Politică

De ce nu incap specialisti cu studii solide in conducerea ministerelor

De ce nu incap specialisti cu studii solide in conducerea ministerelor

10% din studentii romani s-au specializat intre 2004-2008 in strainatate, dar putini lucreaza acum in administratie

03.07.2009, 00:00 1946

Intr-o etapa in care unul dintre lucrurile esentiale care lipsesc administratiei romanesti este buna pregatire de specialitate a functionarilor de varf, in conducerea ministerelor exista oameni care au doar tangente cu domeniul pe care il conduc - un curs de cateva luni, o facultate facuta prin provincie de care putina lume a auzit.

Dar au venit la Bucuresti cu carnetul de partid in buzunar, au fost promovati protrivit algoritmului politic si intereselor baronilor din zonele din care vin. In acelasi timp, intre 2004-2008 aproximativ 85.000 de studentii (10% din studentii romani in aceeasi perioada) au optat pentru a-si face sau continua studiile la scoli de prestigiu din strainatate. De ce nu vor sa lucreze in administratie?
Prin 2004, fostul premier Adrian Nastase lansa un program de burse in strainatate pentru studentii romani, finantat de guvern. Guvernul promitea 35.000 de euro pe an pentru un student, la cele mai prestigoase universitati din lume. Conditia era ca absolventul sa se intoarca si sa lucreze apoi in administratie. Admiterea in acest program s-a incheiat in 2007 si nu se stie ce este cu cei aproximativ 150 de studenti care l-au incheiat.
Unde sunt acestia, de ce nu-i regasim in administratia de la nivel central si ce se s-a intamplat cu promisiunile facute de ani buni de diferitele guverne, anume de a promova in administratie oameni bine pregatiti? Nu sunt bani pentru ei asa cum s-a spus? De ce atunci pentru diferiti sefi de agentii se pot da salarii de sute de milioane de lei vechi pe luna?
Iata lista cu secretarii de stat din principalele ministere si cu studiile relevante pe care le au.
 
La Ministerul de Finante Gheorghe Ghergina are 54 de ani si este de profesie economist. A absolvit ASE, Facultatea de finante-contabilitate, iar in 1995 a devenit doctor in economie. Este profesor asociat la ASE Bucuresti si la Universitatea Dimitrie Cantemir.
Bogdan Dragoi are 29 de ani, este fostul director economic al Primariei Capitalei, in timpul mandatului lui Adriean Videanu. A urmat cursurile scolii Fletcher a Universitatii Tufts din Boston, Massachusetts. El a absolvit Facultatea de Relatii Internationale si Facultatea de Economie cu distinctia Magna cum Laudae. Este membru al Golden Key Honor Society. Este unul dintre putinii secretari de stat care au o pregatire solida in strainatate.
Iuliu Coman are 36 de ani, este doctor in economie, titlu pe care l-a obtinut pentru lucrarea "Managementul marketingului serviciilor publice" . A absolvit la Universitatea Cuza din Iasi cursurile Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor.
Gratiela Iordache are 44 de ani si este la randul sau absolventa de ASE - a urmat cursurile Facultatii de planificare si cibernetica economica, are un MBA si a urmat cursurile unor scoli de business din Ungaria si SUA.
 
La Transporturi, Eusebiu Manea Pistru Popa, 43 de ani, a absolvit Facultatea de inginerie la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad fiind specializat in inginerie mecanica.
Valentin Preda, 41 de ani, a urmat Institutul de marina Mircea cel Batran din Constanta, apoi a urmat cursurile unui master in Stiinte penale la Univ. Spiru Haret si a urmat cursurile Institutului National de Administratie in 2009.
La Ministerul Economiei, Tudor Serban (62 de ani) a absolvit Institutul Politehnic Iasi, Facultatea de Electrotehnica, Sectia Energetica. Este asadar inginer energetician. Este cunoscut in domeniu ca fost director general la Electrica.
Constantin Claudiu Stafie (41 de ani) este din Piatra-Neamt. Profesia de baza este de inginer (a absolvit Facultatea pentru Tehnica Constructiilor de Masini in Iasi), apoi a facut contabilitate la ASE Bucuresti. A urmat cursuri de specialitate in domeniul turismului.
Alexandru Patruti, 51 de ani, a urmat cursurile Facultatii de Geologie si Geografie, la Universitatea Bucuresti, fiind specializat in inginerie geologica si geofizica. Are specializari in minerit.
Lucian Sova (49 de ani) este de profesie inginer. A absolvit Facultatea de Mecanica, specializarea Autovehicule rutiere, la Universitatea Brasov si are doctorat in inginerie electrica. A facut curs de management in administratia publica la Institutul National de Administratie.
 
La Ministerul Muncii, Dumitru Cornoiu (57 de ani) a absolvit Facultatea de psihologie si a urmat mai multe specializari in acest domeniu inainte de a intra in administratie ca functionar la oficiul de munca Valcea.
Marius Lazar (42 de ani) este doctor in stiinte politice, a absolvit Facultatea de stiinte politice si administrative de la Cluj. Inainte de a intra in guvern a fost consilier politic al lui Mircea Geoana.
Alexandru Fratean (56 de ani) a absolvit Facultatea de aeronave, la Bucuresti si a lucrat in Ministerul Economiei, inainte de a intra in administratia locala, la Mures.
Mariana Nedelcu este membru
PD-L si a fost institutor, profesor de psihologie, profesor consilier scolar inainte de a prelua functia de secretar de stat la Ministerul Muncii unde se ocupa in special de problemele copiilor. A urmat Facultatea de psihologie in cadrul Universitatii Bucuresti.
Valentin Mocanu (53 de ani) are profesia de inginer, a absolvit in 1979 Facultatea Tehnologia Constructiilor de Masini la Politehnica din Bucuresti. El este un fost sindicalist, membru in CNSLR Fratia, care este o organizatie apropiata de PSD. Are in atributii coordonarea dialogului social.
 
CV-urile secretarilor de la Ministerul EducaTiei nu pot fi gasite pe site, iar la ministerul Dezvolt~rii le-am solicitat pe fax, primindu-le doar pe cele ale lui Razvan Murgeanu si ale lui Ioan Andreica. Nu si pe cel al lui Iulian Matache.
Razvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei, a asolvit in 1984 Hidrotehnica la Bucuresti si Universitatea Nationala de Aparare cu nota 10.
Ioan Andreica (55 de ani) este inginer electroenergetician si a urmat mai multe cursuri de specializare in energie electrica. A facut si un curs de administratie publica locala in Franta. Este doctorand la Universitatea tehnica Iasi si are un bretev de inventie "Dispozitiv de urcare pe stalpi de beton centrifugati". A scris articole de specialitate in revista "Energetica".
 
La Ministerul Agriculturii, secretarul de stat Liviu Harbuz (47 de ani) este doctorand la ASE in domeniul "Managementul riscului in domeniul sigurantei alimentare".
Mai are un doctorat in medicina veterinara. Colegul sau, Catalin Aurelian Rosculete (37 de ani), a facut Facultatea de Agricultura din Craiova si apoi Facultatea de Educatie Fizica din acelasi oras pentru ca sa-si ia titlul de doctor in stiinte agricole tot la Craiova. O singura data a mers la un curs, in Franta, in 1994, dar CV-ul sau nu spune cat a stat acolo. Marian Hoinaru (41 de ani), secretar de stat, are studii agricole, este doctor in stiinte agronomice, dar nu spune unde le-a finalizat. In schimb, a fost deputat (2004-2008), consilier local si judetean la Ialomita (PD-L).
 
La Turism, secretarul de stat Sorin Munteanu (45 de ani) a fost director de vanzari la S.C. ARO - PALACE S.A. Legatura sa cu turismul: a fost receptioner (1988-1994) si comisioner 1984-1988 la aceeasi unitate, pentru ca, in rest, a terminat Facultatea de Autovehicule Rutiere la Universitatea Transilvania, Brasov. Spune insa ca are "brevet de turism" curs de management in Olanda (nu se stie cand), curs de director hotel (nu spune unde si cand).
Corneliu Popovici (45 de ani) a aterizat ca secretar de stat la turism tocmai de la Suceava, unde a fost consilier judetean inainte de a fi lucrat in mai multe fabrici intre care URB Rulmenti Suceava si Intreprinderea de in si canepa Suceava. In CV-ul sau spune ca are studii postuniversitare la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Sociologie inainte de a fi terminat Universitatea Ecologica din Bucuresti (particulara). Are in schimb o vasta experienta politica in PSD la nivelul judetului Suceava.
 
La Mediu, secretarul de stat Doru Laurian Badulescu (61 de ani) a avut probleme mari in a ramane in administratia centrala si cu greu i-a gasit partidul un loc dupa ce a avut doua mandate ca senator PSD. Primele informatii despre el, cuprinse in CV: "Peste 30 de ani in activitati de santier, management mari societati, Parlament, Executiv, Administratie Publica". A terminat Institutul de Petrol, Gaze si Geologie Bucuresti, apoi Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative si Institutul National de Ad-ministratie - institut pus pe picioare de fostul ministrul PSD Octav Cozmanca.
 
La Ministerul IMM-urilor Maria Parcalabescu (51 de ani) a absolvit Facultatea de Tehnologie si Chimie Textila Iasi, a lucrat la Fabrica de Confectii VRANCO - Focsani multi ani si apoi in alte societati comerciale. A avut si un business propriu, firma GEMATEX CENTER PRODCOM IMPEX.
Marin Gheorghe de la acelasi minister a fost inginer mecanic, a fost sef de lucrari la Universitatea din Brasov, Facultatea de Mecanica, si a lucrat la ARO Campulung. A mai fost consilier parlamentar. Mai spune in CV ca este "doctor-inginer", titlu obtinut la Universitatea din Brasov. A urmat si el Institutul de Administratie al lui Octav Cozmanca.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO