Politică

Dezbaterea despre ideologie franeaza entuziasmul pro fuziune PNL-PD

06.02.2006, 20:03 16

Fuziunea liberalo-democrata ingheata relatiile dintre principalele partide la guvernare si asta in ciuda asigurarilor date de liderii PNL si PD, Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc, ca procesul poate fi realizat pana la sfarsitul anului.

Ok-ul conducerii Aliantei D.A. PNL-PD este mai degraba unul formal, in conditiile in care principala piedica in realizarea fuziunii - orientarea ideologica a viitoarei formatiuni - nu a fost inca transata de forurile politice ale celor doua partide.

Aproape jumatate din filialele liberale - PNL a ales ca inainte sa spuna oficial "da" sa ia pulsul teritoriului - sunt de acord cu fuziunea, insa numai cu conditia mentinerii orientarii ideologice liberale. Astfel, propunerea democratilor ca "unirea" sa se faca sub semnul crestin-democratiei cu pretextul ca PPE este o formatiune eteorgena va fi foarte probabil respinsa.

Lideri ai PNL, care vad oricum mariajul ca pe unul din interes, propun acum partenerilor din PD sa-si abandoneze actuala orientare politica si sa adopte liberalismul, cu argumentul ca daca pledeaza pentru o fuziune rapida, atunci ideologia poate fi lasata deoparte, asa cum s-a intamplat si anul trecut cand au trecut de la social-democratie la crestin-democratie.

Insistenta democratilor pentru crestin-democratie este apreciata mai degraba ca un demers neserios, in conditiile in care anul trecut PD si-a schimbat ideologia in numai cateva luni, obtinand intr-un interval record statutul de membru observator in PPE - cel mai important grup din Parlamentul European, dupa ce il ratase pe cel de membru cu drepturi depline in randurile socialistilor europeni.

Insa dupa acest moment PD nu a aratat ca s-a schimbat, interventiile publice ale presedintelui PD Emil Boc dovedind deseori o sensibilitate de stanga (este vorba despre luarile de pozitie publice pe tema majorarii tarifului la gaze, insistenta pentru alocarea a 5% din PIB pentru invatamant sau redirectionarea banilor veniti din privatizarea BCR catre fondul de pensii).

Asadar, potrivit vicepresedintelui PNL Teodor Melescanu, fuziunea nu inseamna altceva decat o "mezalianta" intrucat scena politica din Romania se afla oarecum intr-o situatie paradoxala, atat principala formatiune de stanga, PSD, cat si formatiunea aflata la cealalta extrema, PD, provenind din fostul FSN.

Insa tocmai Melescanu, unul dintre cei mai vehementi sustinatori ai fuziunii sub semnul liberalismului, provine din fostul PDSR (actualul PSD), pe care l-a abandonat pentru a pune bazele unei formatiuni de stanga cu accente liberale - Alianta pentru Romania, care a fost absorbita de PNL in 2001. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO