Politică

Cum vrea "Batman" sa scoata la lumina economia Bulgariei

Cum vrea "Batman" sa scoata la lumina economia Bulgariei

Borisov vrea sa formeze rapid Guvernul ca sa poata chema inapoi investitorii

06.07.2009, 20:45 31

GERB (Coalitia pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei), condusa de Borisov, a castigat alegerile de duminica cu 38,5% si va avea 115 locuri din cele 240 ale parlamentului unicameral. Cel mai probabil, GERB va forma guvernul cu cel mai probabil cu reprezentantii Coalitiei Albastre, conservatoare, care a obtinut 17 locuri in Parlament.

Partidul actualului premier Serghei Stanisev a obtinut un scor umilitor, de 17,7% si nu au nicio sansa sa intre in Guvern, in vreme ce formatiunea liberala a fostului rege al Bulgariei, Simeon al II-lea, a luat doar 3% din voturi si a ratat pragul electoral. Simeon a demisionat ieri de la conducerea partidului.
 
Arestari pentru frauda electorala
Adjunctul ministrului bulgar pentru situatii de urgenta, Aleksandr Filipov, a fost arestat ieri pentru participare la un grup organizat de corupere a alegatorilor, potrivit procurorului Sofiei, Nikolai Kokinov.
Singurul ministru adjunct de origine roma, Aleksandr Filipov, va fi inculpat pentru "abuz de putere si creare a unui grup pentru cumparare de voturi", potrivit procurorului.
Cel care a vorbit cel mai vehement impotriva acestor practici a fost chiar castigatorul alegerilor, Boiko Borisov, care a amenintat ca-i "va baga la puscarie" pe toti cei care fraudeaza. In ciuda acestor evenimente, OSCE a anuntat ca Bulgaria a respectat "in mare" standardele internationale cu privire la alegeri.
 
Bugetul si fondurile europene sunt prioritatea zero
Primarul Sofiei, care a fost garda de corp a fostului lider comunist Todor Jivkov si a fostului rege Simeon, a declarat dupa inchiderea urnelor ca isi va asuma responsabilitatea de a forma Guvernul, iar intre prioritatile sale a enumerat "updatarea" bugetului, astfel incat Bulgaria sa nu ajunga la deficit dupa ani in sir de surplus.
Analistii spun ca noul guvern trebuie sa actioneze rapid pentru a evita sanctiunile europene in ceea ce priveste acordarea ajutoarelor de stat si sa atraga noi investitori, dupa ce multi dintre ei au plecat din aceasta tara in acest an din cauza crizei economice, dar si a coruptiei care afecteaza credibilitatea Bulgariei in plan extern.
Bursa de la Sofia a reactionat pozitiv, dar timid, la rezultatul alegerilor, urcand ieri cu 0,44%, in vreme ce in regiune tendinta era in scadere.
Starea economiei nu este deloc buna, iar multi economisti anticipeaza ca Bulgaria va apela la un ajutor de la Fondul Monetar International, pentru a putea depasi criza.
Datoria externa bruta a Bulgariei se ridica la 107% din PIB, in timp ce rezervele valutare ale tarii s-au redus cu 16% in a doua jumatate a anului trecut.
Totodata, excedentul bugetar a scazut cu 83% in primele patru luni ale lui 2009, pana la 352 mil. leva (83,5 mil. euro), riscand sa se transforme in deficit pana la sfarsitul anului acesta.
PIB-ul pe cap de locuitor a fost in 2008 de aproximativ 9.100 de euro, in timp ce in Romania a fost de 8.700 de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO