Politică

Cum se văd alegerile din cafeneaua unui hotel de cinci stele din Capitală; Un chelner – aici vin mulţi politicieni, toţi vorbesc despre cum să facă mai mulţi bani

Cum se văd alegerile din cafeneaua unui hotel de cinci...

Autor: Bogdan Alecu

09.12.2012, 16:38 1374

Ziua de alegeri nu pare cu nimic diferită de oricare altă zi de duminică în cafeneaua unui hotel de cinci stele din Capitală, unde clienţii au ca subiect principal afacerile derulate în România.

Criza economică, sau mai nou cea politică nu pare să influenţeze prea mult businessul hotelului. Parcarea este pe jumătate plină în condiţiile în care o oră costă cinci lei, iar la recepţie deja se formase coadă. Un grup de clienţi tocmai se cazau, în timp ce alţii se grăbeau pentru check-out.

Care este principala problemă a chelnerilor unei cafenele din cadrul hotelului? „De când s-a interzis fumatul, a scăzut numărul de clienţi. Mulţi veneau aici să fumeze, dar acum nu mai pot. Alegerile nu par să influenţeze cu nimic momentan atmosfera de aici”, spune un chelner din cadrul cafenelei.

Întrebat dacă merge sau nu la vot, răspunsul este unul „clasic” – „ nu, pentru că nu am cu cine să votez. Nimeni din cei care candidează nu reprezintă pe nimeni, toţi sunt la fel. La prima vedere pare o schimbare, dar după aceea toţi vor un singur lucru, cât mai mulţi bani”. În plus, „aici vin mulţi politiceni care stau şi vorbesc. Nu am auzit pe niciunul să spună că vrea să ajute pe cineva sau să vorbească de un proiect, de fiecare dată vorbesc doar de interesele lor şi cum să facă rost de şi mai mulţi bani, de unde şi de la cine”, a spus chelnerul.

Când vine vorba despre ce spun clienţii străini, aceştia nu sunt surprinşi de ce se întâmplă în România. „De fiecare dată când un străin mai comentează ce se întâmplă în ţară ne spun că politicienii din România sunt la fel ca cei din afară, ca şi acolo se urmăresc interesele anumitor grupuri şi nue ale populaţiei”, a spus chelnerul.

Oamenii de afaceri din cafeneaua hotelului sunt mai interesaţi de alegeri, cu toate că au aceeaşi părere despre politicieni ca şi chelnerul.

„Politicienii ar trebui să se pregătească în primul rând pentru un 2013 care se anunţă foarte greu pentru mediul economic. Poate noul guvern va reuşi să crească rata de absorbţie a fondurilor europene deoarece am ajuns de râsul Europei la acest capitol. Trebuie ca aceste fonduri să fie folosite pentru interesul public, dar cu siguranţă nu se va întâmpla asta”, spune Adrian N, 30 de ani, un om de afaceri care deţine un business în industria mobilei. Întrebat dacă a mers sau nu la vot, omul de afaceri a spus că da, dar a fost în calitate de cetăţean, spunând că „în clasa politică cu greu mai poţi avea încredere. Am fost încă o dată forţaţi să alegem răul cel mai mic. Atâta vreme cât în spatele tinerilor cu iniţiativă şi idei se află tot aceeaşi oameni care au mai fost la putere şi nu au făcut nimic sunt şanse minime să se schimbe ceva”, a spus omul de afaceri.

Care sunt necunoscutele şi aşteptările pentru mediul de afaceri? „Cel mai probabil 2013 va decurge ca şi 2012. Vom vedea din nou un leu care se va devaloriza faţă de euro, un preţ la benzină care va continua să crească. Întrebarea noastră este însă în legătură cu salariul minim pe economie. Dacă acesta va creşte la 1.400 de lei. Dacă acest lucru se va întâmpla, multe firme nu vor putea oferi aceste salarii pentru că nu este unul sustenabil economic şi astfel vom vedea şi mai multe falimente. Cu toate că mulţi nu sunt interesaţi de mediul politic, acesta ne poate băga direct în faliment”, spune Viorel S, un alt om de afaceri care deţine o fabrică de mobilă în estul ţării.

Care ar trebui să fie priorităţile noului Executiv? „România are nevoie de investiţii în infrastructură, trebuie stimulate investiţiile şi creat un mediu bun pentru investitori. De asemenea trebuie redus numărul de taxe şi birocraţia, create mai multe ghişee online şi un sistem online care să funcţioneze cum trebuie, nu doar să existe”, a spus omul de afaceri. În ceea ce priveşte intrarea în Schengen, deja oamenii de afaceri nu sunt prea optimişti în acese sens. „Poate odată cu noul guvern vor fi urmaţi şi paşii unei aderări la spaţiul Schengen, dar când vedem ce probleme are România cu privire la securizarea graniţelor şi ce imagine avem în afară datorită minorităţii rrome, sunt şanse slabe ca să se schimbe ceva în viitorul apropiat”.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO