Politică

Culisele celor 13 zile post-referendum care au aruncat România în criză de nervi

 Culisele celor 13 zile post-referendum care au aruncat România în criză de nervi

Autor: Biro ATTILA, Cristian ANDREI

11.08.2012, 17:44 1422

La 13 zile de la referendumul pentru suspendarea preşedintelui, România încă nu ştie dacă scaunul de la Cotroceni va fi ocupat de Traian Băsescu sau de Crin Antonescu. Decizia este în mâna celor 9 judecători ai Curţii Constituţionale. În primele zile după referendum, Traian Băsescu şi PDL aşteptau un verdict rapid de invalidare a referendumului, având în vedere că pragul de prezenţă la vot necesar demiterii preşedintelui nu a fost atins.

Lucrurile s-au schimbat însă brusc. Iniţial Ion Iliescu a lansat teoria. Victor Ponta, Crin Antonescu şi apoi întreg USL au preluat-o imediat: referendumul trebuie validat pentru că, în realitate, în România sunt mai puţini alegători decât arată datele pe baza cărora s-a organizat scrutinul de pe 29. După cum veţi vedea în continuare, Ion Iliescu a luat, după referendum, demiterea lui Băsescu pe cont propriu, apărând în momentele-cheie, mişcând lucrurile în partid, reactivându-şi influenţa asupra oamenilor săi din structurile de decizie din România. În esenţă, scopul enunţat de Ion Iliescu în premieră într-un interviu acordat gândul a doua zi după referendum, este scoaterea de pe listele electorale permanente a 2 milioane de români care trăiesc sau lucrează în străinătate. În jurul acestui obiectiv formulat clar şi limpede s-au poziţionat taberele politice (inclusiv cele din CCR) în cele 13 zile de nebunie post-referendum şi nici astăzi nu avem o soluţie la acest demers.

După 1 august, dezbaterea s-a centrat pe Curtea Constituţională, care a amânat luarea unei decizii până pe 31 august. Controversele din jurul validării/invalidării referendumului au creat disensiuni chiar şi între judecătorii Curţii Constituţionale. Din documentar aflaţi cum războiul politic s-a mutat în Curtea Constituţională, unde judecătorii din tabăra USL se înfruntă - fapt fără precedent în istoria acestei instituţii - la scenă deschisă cu judecătorii din tabăra PDL-Băsescu. Apogeul acestui conflict este aşteptat să aibă loc marţi, când se judecă un document crucial pentru demiterea sau rămânerea lui Băsescu la Cotroceni. Citiţi mai jos în mâinile cui stă această decizie importantă pentru România.

Pe 2 august, Parchetul General a deschis dosarul "Referendumul" care a dus la acuzarea unui ministru. Primele două victime politice ale referendumului se numesc Ioan Rus şi Victor Paul Dobre care şi-au dat demisia. Vedeţi mai jos culisele unor întâlniri politice la miez de noapte, tensiunea şi presiunea politică, precum şi motivele pentru care un personaj interceptat de procurori într-o discuţie telefonică cu Victor paul Dobre spune la un moment dat "trebuie să plecăm din acest grup infracţional organizat".

Cu toate semnalele cancelariilor europene şi ale şefilor instituţiilor UE adresate României, rezultatul referendumului este şi acum incert. Citiţi CRONOLOGIA COMPLETĂ A FAPTELOR CARE AU URMAT DUPĂ REFERENDUMUL DIN 29 IULIE pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO