Politică

Deşi stă pe o creştere economică record, PSD se devorează intern

Până acum s-au tolerat de ochii lumii: premierul Mihai Tudose şi liderul PSD Liviu Dragnea

Până acum s-au tolerat de ochii lumii: premierul Mihai Tudose şi liderul PSD Liviu Dragnea

05.01.2018, 00:04 930

Deşi are şansa istorică de a fi la guvernare când România înregistrează aproape cei mai buni indicatori economici, în PSD, partidul de guvernamânt, nu este linişte deloc.

Premierul Mihai Tudose, susţinut de vicepremierul Marcel Ciolacu încearcă să îşi întărească poziţia, forţând o restructurare a guvernului.

De partea cealaltă, Liviu Dragnea, liderul PSD, dar care nu poate să fie premier din motive de dosare penale, vrea să îşi reîntărească autoritatea din partid pentru a nu lăsa ca premierul Mihai Tudose să câştige teren. Tensiunile politice din PSD nu au afectat până acum economia deşi creşterea dobânzilor la lei (Robor) şi creşterea cursului leu-euro din ultimele două luni ale anului trecut sunt puse şi pe seama incertitudinilor politice.

Deşi a câştigat autoritar alegerile parlamentare de la finalul lui 2016, PSD a pierdut treptat teren din cauza disputelor privind modificările din Justiţie şi a luptelor interne, iar acest lucru se vede în sondaje.

PSD nu îşi poate permite să mai voteze încă o dată împotriva propriului premier aşa cum a făcut Liviu Dragnea cu Sorin Grindeanu când l-au dat jos de la Guvern printr-o moţiune de cenzură, fapt nemaiîntâlnit în politică.

Dacă aceste tensiuni din PSD vor afecta Guvernul PSD-ALDE, reacţia pieţelor se va îndrepta împotriva cursului leu-euro, a dobânzilor la lei, a investiţiilor pentru că toate proiectete vor fi puse pe „hold“. Ca să obţină o creştere de 5,5%, cât este asumată în bugetul de stat pe 2018, guvernul are nevoie ca economia, consumul şi investiţiile să crească fără sincope. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO