Politică

Deputatii au votat ca Adrian Nastase sa fie cercetat penal

04.03.2009, 21:08 16

Fostul premier PSD Adrian Nastase poate fi cercetat penal in dosarele Zambaccian si Matusa Tamara, deputatii aproband ieri, la limita, cererea formulata de procurorul general Codruta Kovesi. Scorul strans la cererea de urmarire penala (158 voturi pentru la 138 impotriva) a creat emotii celor care au numarat voturile, mai multi parlamentari indicand ca deputatii din PSD si unii din PNL sau UDMR ar fi vrut sa-l protejeze pe Nastase. Votul a fost secret, cu bile, asa ca cei care au votat masiv in favoarea lui Nastase nu au putut fi identificati.
Votul a fost considerat un test de rezistenta al coalitiei PD-L - PSD, in conditiile in care democrat-liberalii au anuntat ca vor sustine cererea procurorului general. De altfel, unitatea coalitiei a fost si unul dintre motivele invocate de fostul presedinte al PSD inaintea votului, cand le-a cerut deputatilor sa voteze in favoarea cererii procurorului general.
"Pentru ca este criza economica, nu doresc ca dosarul meu sa fie folosit ca justificare pentru lipsa de performanta", a spus Nastase in fata plenului.
Este pentru a doua oara cand Camera se pronunta in privinta imunitatii lui Nastase, dupa ce in vara anului trecut deputatii au "suspendat" temporar cererea privind cercetarea penala a fostului premier din lipsa de cvorum.
Asadar, procurorii pot avansa cu cercetarea dosarelor in care fostul premier a fost acuzat, din 2005, in baza legii privind raspunderea ministeriala, pentru fapte de coruptie - luare de mita si trafic de influenta. Fostul premier este acuzat ca a luat mita pentru a mentine in functie functionari ai guvernului pe care l-a condus - dosarul Zambaccian si ca nu a justificat o suma de 1 milion de dolari pe care a declarat-o in 2004 - dosarul Matusa Tamara. 
Legea raspunderii ministeriale a fost modificata de mai multe ori, o data in timpul mandatului Monicai Macovei - modificare care prevedea ca nu este nevoie de avizul comisiei speciale de la Cotroceni pentru cercetarea fostilor membri ai Guvernului aflati in atentia procurorilor. Modificarea a fost infirmata de Curtea Constitutionala, care a desfiintat Comisia speciala de la Cotroceni care dadea un aviz (de care seful statului putea sau nu tine cont) pentru cercetarea ministrilor, stabilind ca avizul trebuie dat de Camera din care fostul ministru face parte. Asadar, dosarele lui Nastase, care in 2007 ajunsesera pe masa judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, au facut cale intoarsa la Parlament, de unde au plecat abia astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO