Politică

Deputatul PSD, Gabriel Valer Zetea, despre bugetul Educaţiei: Cel mai mic din istorie, raportat la PIB

Deputatul PSD, Gabriel Valer Zetea, despre bugetul...

Autor: Laura Buciu

27.02.2021, 16:09 57

Pandemia a arătat cât de vulnerabil este sistemul de educaţie, dar şi că e nevoie de investiţii în şcoala online, la fel ca şi în reabilitarea unităţilor de învăţământ, spune deputatul PSD Gabriel Zetea. Social-democraţii acuză că bugetul Educaţiei este cel mai mic din istorie raportat la PIB.

Deputatul PSD, Gabriel Valer Zetea, a spus, sâmbătă, în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci că e nevoie de investiţii în Educaţie şi Guvernul Florin Cîţu a alocat în 2021 cel mai mic buget raportat la PIB, doar 2,8%.

„Guvernul Cîţu a alocat în acest an Educaţiei cel mai mic buget raportat la PIB din istorie – 2,8%, ceea ce e extrem de puţin. Prin amendamente propunem creşterea acestui buget până la 5% din PIB, aproape 56 de miliarde şi 1% pentru cercetare, un total de aproape 70 de miliarde pentru bugetul Ministerului”, a spus Zetea.

Acesta spune că e pandemia a arătat cât de vulnerabil este sistemul şi cât de mult s-a greşit anul trecut, ceea ce nu trebuie să se mai întâmple.

„Pandemia ne-a arătat cât de vulnerabil este sistemul de educaţie din România şi cât de important este să facem cu adevărat investiţii în şcoala online, pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ şi am discutat la Ministerul Dezvoltării un program pentru construcţie de creşe (...). Anul trecut s-a greşit enorm. Anul trecut, în momentul în care s-a trecut la şcoala online s-a cerut autorităţilor locale achiziţia de echipamente online pentru copiii români în condiţiile în care autorităţile locale nu aveau resursele financiare pentru a le achiziţiona, urmând ca, ulterior, să îşi recupereze banii din fonduri europene. (...) E nevoie să fie un alt fel de gândire”, a mai spus Gabriel Zetea.

Pe lângă creşterea calităţii educaţiei, social-democratul spune că este nevoie şi de mărirea salariilor profesorilor, care nu cresc nici de la 1 martie cum era stabilit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO