din 2009: "Înultimele nouă luni am colaborat bine cu Guvernul". Un lucru care nuse întâmplase în ultimii doi ani, când la putere era echipa luiCălin Popescu-Tăriceanu, ceea ce reiese dintr-un alt discurs alsău, tot din Parlament, din septembrie 2008, când criticaguvernarea şi birocraţia.
Ce spunea un an mai târziu, în 2009?: "În perioada 2004-iulie 2009s-a realizat o consis­tentă creştere a salariilor şi pensiilor.Astfel, salariul mediu brut a crescut de la 818 lei la 1.901 lei,iar pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut de la 232de lei la 714 lei". Ce a spus în discursul de marţi din faţaLe­gistativului, la aproape un an distanţă?:
"Românii sunt pe bună dreptate revoltaţi pentru că au fost minţiţi.Mulţi au primit în perioada 2007-2008 mai mult decât se putea da,din considerente electorale, şi acum se văd în situaţia grea de ali se lua înapoi".
Băsescu mai constata marţi că, la începutul acestui an, îninstituţiile publice locale chel­tuie­lile au crescut cu 20% şi că,în ciuda crizei şi a deciziei guvernului de a merge pe măsuri deausteritate, s-au dat sporuri şi al 13-lea salariu.
"Unde era Băsescu când se făcea această risipă? Ne-a anunţat că vafi preşedinte jucător. Are un guvern la mâna lui. Ce criticăatunci?", se întreabă Stelian Tănase.
În 2008, Băsescu susţinea că, în sistemul medical este o risipăîngrozitoare, în 2009, lăuda descentralizarea spitalelor, pentruca, în 2010, să revină la discursul din 2008: risipa este imensă însistemul medical, nu banii sunt principala problemă.

Ce s-a întâmplat în acest "arc pestetimp?"
"Cred că nu a avut ce să spună în Parlament şia folosit un discurs mai vechi. Un consilier l-a mai periat şipreşedintele l-a spus. Pentru că el nu a atacat niciuna din temelefierbinţi. Mişcările sociale, chiar dacă timide, se întâmplă.Imensa fraudă din Parlament sapă la temelia democraţiei. Guvernulare o incapacitate funciară de a guverna, de fapt ţara nu esteguvernată. România este singura ţară din Europa care se adânceşteîn recesiune. Acestea erau temele ce trebuia abordate. Nu neapăratsă fi venit cu răspunsuri, nu e treaba preşedintelui, dar să aratecompasiune măcar pentru cei care suferă", crede profesorul deştiinţe politice Daniel Barbu.
Traian Băsescu critică birocraţia, dar cel mai birocrat ministereste chiar al lui Vasile Blaga, aflat în fruntea Internelor patruani (decembrie 2004-aprilie 2007 şi decembrie 2009-prezent). Cecritică atunci preşedintele?
"Băsescu a dat girul acestui guvern. Avem de-a face cu o bătaie dejoc care tinde să devină un mod de guvernare", susţine DanielBarbu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO