Politică

Dan Diaconescu a venit la Parchetul ICCJ pentru a depune plângere împotriva lui Ponta şi Vulpescu

Dan Diaconescu a venit la Parchetul ICCJ pentru a depune plângere împotriva lui Ponta şi Vulpescu -2

Autor: Livia Ispas, Roxana Alexe

05.10.2012, 14:36 736

La intrarea în Parchetul instanţei supreme, Dan Diaconescu a declarat că nu s-a gândit să renunţe la plângerile penale împotriva lui Victor Ponta şi Remus Vulpescu, ci doar a aşteptat ca zilele să treacă pentru a strânge "motivele şi probele" necesare incriminării Guvernului.

Diaconescu a precizat că a câştigat licitaţia pentru privatizarea combinatului Oltchim fără să dea "şpagă", cu ajutorul mass-mediei, şi a pierdut-o în momentul în care accesul presei nu a mai fost permis.

El a precizat că "volumul" plângerii penale pe care o va depune la Parchet împotriva lui Ponta şi a lui Vulpescu întrece de trei-patru ori volumul contractului pentru privatizarea Oltchim.

"Avem aici o mulţime de dovezi privind corupţia guvernanţilor, precum şi tot ceea ce s-a întâmplat pentru privatizarea Oltchim. (...) Găsim toate probele corupţiei, în sensul că demonstrăm că guvernanţii nu au vrut niciun moment să semneze contractul de privatizare, demonstrăm că guvernanţii, deşi nu aveau niciun temei legal să ne ceară să le arătăm, demonstrăm că guvernanţii au ştiut că avem bani", a spus Dan Diaconescu.

Întrebat care sunt acuzaţiile pe care le aduce premierului Victor Ponta, Diaconescu a spus că, în primul rând, "este vorba de şantaj şi ameninţare".

Acesta a precizat că va avea o echipă formată din avocaţii lui din România, dar şi din avocaţi din străinătate.

Diaconescu a mai spus că va pleca duminică seara la Londra, "pentru a primi termenul în procesul internaţional" pe îl va avea cu Guvernul, în care vor fi cerute daune de două miliarde de euro. El a precizat că acesta va fi "un proces uşor de câştigat", având în vedere că "Guvernul a călcat în picioare toate regulile oricărei privatizări".

Contractul de privatizare a Oltchim nu a fost încheiat întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Remus Vulpescu a demisionat miercuri de la conducerea OPSPI, exprimându-şi public regretul pentru insuccesul licitaţiei de privatizare a Oltchim.

Premierul Victor Ponta declara luni, după anunţul că nu se va încheia contractul cu Diaconescu, că Remus Vulpescu nu se va mai ocupa de privatizări la OPSPI, arătând că îi reproşează acestuia faptul că s-a lăsat atras în farsa şi circul organizate de Dan Diaconescu la privatizarea Oltchim.

OPSPI a sesizat, miercuri, Parchetul instanţei supreme în privinţa săvârşirii de către Dan Diaconescu a infracţiunii de înşelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare a statului român şi a opiniei publice în ce priveşte deţinerea sumei de circa 200 milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la Oltchim de statul român.

Dan Diaconescu declara, luni, la ieşirea din sediul Ministerului Economiei, că va contesta în instanţă decizia Guvernului de a nu semna contractul pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim şi că va face plângeri penale împotriva premierului Victor Ponta şi a lui Remus Vulpescu, acuzându-i că au făcut o "escrocherie".

Pe lângă Diaconescu, au mai depus oferte pentru cumpărarea acţiunilor Oltchim compania PCC, înregistrată în Germania, acţionar minoritar la Oltchim, şi firmele Aisa Invest şi Chimcomplex, ambele controlate de omul de afaceri Ştefan Vuza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO