Politică

Deziluzia Musca da aripi PNL

Deziluzia Musca da aripi PNL

Tariceanu a castigat la masa verde lupta cu disidentii

16.08.2006, 19:30 17

PNL este pe cale sa-si atinga unul dintre principalele obiective anuntate la inceputul anului - reforma morala - prin "executarea" deputatei Mona Musca cel mai popular reprezentant al sau - care a recunoscut ca a semnat un angajament la Securitate.
In ianuarie, presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a spus ca reforma morala a societatii romanesti reprezinta o prioritate, pe langa obiectivul de integrare si reforma constitutionala.
Asanarea morala a societatii a fost de altfel, un obiectiv asumat de Alianta Dreptate si Adevar PNL - PD in timpul campaniei electorale. La jumatatea lunii iunie, Mona Musca, alaturi de ceilalti disidenti din partid, consilierul prezidential Theodor Stolojan si fostul ministru al justitiei, Valeriu Stoica, lansau un apel la unitatea PNL. Ei sustineau ca partidul se prabuseste in sondaje pentru ca nu respecta angajamentele asumate impreuna cu partenerii de guvernare din PD, implicit si cel al reformei morale.
Mona Musca - initiatoare a Legii lustratiei - devine asadar, victima a propriilor sale acuzatii. Dincolo de semnele de intrebare pe care le-ar ridica momentul si modul in care a ales sa-si faca publica relatia cu fosta politie politica, Mona Musca a platit tributul cu propria credibilitate si cu credibilitatea grupului din care face parte.
Viitorul politic al Monei Musca in PNL este compromis si aceeasi soarta urmeaza sa o impartaseasca si Theodor Stolojan si Valeriu Stoica. Alternativa la actuala conducerea liberala pe care o propuneau ei colegilor de partid nu mai exista, pentru ca, atata vreme cat Mona Musca va fi considerata "turnatoare", nimeni din PNL nu i se va alatura.
Sta dovada in acest sens votul pentru excluderea Monei Musca din partid al vicepresedintelui liberal Gheorghe Flutur, unul dintre cei apropiati prin discurs de gruparea disidenta.
Cei trei invocau unitatea partidului, necesitatea intaririi relatiei cu PD, ameliorarea relatiei cu presedintele Traian Basescu si condamnau "iesirile suburbane" ale unor membri ai conducerii liberale si apropierea de PSD.
Insa tocmai aceia pe care cei trei ii acuzau ca ies din linia initiala a partidului au dovedit acum ca nu fac compromisuri in ceea ce priveste relatia cu fosta Securitate, chiar cu riscul victimelor colaterale. Fostul senator Mircea Ionescu-Quintus a demisionat din functia de presedinte de onoare al PNL ca urmare a reluarii discutiilor despre notele informative pe care le-a dat la Securitate cat timp a fost in puscarie. Si alte capete liberale vor cadea, avand in vedere numele vehiculate in presa ultimelor zile. Mai mult, cel mai important sponsor al partidului si apropiat al celor care se afla acum la conducerea PNL, omul de afaceri Dinu Patricu, risca excluderea pentru declaratiile pro-PSD.
Asadar, n-a fost nevoie de niciun efort din partea liderilor PNL pentru a se debarasa de Mona Musca - fosta piesa de baza in artileria Aliantei in campania electorala. Ea a pierdut pe propria mana. Criticile ei si ale apropiatilor sai la adresa lui Calin Popescu - Tariceanu nu vor mai avea nicio valoare. Nici chiar discursul critic la adresa lui Tariceanu al presedintelui Basescu nu va mai avea acelasi efect de pana acum, pentru ca atata vreme cat a creditat-o moral pe cea care i-a fost partener de scena in timpul turneelor electorale, deziluzia "Musca" se va revarsa si asupra lui. Iar cei care au prins aripi sunt liberalii, pentru ca si-au sacrificat oameni pentru a castiga o batalie de principii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO