Politică

De ce a fost demis şeful OPSPI, omul care are pe mână toate companiile de stat din energie

Autor: Mediafax

13.11.2011, 16:31 277

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că l-a înlocuit din funcţie pe Victor Cazana, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), fiind nemulţumit de ritmul lent cu care acesta a implementat deciziile ministerului.

Presa a relatat, citând surse guvernamentale, că Victor Cazana, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a fost demis de către ministrul Economiei, Ion Ariton, pentru că s-ar fi opus ideii de a privatiza companiile de stat eficiente la cerinţa FMI, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ion Ariton a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, care au fost motivele înlocuirii din funcţia de director alOPSPI a lui Victor Cazana.

"Singurul lucru care i s-ar putea reproşa domnului director nici într-un caz nu e vorba de profesionalism, ci de ritmul lent cu care a implementat unele decizii pe care noi le-am luat la nivel de minister. El va ocupa o funcţie, în continuare, în cadrul ministerului nostru şi nu dorim decât o accelerare a ritmului în acest sector şi în acel compartiment. Nu a fost niciun reproş şi nicio discuţie legată de una dintre companiile pe care am fi vrut să le privatizăm sau nu", a declarat Ariton.

El a subliniat că singurul lucru pe care el, ca ministru, i l-a reproşat a fost ritmul cu care a lucrat.

"Singurul lucru pe care i l-am reproşat au fost timpii de lucru pe care i-a făcut. Au fost mai lenţi decât am fi putut să-i facem, bineînţeles respectând termenele legale în care trebuie să facem privatizările", a spus Ariton.

El a declarat că, deocamdată, nu i-a găsit lui Cazana niciun înlocuitor.

"Nu am numit pe altcineva. E adjunctul de la OPSPI, Florin Vlădana. În situaţia în care o să avem un om care să poată duce în continuare ce am început în cadrul oficiului da, dar deocamdată are tot girul şi toată încrederea domnul director adjunct, care a fost numit interimar", a spus el.

Ariton a ţinut să facă şi unele precizări legate de privatizările discutate în întâlnirile cu FMI, CE şi Banca Europeană.

"Referitor la privatizările pe care Guvernul României doreşte să le facă, vreau să spun că Guvernul şi ME nu doresc privatizarea majoritară a celor mai importante companii din portofoliu. E vorba de Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Electrica Distribuţie. Acestea rămân pe pachetele pe care noi le-am anunţat între 10 şi 15%. E vorba de cotă de participare minoritară, dar, în acelaşi timp, sunt unele sectoare pe care dorim să le privatizăm majoritar. Suntem convinşi că pe o piaţă liberă şi pe o concurenţă şi în momentul în care cererea şi oferta vor regla anumite preţuri la servicii va fi un câştig pentru întreaga economie", a conchis Ariton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO