Politică

Dacian Cioloş a intrat în arenă. Ce înseamnă platforma „România 100“

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş

18.10.2016, 00:05 1272
„Am promis că nu voi can­dida în aceste alegeri şi că nu mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă, iar guvernul pe care îl conduc ră­mâne unul independent.“ Aceasta este declaraţia premierului Dacian Cioloş făcută aseară pe platforma de socializare Facebook, declaraţie care însoţeşte însă o aşa-numită „platformă“, un document orientativ care enumără o sumă de idealuri. În bună măsură însă el poate fi socotit şi ca un document care poate sta la baza unor discuţii cu partidele pentru o eventuală susţinere a continuităţii la guvernare.
 
„Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 decembrie 2016 ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susţinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizaţiile societăţii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară“, spune premierul în preambulul programului său.
 
„În 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO şi Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească, avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice şi cicluri electorale“, mai spune Cioloş. Şi adaugă: „De aceea, vă propun Platforma România 100 – România la 100 de ani – 10 principii ale unei guvernări pentru cetăţeni, însoţite de un portofoliu de proiecte naţionale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâştiga încrederea în România şi în noi înşine.“
 
Un program în jurul ideii de unitate şi acţiune la 100 de ani de la Marea Unire a fost propus şi de fostul premier Victor Ponta.
 
 
 
Platforma Cioloş
 
 1. Susţin o Românie fără corupţie
 
 2. Susţin o Românie cu o clasă politică responsabilă
 
 3. Susţin o Românie guvernată cu bun simţ
 
 4. Susţin o Românie în care fiecare munceşte şi este plătit cinstit
 
 5. Susţin o Românie fără sărăcie
 
 6. Susţin o Românie cu o economie competitivă
 
 7. Susţin o Românie cu adevărat educată
 
 8. Susţin o Românie sănătoasă
 
 9. Susţin o Românie care contează în Uniunea Europeană şi în NATO
 
10. Susţin o Românie a tuturor românilor

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO