Politică

Deputatii se concureaza in colectii de tablouri

17.05.2005, 20:26 21

Afacerile imobiliare si colectiile de arta par a fi investitiile preferate de deputati. Varianta actualizata a declaratiilor de avere a fost publicata, ieri, pe site-ul Camerei Deputatilor. Surprinzator este faptul ca Miron Mitrea (PSD) l-a devansat pe seful Camerei, Adrian Nastase, in ceea ce priveste numarul colectiilor de arta.

Adrian Nastase si-a trecut in declaratia de avere un teren apicol la Cornu, un teren agricol si "paduri" de 2,55 ha la Corbeanca. Sotia sa, Dana, are certificat de producator agricol pentru "produse agro-alimentare".

Nastase nu face referiri precise cu privire la renumita sa colectia de arta si mentioneaza doar ca are tablouri romanesti si straine, obiecte din argint, icoane si obiecte de cult, decoratiuni, bijuterii diverse, achizitionate intre 1973 si 2004. Presedintele Camerei Deputatilor precizeaza, laconic, ca are pictura moderna si contemporana in valoare de 1.720 de euro si 14.700 de dolari. Nu sunt precizate numarul obiectelor de arta si nici detalii despre valoarea artistica a tablourilor. Nastase a mai declarat colectia de icoane si obiecte de cult, cumparate inainte de 1989, a caror valoare a estimat-o la 8.340 de lei.

Miron Mitrea locuieste intr-o vila din Cotroceni si detine o Toyota Rava. Are 100 de tablouri, in valoare de 539 de milioane de lei, bijuterii, de 474 de milioane de lei si obiecte din metale pretioase (intre care doua ceasuri de aur) de 200 milioane. Vicepresedintele Camerei mai are bibelouri si statuete de 207 milioane de lei si icoane de 30 de milioane.

Deputatul PD Liviu Nistoran are trei terenuri, trei apartamente si o casa de locuit la Bucuresti, iar la Constanta una de vacanta. Si-a mai declarat un autoturism Audi TT si o colectie de tablouri si numismatica de 25.000 de euro.

Nistoran a mai acordat imprumuturi de aproape 7 miliarde si jumatate de lei si mai detine actiuni de circa 700 de milioane de lei.

Liberalul Dan Radu Rusanu s-a orientat catre exploatarea agricola. El detine o livada de 7,5 hectare in Arges, trei terenuri intravilane agricole in Ilfov si Arges, 10 ha de padure in Brasov si 50 ha de faneata la Rucar. Rusanu are pamant in Voluntari, in Arges si in Teleorman, trei apartamente in Bucuresti si un spatiu comercial. Rusanu detine si el o colectie de arta in care piesa principala este bustul bunicului sau, evaluat la 30.000 de euro.

Despre William Brinza (PPRM) se stie este unul dintre cei mai bogati prahoveni, insa in declaratia sa de avere figureaza doar terenuri la Snagov si Campina, doua apartamente si o casa de vacanta.

Reprezentantul Partidului Conservator, Bogdan Ciuca, are si el o colectie importanta de obiecte de arta: 10 masti africane in valoare de 4.000 de euro, statuete cubaneze de 4.500 de euro si masti filipineze de 300 de euro. Are un depozit de 100.000 de euro la Banca Transilvania, o casa in Bucuresti, una la Soveja si trei terenuri agricole la Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO