Politică

Cum s-au văzut alegerile din…

Cum s-au văzut alegerile din…

Cum s-au văzut alegerile din…. Mediafax Foto

10.12.2012, 00:08 1514

… mall

Trebuia să avem 300 de parlamentari, de ce votăm tot pentru 500?
Andreea Neferu
Gabriel Razi



Duminică la prânz, în mallul Sun Plaza din sudul Capitalei e forfotă. Părinţi cu copii, pensionari cu coşul pe jumătate umplut de cumpărături din hipermarketul Cora sau tineri care îşi clătesc ochii în vitrine şi până la urmă decid să intre în magazine. Decoraţiunile de Crăciun sunt la locul lor, dar totuşi nu se simte încă spiritul de sărbători. E o duminică obişnuită, în care românii merg la mall ca în orice altă duminică. Dar şi la vot.

Chiar dacă au mers sau nu încă la urme, românii de la mall au spus la unison că vor pune ştampila pe buletinele de vot deşi admit că au de ales între "un rău mai mic şi unul mai mare".

"Nu am fost încă la vot, dar avem de gând să mergem. Habar nu am încă cu cine votez, o să aleg pe loc", spune Gabriela Ilea, 34 de ani, care lucrează ca asistent medical.

Ea este nemulţumită şi spune că situaţia s-a înrăutăţit în ultimii 4 ani, cel puţin în domeniul medical, în care lucrează: pacienţii sunt nevoiţi să vină cu medica­mentele de acasă, sporurile au fost tăiate, în ansamblu "sănătatea a fost lăsată pe ultimul loc".

"Ar fi trebuit să rămână 300 de parla­mentari, pentru că a scăzut populaţia, aşa că de ce sunt în continuare 500-600? Nu vor să dea bani la sănătate sau la copiii cu handicap, dar vor să-şi ia maşini şi cauciuri de iarnă", mai spune Gabriela Ilea.

Valentin Apostol, 44 de ani, care lucrează în industria media şi care a venit la mall cu familia sa, spune la rândul său că nu a fost încă la vot, dar că urmează să meargă.

Politicieni la vot

El afirmă că în ultimul ciclu electoral foarte puţine lucruri s-au schimbat şi că totuşi mai multă încredere are în primari decât în parlamentari. "Nu avem nicio aşteptare, dar mergem la vot pentru a alege cel mai mic rău."

Nu toţi cei care au mers duminică la mall sunt interesaţi însă de politică şi de vot. "Nu votăm, nu ne interesează", spune un domn de 30-35 de ani care a venit în Sun Plaza alături de soţie şi de cei doi copii şi care se grăbeşte spre Cora pentru a-şi face cumpărăturile săptămânale.

Pe de altă parte, Gheorghe D., 63 de ani, pensionar, a fost deja la vot şi spune că vrea o schimbare, în condiţiile în care ultimii patru ani au fost mai proşti şi din punct de vedere economic, dar şi "emoţio­nal". "În ultimii patru ani a fost o ames­tecătură de bişniţari cu nepricepuţi, incom­petenţi. Noii aleşi trebuie să fie în stare să dea nişte legi să scăpăm de mafia care ne-a omorât în ultimii ani şi care pleacă de sus. A infestat politicul, factorul juridic, pro­curatura. Trebuie să se cureţe tot", spune Gheorghe D.

El adaugă că politicul are capacitatea şi pârghiile necesare pentru a face schimbările de care au nevoie românii şi că noii parlamentari trebuie să îi încurajeze în special pe investitorii şi antreprenorii locali şi abia după pe cei străini. Totodată, Gheorghe D. afirmă că deşi a avut o influenţă în ultimii ani, criza nu este factorul principal pentru care românii au dus-o mai rău, pentru că aceasta a fost creată artificial şi mai mult şi-a pus amprenta pe plan psihologic asupra românilor.

Şi mai vehement împotriva situaţiei din ultimii 4 ani se arată Răzvan B., 33 de ani, de profesie economist. "Votul meu a fost de fapt un vot împotriva lui Băsescu. A fost mult mai rău în ultimii ani, mi-am pierdut locul de muncă. Chiar dacă nu cred că o să se schimbe foarte multe în bine, vreau să încercăm cumva să scăpăm de minciună, de dezbinare. Mai avem încă şansa ca politicul să schimbe economicul în bine", spune el.



… cafenelele de pe Dorobanţi

"Doar dacă aş candida eu, aş merge să mă votez"

Roxana Pricop

Adelina Mihai

Pe Calea Dorobanţilor, polul cafe­nele­lor high class din Bucureşti, ale­gerile parlamen­tare de ieri au împărţit oamenii în două tabere: cei care merg la vot pentru că vor o situaţie economică mai bu­nă şi cei care nu merg la vot fiind lip­siţi de speranţă că noii senatori şi deputaţi ar putea aduce o schim­bare. În res­taurantul La Belle Epoque, sin­gura ma­­să ocupată la ora 12.45 este cea la care stă Eugen, artist liber-profesionist în vârs­tă de 47 de ani, alături de soţia sa. Cei doi au co­man­dat cafea şi tiramisu. Între­bat dacă a votat, Eugen a răspuns: "Merg de fie­ca­re dată să votez. Am fost de dimi­neaţă la vot, m-a sur­prins faptul că era coa­dă. Eram doar eu şi pen­sionarii". Este deta­şat şi adaugă că o va con­vinge să vo­teze şi pe soţia sa, care refuză să răspundă la între­bările adresate de repor­terii ZF. Nu îi este străin modul în care func­ţio­­nea­ză econo­miile altor ţări şi crede că ar tre­­bui implemen­tate şi în România mă­suri eco­nomice care func­ţionează în afară.

"Ca măsură economică, ar fi un singur lu­cru pe care l-aş face: aş pune o taxă de 5% pe ru­la­jul unei firme în România, pe cifra de afa­ceri, aşa cum am văzut în Singapore", a adăugat el.

Peste drum de restaurantul de inspiraţie bel­giană se află localul Chocolat, aproape plin de clienţi. Aceştia sunt fie persoane sin­gu­­re care îşi citesc e-mailul în faţa unei cio­co­la­te calde, fie familii cu copii care îşi petrec amia­za de dumincă la adăpost de vremea urâ­tă de afară. Înăuntru este o atmosferă caldă.

Aşezat pe unul dintre scaunele înalte din fa­ţa barului este Adrian Oprea, managerul lo­­cu­lui, în vârstă de 46 de ani. Îi cerem per­mi­siu­nea să vorbim cu clienţii, însă refuză. Între­bat da­că el a mers la vot, managerul a răspuns franc: "Nu am mers şi nici nu voi merge la vot pentru că sunt dezamăgit de modul în care a fost condusă ţara. Niciunul dintre cei cu care am votat până acum nu s-a ţinut de promi­siuni, nu am văzut niciun proiect viabil, care să fie şi implementat. Doar dacă aş candida eu, aş merge să mă votez. Nu mă aştept să se schim­be nimic după aceste alegeri parlamentare".

Deşi spune că nu votează, Adrian are însă o serie de aşteptări de la viitori aleşi:

"Trebuie revizuite şi flexibilizate legile din domeniul muncii, pentru a scoate la su­pra­faţă munca la negru. Candidaţii sunt doar nişte ciocoi care ajung în politică pentru că au un ciolan de ros. Ar trebui mai multe schim­bări în legislaţia muncii, schimbări în legislaţia fis­cală, pentru ca IMM-urile şi clasa mijlocie să fie încurajate. În ultimii ani, politicienii nu au luat nicio măsură care să ne ajute. Creş­terea TVA nu a revitalizat nimic în eco­no­mie, a fost o măsură luată doar de dragul de a fi luată, fără beneficii pentru noi, agenţii eco­nomici", a conchis managerul.

Presa străină despre alegerile din România

De rezultatul acestor alegeri depinde viitorul României în următorii patru ani, iar modul în care oamenii aflaţi în cafenele şi restaurantele de pe Calea Dorobanţilor pri­vesc acest lucru este reprezentantiv pentru întrea­ga Românie, dezbinată între electoratul activ şi cel pasiv care alege să nu aleagă fiind dez­amă­git de clasa politică. Atât clienţii, cât şi pro­prie­tarii cafenelelor sau restaurantelor din Calea Do­robanţilor, dar şi din orice altă ar­teră comer­cială din România depind de po­li­ticieni pentru că orice măsură legislativă, ori­ce modificare de impozit ar putea face mai târ­ziu diferenţa dintre un salariu mai mare şi un şomaj sau dintre un cont pe profit şi unul pe pierdere.



… McDonald's (Piaţa Romană)

Tinerii: "Ne anulăm voturile ca să nu le fure alţii"

Andreea Neferu

Gabriel Razi

La restaurantul McDonald's din Piaţa Romană, una dintre ancorele din România ale gigantului american şi un loc cunoscut de întâlnire al tinerilor bucureşteni, at­mo­sfera în ziua votului pentru alegerile parla­men­tare era clară: Nu avem de ce să ne agi­tăm în privinţa politicii, oricum nu se va schim­ba nimic. Mergem la vot doar să ne anulăm voturile, ca să nu le fure alţii.

"Mă duc la vot, dar voi anula votul. M-am documentat, ştiu cine candidează la mine în colegiu, dar cu toate astea tot voi anula votul. Din mai mulţi proşti, nu e bun cel mai puţin prost, după cum zice şi tatăl meu. Nu am aşteptări de la următorii parlamentari", spune Ioana Dumitru, 19 ani, elevă.

La 20 de minute distanţă de Ioana Du­mitru în faţa restaurantului fast-food apare un alt tânăr, Dănuţ Pop, 21 de ani, student la o facultate cu profil economic.

Pe acelaşi ton, el subliniază că nu crede că o schimbare radicală a numelor din Camera Deputaţilor sau din Senat va schimba din temelii situaţia economiei locale.

"Nu am fost până acum la vot, dar cred că o să merg, nu m-am hotărât încă. Şi dacă merg o să îmi anulez votul pentru că oricum opţiunile sunt la fel. Nu este nicio diferenţă."

Dezamăgită de evoluţia economiei româneşti din ultimii patru ani, Mara S., o elevă de 18 ani, spune că a hotărât să meargă totuşi la vot, dar în acelaşi timp ea subliniază că nu are mari speranţe de la viitorii aleşi.

"Am votat deja. Am ştiut cine can­di­dea­ză. O schimbare? Nu sper la nimic major. Ar fi bine dacă s-ar schimba ceva la nivel de oraş. Să se ia măsuri economice, pentru că dacă nu avem economie, nu avem oraş. Ulti­mii patru ani au fost mai proşti, atât din cau­za politi­cie­nilor, cât şi din cauza crizei", spune Mara S.

În faţa restaurantului din Piaţa Romană, Stana Ursu, 53 de ani, liber-profesionist, spu­ne că s-a decis să "iasă" la vot pentru a-l vo­ta pe candidatul susţinut de primarul din sectorul în care locuieşte.

"Acum mergem la vot, ştim deja cu cine vo­tăm pentru Camera Deputaţilor. Din pă­ca­te, nu ştim cine a candidat pentru senatori în colegiul nostru. Voi susţine candidaţii sus­ţi­nuţi de primarul nostru, din sectorul 4 (Cristian Popescu - Piedone - n.red.), pen­tru că în general suntem mulţumiţi de ceea ce a realizat el în sector."


… cafeneaua unui hotel de cinci stele

"Politicienii care vin aici discută numai cum să facă bani"

Bogdan Alecu

Ziua de alegeri nu pare cu nimic diferită de oricare altă zi de duminică în cafeneaua unui hotel de cinci stele din Capitală, unde clienţii au ca subiect principal afacerile derulate în România.

Criza economică, sau mai nou cea po­litică, nu pare să influenţeze prea mult busi­nes­sul hotelului. Parcarea este pe ju­mă­tate plină în condiţiile în care o oră costă cinci lei, iar la recepţie deja se formase coadă. Un grup de clienţi tocmai se caza, în timp ce alţii se grăbeau pentru check-out.

Care este principala problemă a chel­ne­ri­lor unei cafenele din cadrul hotelului? "De când s-a interzis fumatul, a scăzut numărul de clienţi. Mulţi veneau aici să fumeze, dar acum nu mai pot. Alegerile nu par să influ­en­ţeze cu nimic momentan atmosfera de aici", spune un chelner din cadrul cafenelei.

Întrebat dacă merge sau nu la vot, răspunsul este unul "clasic" - "nu, pentru că nu am cu cine să votez. Nimeni din cei care candidează nu reprezintă pe nimeni, toţi sunt la fel. La prima vedere pare o schim­bare, dar după aceea toţi vor un singur lucru, cât mai mulţi bani". În plus, "aici vin mulţi politiceni care stau şi vorbesc. Nu am auzit pe niciunul să spună că vrea să ajute pe cineva sau să vorbească de un proiect, de fiecare dată vorbesc doar de interesele lor şi cum să facă rost de şi mai mulţi bani, de unde şi de la cine", a spus chelnerul.

Când vine vorba despre ce spun clienţii stră­ini, aceştia nu sunt surprinşi de ce se în­tâmplă în România. "De fiecare dată când un străin mai comentează ce se întâm­plă în ţară ne spune că politicienii din România sunt la fel ca cei din afară, că şi acolo se ur­măresc interesele anumitor grupuri şi nu ale populaţiei", a spus chelnerul.

Oamenii de afaceri din cafeneaua hotelului sunt mai interesaţi de alegeri, cu toate că au aceeaşi părere despre politicieni ca şi chelnerul.

"Politicienii ar trebui să se pregătească în primul rând pentru un 2013 care se anun­ţă foarte greu pentru mediul economic. Poate noul guvern va reuşi să crească rata de absorbţie a fondurilor europene de­oare­ce am ajuns de râsul Europei la acest capi­tol. Trebuie ca aceste fonduri să fie folosite pentru interesul public, dar cu siguranţă nu se va întâmpla asta", spune Adrian N, 30 de ani, un om de afaceri care deţine un busi­ness în industria mobilei. Întrebat dacă a mers sau nu la vot, omul de afaceri a spus că da, dar a fost în calitate de cetăţean, spunând că "în clasa politică cu greu mai poţi avea încredere. Am fost încă o dată for­ţaţi să alegem răul cel mai mic. Atâta vreme cât în spatele tinerilor cu iniţiativă şi idei se află tot aceiaşi oameni care au mai fost la pu­tere şi nu au făcut nimic sunt şanse mini­me să se schimbe ceva", a spus omul de afaceri.

Care sunt necunoscutele şi aşteptările pentru mediul de afaceri? "Cel mai probabil 2013 va decurge ca şi 2012. Vom vedea din nou un leu care se va devaloriza faţă de euro, un preţ la benzină care va continua să crească. Întrebarea noastră este însă în legătură cu salariul minim pe economie. Dacă acesta va creşte la 1.400 de lei. Dacă acest lucru se va întâmpla, multe firme nu vor putea oferi aceste salarii pentru că nu este unul sustenabil economic şi astfel vom vedea şi mai multe falimente. Cu toate că mulţi nu sunt interesaţi de mediul politic, acesta ne poate băga direct în faliment", spune Viorel S, un alt om de afaceri care deţine o fabrică de mobilă în estul ţării.

Care ar trebui să fie priorităţile noului Executiv? "România are nevoie de investiţii în infrastructură, trebuie stimulate investiţiile şi creat un mediu bun pentru investitori. De asemenea, trebuie redus numărul de taxe şi birocraţia, create mai multe ghişee online şi un sistem online care să funcţioneze cum trebuie, nu doar să existe", a spus omul de afaceri. În ceea ce priveşte intrarea în Schengen, deja oamenii de afaceri nu sunt prea optimişti în acest sens. "Poate odată cu noul guvern vor fi urmaţi şi paşii unei aderări la spaţiul Schengen, dar când vedem ce probleme are România cu privire la securizarea graniţelor şi ce imagine avem în afară din cau­za minorităţii rrome, sunt şanse slabe ca să se schimbe ceva în viitorul apropiat."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO