Politică

CSM nu o vrea pe Kovesi pentru un nou mandat de procuror general

CSM nu o vrea pe Kovesi pentru un nou mandat de procuror general

Codruta Kovesi si-a preluat primul mandat de procuror in urma cu trei ani

24.09.2009, 18:49 29

Procurorul general in functie Codruta Kovesi a primit ieri aviznegativ pentru reinvestirea in functia de procuror general alRomaniei, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arespins propunerea ministrului justitiei, Catalin Predoiu.

Potrivit legii, avizul CSM este consultativ, un cuvant hotaratorurmand sa aiba presedintele Traian Basescu, care poate semnanumirea ei in functie pentru un nou mandat de trei ani in ciudaacestui aviz negativ.

Kovesi a prezentat ieri, in fata Sectiei pentru procurori a CSM,prioritatile sale, spunand ca daca va fi reinvestita ca procurorgeneral vrea, printre altele, un parteneriat cu Consiliul,Ministerul Justitiei pentru implementarea masurilor de reforma sipreluarea politiei judiciare la Ministerul Public. Ea a spus cavrea formularea de propuneri legislative care sa urmareascareducerea numarului de dosare aflate pe rolul organelor judiciare,respectiv simplificarea procedurilor, care sa scurteze durata desolutionare, dar si modalitati alternative de solutionare acauzelor, potrivit raportului de activitate prezentat.

De asemenea, Codruta Kovesi a spus ca doreste preluarea politieijudiciare de Ministerul Public (MP), aratand ca dubla subordonare alucratorilor de politie judiciara, administrativ si in ceea cepriveste activitatea de urmarire penala, catre institutii care potavea prioritati diferite, duce la diminuarea eficientei.

In sustinerea propunerii lui Kovesi pentru un nou mandat,ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a spus ca procurorul generaltrebuie sa aiba viziune si sa spuna "nu" cand este cazul.

"Imi doresc un procuror general care sa lucreze in echipa, caresa fie respectat de sistem dar care sa spuna si 'nu' sistemuluiatunci cand e cazul. Imi doresc un procuror general care sacunoasca meserie, dar care sa fie capabil sa inteleaga societateasi dincolo de sistemul judiciar. Doamna Kovesi merita reinvestireapentru continuarea actiunilor de reformare a Ministerului Public",a spus Predoiu.

Discutiile de la CSM s-au desfasurat in prezenta unor diplomatistraini la Bucuresti, seful Delegatiei Comisiei Europene laBucuresti, Thomas Barnes, reprezentantul Marii Britanii pe problemejuridice, precum si reprezentanti ai ambasadelor Statelor Unite,Olandei si Germaniei. Codruta Kovesi a fost numita procuror generalal Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in 2octombrie 2006, prin decret al presedintelui Romaniei, TraianBasescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO