Politică

Cum s-a blocat un oraş din România, după ce primarul a fost arestat la domiciliu, consiliul local a fost dizolvat şi peste 200 de funcţionari nu şi-au mai luat salariile

Cum s-a blocat un oraş din România, după ce primarul a...

Autor: Tibi Bujdei

14.05.2015, 11:12 1058

Harasim a declarat corespondentului MEDIAFAX că a transmis premierului Victor Ponta o informare care conţine tot istoricul situaţiei municipiului Rădăuţi, rămas fără conducere după ce primarul Aurel Olărean a fost suspendat, fiind arestat la domiciliu, Consiliul local este dizolvat, iar mandatul secretarului Consiliului local s-a încheiat în 27 aprilie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul prezintă în informare toate demersurile pe care le-a făcut către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Autorităţii Electorale Permanente, el solicitând, pe rând, organizarea de alegeri parţiale pentru Consiliul local, iar după ieşirea din termen, găsirea unei soluţii legale pentru numirea provizorie a unui primar şi viceprimar, prin modificarea, prin ordonanţă de urgenţă, a Legii administraţiei publice locale.

Harasim a spus că, în prezent, blocarea activităţii instituţiei are repercusiuni pe termen imediat, mediu şi lung asupra salariaţilor, a bugetului, cum ar fi penalităţile, majorări pentru întârzieri la plata angajamentelor, iar cel mai important, faptul că nu se pot asigura serviciile curente care intră în sarcina instituţiei.

Totodată, tot din cauza acestui blocaj, aproximativ 200 de salariaţi ai Primăriei nu şi-au primit salariile, existând, în acelaşi timp, probleme la Spitalul Municipal din Rădăuţi, care a rămas fără conducere din 10 mai.

Prefectul a spus că salariaţii din Primăria Rădăuţi vor să organizeze joi un protest la sediul primăriei, el urmând să meargă în zonă pentru a discuta cu aceştia.

Constantin Harasim a precizat că prin această scrisoare îl roagă pe premierul Victor Ponta "să dispună cu celeritate rezolvarea acestei probleme de blocaj a municipiului Rădăuţi".

Prefectul de Suceava a înaintat, în urmă cu două săptămâni, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Afacerilor Interne şi Secretariatului General al Guvernului, o adresă prin care solicită urgentarea promovării unui proiect de act normativ, o ordonanţă de urgenţă, privind completarea art. 55 alin.(8) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 astfel încât să poată fi numite temporar două persoane care să preia atribuţiile de primar şi viceprimar.

Situaţia de la Rădăuţi a fost semnalată ministrului Afacerilor Interne şi de senatorul PNL de Suceava Gheorghe Flutur, care, printr-o interpelare, a atras atenţia ministrului Gabriel Oprea că la Rădăuţi salariaţii primăriei, profesorii, poliţiştii locali şi angajaţii spitalului municipal nu-şi pot primi salariile.

Primăria Rădăuţi a rămas, din 27 aprilie, fără conducere după ce mandatul primarului ales al municipiului, Aurel Olărean, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, este suspendat din septembrie 2014, Consiliul Local al Municipiului Rădăuţi a fost dizolvat prin hotărâre judecătorească definitivă, iar mandatul secretarului interimar al Primăriei municipiului, Adrian Onciul, transferat de la Primăria Marginea, singurul care mai avea dreptul să semneze documentele importante pentru funcţionarea primăriei, a expirat în 27 aprilie. Oricum, Onciul avea atribuţii limitate, respectiv doar de gestionare a treburilor curente.

"După această dată, o problemă deosebită este cea a ordonatorului de credite, cel care trebuie să semneze plăţile. Nu există un angajat al Primăriei căruia să-i fi fost delegate astfel de atribuţii”, preciza senatorul liberal Gheorghe Flutur.

O situaţie deosebit de gravă se înregistrează şi la Spitalul municipal Rădăuţi privind plata salariilor celor 420 de angajaţi, după ce mandatul provizoriu al managerului a încetat la data de 10 mai 2015, iar directorul medical şi-a dat demisia, un blocaj fiind înregistrat şi în ceea ce priveşte plata facturilor pentru lucrările de investiţii aflate în derulare, emiterea certificatelor de naştere, de deces sau de căsătorie, a documentelor de urbanism în Rădăuţi.

Consiliul Local al municipiului Rădăuţi a fost dizolvat, la sfârşitul lunii martie, prin hotărâre judecătorească definitivă.

De la suspendarea lui Olărean, în septembrie 2014, după arestarea sa, până la dizolvarea Consiliului Local, funcţia de primar a fost asigurată de viceprimar. După dizolvarea CL Rădăuţi, consilierii locali, inclusiv viceprimarul cu atribuţii de primar, au pierdut mandatul.

Tribunalul Suceava a decis, în 9 octombrie 2014, dizolvarea de drept a Consiliului Local Rădăuţi şi a admis astfel cererea formulată de Prefectura Suceava de dizolvare a CL, care nu s-a întrunit două luni consecutiv în şedinţă, deşi a fost convocat conform prevederilor legale.

Decizia Tribunalului Suceava a fost contestată, iar Curtea de Apel Suceava a respins recursul. Astfel, Curtea de Apel Suceava a menţinut, în 31 martie, decizia Tribunalului Suceava, iar Consiliul Local Rădăuţi a fost dizolvat de drept.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO