Politică

De-acum, putem merge in Marea Britanie in vizita, dar nu si la munca

08.04.2004, 00:00 15



Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a anuntat ca va relua, incepand de marti, serviciul pentru majoritatea categoriilor de solicitari de vize, incluzand vizitatori, vizite de afaceri si sedere. Nu se accepta, deocamdata, solicitari pentru permise de munca.



Potrivit unei declaratii a ambasadorului britanic in Romania, Quinton Quayle, din 13 aprilie se reiau procedurile pentru acodarea de vize cetatenilor romani, mai putin permisele de munca in cadrul Acordurilor de Asociere la Comunitatea Europeana, lucratori sezonieri din agricultura sau alte categorii de migratie controlata.



Solicitarile de acest fel raman suspendate pana la finalizarea investigatiei Ministerului britanic de Interne. Aceasta prevedere se refera si la solicitarile depuse deja pentru aceste programe, in cazul carora nu s-a luat nici o decizie.



"As vrea sa subliniez ca suspendarea temporara a serviciului nostru de vize in Romania nu a avut nici o implicatie negativa asupra relatiilor bilaterale excelente intre Romania si Marea Britanie sau a cooperarii constructive dintre serviciile de imigratie britanic si romanesc", declara Quinton Quayle.



El precizeaza ca anul trecut Sectia de Vize a Ambasadei Britanice s-a ocupat de peste 35.000 de solicitanti, dintre care peste 70% au dorit vize turistice.



Pentru a acorda "cele mai bune servicii posibile", Ambasada Marii Britanii a decis ca saptamana viitoare, marti si miercuri, Sectia de Vize sa-si extinda programul de lucru, acceptand solicitari de vize de la 8.00 dimineata la doua dupa-amiaza si procesand solicitari de la 8.00 dimineata la 8.00 seara.



Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a anuntat ca a fost informat de catre omologul sau, Jack Straw, in privinta masurilor pe care le va lua Guvernul britanic in privinta accesului cetatenilor romani pe teritoriul acestei tari. Geoana a apreciat spiritul de care a dat dovada ministrul de Externe britanic in timpul in care acordarea de vize pentru romani si bulgari a fost anulata.



De asemenea, seful diplomatiei romane a spus ca se vor gasi solutii pentru cei care platisera deja taxele de viza in momentul impunerii ebargoului. Este posibil, potrivit lui Geoana, ca vizele pentru munca in Marea Britanie sa mai fie suspendate mai multe zile decat cele obisnuite. Aproape sigur cei mai afectati de aceasta masura vor fi cei care intentionau sa plece in Marea Britanie in baza unui acord intre Regatul Unit, ca tara membra a Uniunii Europene, si tarile candidate la aderare. Este vorba despre intrarea pe teritoriul britanic pe baza contractului "self-employment", cum se numeste cel care permitea acelora cu anumite meserii sa-si deschida mici afaceri in Regatul Unit. In aceasta categorie intra contractele celor care erau constructori, instalatori, asistenti medicali, electricieni, si care unt cautati pe piata de munca din Marea Britanie. Pentru ei, procedurile se vor inaspri. Motivul ar fi si faptul ca de aici a plecat intregul scandal din Marea Britanie, care s-a soldat cu embargoul impus cetatenilor romani si bulgari.



Mai precis s-a descoperit, in baza unor avertismente trimise de catre diplomati britanici aflati la post la Bucuresti sau in delegatie in Sofia, ca multi dintre cei care cautau sa-si deschida astfel de mici afaceri prezentau documente false, ulterior demonstrandu-se ca unii dintre ei nici nu cunosteau meseriile respective sau erau in imposibilitatea de a le practica (fie nu stiau englezeste, fie erau chiar infirmi).



Afectati de acordarea vizelor vor fi, cel mai probabil, si tinerii care plecau la studii in Marea Britanie. S-a descoperit, tot in timpul acestui scandal, ca multi dintre ei se prezentau pentru cursuri de scurta durata in Anglia, fie in baza unor burse obtinute, fie pe baza unor unor studii pe care le plateau, dupa care ramaneau acolo. S-a descoperit, presa britanica are exemple, ca unii tineri nici nu se duceau la cursurile respective si isi cautau de lucru. Altii, la expirarea termenului stabilit de bursa, isi prelungeau ani buni sederea la Londra. Presa din Marea Britanie a anuntat deja ca universitatiile particulare si, mai ales, colegiile private vor fi monitorizate foarte strict, in sensul ca din valurile de studenti care sunt interesati sa invete acolo, o buna parte sa nu se transforme in emigranti.



Aceste masuri sunt urmarea unei intalniri speciale pe care a prezidat-o Tony Blair acum doua zile, la care s-a stabilit ca vor fi luate masuri speciale in politica imigratiei.



Blair a anuntat initierea unei anchete asupra statisticilor din domeniul imigratiei, pentru a restabili increderea populatiei. In Marea Britanie, cu ocazia acestui scandal, a iesit la iveala ca britanicii vor politici mai severe, mai putin permisive in privinta accesului la munca a cetatenilor straini. S-a facut o distinctie, in aceste zile, in dezbaterea din Albion, intre cei ajunsi ca sa munceasca acolo si cei care sunt refugiati (mai ales asiatici si africani, multi dintre ei din fostele colonii din vremea imperiala). Multi dintre britanici sunt reticenti la venirea a tot mai multor est-europeni la munca. Ei si-au spus parerea, intr-un sondaj de opinie, in care au cerut un control mai sever din partea guvernului privind conditiile in care are loc accesul pe teritoriul Regatului Unit. Premierul Blair s-a conformat si a anuntat ca acest control va fi mai riguros gestionat de catre guvern, dar a precizat, insistand asupra chestiunii, ca imigratia este vitala pentru dezvoltarea economiei britanice.



In timpul acestei dispute, presa britanica l-a acuzat pe Tony Blair ca ar fi avut o intelegere secreta cu omologul sau din Romania, Adrian Nastase, in virtutea careia s-ar fi stabilit ca autoritatile engleze sa inchida ochii la eventualele nereguli la intrarea cetatenilor romani in Marea Britanie, in contrapartida la intarzierea ridicarii obligativitatii vizelor pentru romani. Ambele guverne au negat aceasta intelegere. Blair a intarit aceasta negatie in declaratia sa de la finalul reuniunii de marti.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO