Politică

Dilema PNL: care este varianta optima, cu PD-L la putere sau cu PSD in opozitie?

Dilema PNL: care este varianta optima, cu PD-L la putere sau cu PSD in opozitie?

Liberalii spun ca se vor hotari in ce parte o vor apuca abia dupa ce Curtea Constitutionala va atribui mandatul de presedinte. Antonescu spune ca, daca PNL va da premierul, el va fi acela si niciun alt liberal

10.12.2009, 00:00 22

Disponibilitatea unor importanti oameni din teritoriu ai PNL dea intra la guvernare este la fel de mare ca incapatanarea celor dela centru de a ramane in afara unei aliante cu PD-L. In aceeasivreme, o serie de fruntasi ai PSD ar fi dispusi sa sustinavalidarea parlamentara a unui guvern minoritar al PD-L. Incet, sedegajeaza o formula de guvernare.

PD-L a transmis ieri oficial PNL oferta de a veni la negocieripentru formarea unei majoritati. Niciunul dintre partidele care aupierdut alegerile prezidentiale (PSD, PNL, UDMR) nu mai vorbesteacum despre un incrancenat front comun impotriva a ceea ce vapropune Traian Baescu ca premier chiar daca refuza o colaboraredirecta cu el.

Ce sustinere va avea guvernul?

Problema care se pune acum este ce sustinere va avea acestguvern, pentru ca, esential, este ca el sa aiba si un sprijinconsistent dupa ce va fi trecut de votul Parlamentului.

Dintre liberali si din declaratiile lor publice cei maiinversunati oponenti ai unei guvernari cu PD-L raman sefulpartidului, Crin Antonescu si primul sau adjunct,prim-vicepresedintele Ludovic Orban.

Liberalii s-au intalnit aseara pentru a decide daca intra laguvernare sau raman in opozitie. Una dintre cele mai relevantedeclaratii in privinta starii de spirit in care se afla PNL a fostieri cea a lui Relu Fenechiu, vicepresedinte liberal. "(...) Si eu,si toti cei din PNL dorim intrarea la guvernare, dar asta nuinseamna ca ne vom grabi", a afirmat Relu Fenechiu.

"Daca mai este cate un zevzec in PNL care vrea la guvernare cuPD-L, asta nu inseamna ca asa va fi. E razleata aceasta opinie inpartid. Vom face o sedinta de analiza a campaniei si vom discutatoate variantele posibile pentru partid in privinta intrarii laguvernare", a afirmat Fenechiu, care este si presedintele PNLIasi.

Ce inseamna, practic, aceasta declaratie? Ca PNL vrea laguvernare, dar o parte dintre filiale doresc o guvernare cu PD-L,in vreme ce o alta si-ar dori o guvernare cu PSD. Or, aceastaultima varianta este cvasiimposibila la acest moment, dupa ceTraian Basescu a castigat alegerile. Ce varianta mai ramane dacatot PNL-ul isi doreste guvernarea, asa cum sustine Fenenchiu?PD-L!

Numai ca, pentru fruntasii liberali, lucrurile nu sunt delocsimple, ei nu pot sa accepte, pur si simplu, negocieri cu PD-L,dupa ce in campanie au sustinut o alta partida.

Crin Antonescu a sustinut ieri inaintea unei importante sedintede partid, ca nu este adevarat ca va demisiona din frunteapartidului, intarind ca PNL nu va intra la guvernare cu PD-L si inniciun guvern marioneta.

"Nu se intra la guvernare cu PD-L, o sa discutam. Intru la BPC(conducerea partidului - n.n.) cu propunerea ca PNL sa arate inca odata ca este un partid puternic, un partid care tine la valorilesale, la principiile sale, un partid unitar si un partid care isirespecta electoratul", a spus presedintele PNL.

Filialele PNL, impartite

Practic, filialele PNL sunt impartite. In PNL, guvernarea sauramanerea in afara ei nu se ia de catre conducerea restransa aliberalilor, ci de una largita in care participa si parlamentariipartidului, dar si liderii de filiale, presedinti sivicepresedinti. Filialele doresc guvernarea, ca si o serie deparlamentari.

Comentand oferta de a negocia venita din partea lui Emil Boc,Crin Antonescu a sustinut aseara, dupa ce afirmase ca guvernarea cuPD-L este imposibila, ca ea va fi analizata doar dupa ce CurteaConstitutionala va valida mandatul lui Traian Basescu (daca o vaface). De asemenea, el a ridicat o problema interesanta. Am puteadiscuta, a spus el, dupa ce desemnarea lui Liviu Negoita ca premierva fi retrasa de presedintele Basescu sau va fi respinsa deParlament. Or, aici, chiar daca lucrurile sunt tehnice, ele sunt lafel de interesante, pentru ca, daca se va discuta despre cine va fipremier, ori se merge cu Negoita in continuare, iar Parlamentuleste obligat sa-si dea un vot asupra echipei sale care a fost dejapropusa Legislativului, ori aceasta propunere este retrasa siatunci se poate negocia o noua formula de guvernare cu altiministri.

PD-L exclude discutiile cu PSD si viceversa

In vreme ce PSD face eforturi pentru a demonstra ca a castigatalegerile, PD-L exclude, deocamdata orice discutie cusocial-democratii.

Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a opinat ieri ca nucrede ca, in momentul de fata, PD-L poate initia discutii cuPSD.

PSD ar putea sprijini un guvern minoritar

Vicepresedintele PSD Ilie Sarbu afirmase ieri dimineata la RFIRomania ca PSD ar fi dispus sa sprijine in Parlament un guvernminoritar PD-L, daca liderii PD-L si Traian Basescu isi vor asumaaceasta formula.

Sarbu a apreciat ca acest sprijin in Parlament este firesc, incazul in care discutiile dintre partide vor duce la aceastaformula, iar Traian Basescu isi va asuma transparentresponsabilitatea pentru un guvern minoritar.

Intrebat daca mai este posibila o colaborare guvernamentalaPSD-PD-L, Sarbu a raspuns: "Exclus, desi in politica e bine sa nuspui niciodata nu. Dar noi ne-am fript rau de tot si nu maiincercam o reconciliere".

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca, "in ultimainstanta, partidul este cel care ia o decizie", comentand astfelafirmatiile lui Ilie Sarbu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO