Politică

Criza imigrantilor ar putea amana aderarea la spatiul Schengen

Criza imigrantilor ar putea amana aderarea la spatiul Schengen

Cetatenii tarilor Schengen circula fara nici un control in intreg spatiul Uniunii Europene

07.11.2007, 18:46 23

Aderarea la spatiul Schengen presupune ca un cetatean nu mai poate fi "expulzat" (in termenii in care procedeaza acum autoritatile italiene cu imigrantii romani).
"Nemaiexistand frontiere interne, nu-l mai poti 'expulza', pentru ca este ca si cum l-ai 'expulza' de la Tulcea la Satu Mare. Poti sa-i impui restrictii de deplasare, dar numai daca s-a dovedit ca a savarsit o fapta pentru care se impune acest lucru si numai prin decizie judecatoreasca", afirma Valeriu Stoica, fost ministru al justitiei. De aceea, el crede ca, desi termenul pentru aderarea la Schengen este indepartat, acest lucru nu inseamna ca el nu poate fi indepartat si mai mult.
Acordul Schengen (dupa numele localitatii luxemburgheze in care a fost semnat) prevede eliminarea completa a controalelor la frontierele interne ale Uniunii - nimeni nu-ti cere niciun act si nu esti controlat indiferent in ce colt al Uniunii mergi.
Cele 10 tari (opt dintre ele foste comuniste) care au aderat la UE in 2004 vor fi parte a Conventiei Schengen foarte probabil anul viitor, in vreme ce Romania, care a aderat la UE la inceputul anului ar urma, dupa cum si-a propus, sa faca acelasi lucru undeva prin 2011-2012.
Fostul ministru de interne Vasile Blaga nu crede insa ca aderarea la Schengen va fi amanata dupa 2012, pentru ca, afirma el, oricum acum controlul la frontiere este si acum pur formal. Mai mult, afirma el, aderarea la spatiul Schengen presupune in primul rand un control riguros la granitele externe ale UE.
Vorbind despre imigrantii romani care comit infractiuni, in momentul de fata exista in Romania un "filtru" - este vorba despre o lege din 2005 care permite blocarea in tara a celor care care au fost returnati dintr-un stat membru sau prezinta un pericol pentru relatiile Romaniei cu un alt stat membru. Insa nu intotdeauna autoritatile de frontiera au reusit sa fie in pas cu legea.
Insa criza imigrantilor ar putea avea consecinte si pe termen scurt. Este posibil ca si alte tari europene sa doreasca sa adopte masuri similare cu cele luate de guvernul italian (Marea Britanie care nu este in spatiul Schengen examineaza acest lucru) in urma deciziei Comisiei Europene potrivit careia legea italiana care permite expulzarea facila a imigrantilor nu incalca dreptul comunitar.
Comisia Europeana a reactionat modest, iar, potrivit publicatiei The Evening Standard, acest lucru ar putea determina o alta tara comunitara, Marea Britanie, sa adopte aceleasi masuri.
Comisia Europeana a anuntat ca Guvernul italian condus de Romano Prodi nu incalca niciun drept prin decizia de a expulza o persoana suspectata ca reprezinta "o amenintare pentru siguranta publica", avertizand numai impotriva unor discriminari pe criterii de nationalitate sau grup etnic.
Potrivit unui decret adoptat recent de Guvernul de la Roma, un judecator poate aproba si semna un ordin de expulzare a unui imigrant considerat de politie drept o amenintare la siguranta publica in lipsa unui proces si fara posibilitatea de a ataca aceasta decizie.
Inainte de adoptarea acestei masuri, cetatenii comunitari puteau fi expulzati in tarile lor de origine doar daca reprezentau o amenintare la adresa statului, in mod obisnuit interpretata ca o amenintare terorista.
Comisia Europeana a avertizat insa ca noile masuri adoptate de autoritatile italiene sa nu fie utilizate in mod discriminatoriu la adresa unei anumite nationalitati sau etnii. "Masurile trebuie sa vizeze indivizi si fiecare caz trebuia tratat individual", a declarat Friso Roscam Abbing, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru justitie si afaceri interne.
Sprijinul acordat de Comisie Italiei va duce la intensificarea presiunilor asupra ministrului britanic al imigratiei, Liam Byrne, criticat pentru incapacitatea sa de a-si respecta promisiunea de a adopta legi care sa permita "deportarea in mod automat" a cetatenilor straini care comit infractiuni majore, crede The Evening Standard.
Ministerul britanic de Interne a anuntat deja luni ca studiaza legea italiana si raspunsul UE la noua masura.
Autoritatile britanice iau in considerare varianta expulzarii infractorilor condamnati la peste doi ani de inchisoare, oficialii trebuind sa analizeze, de asemenea, gravitatea delictului, probabilitatea recidivarii acestuia si perioada sederii in Marea Britanie.
"Daca CE a decis ca este perfect acceptabil sa expulzezi persoane suspectate de politie ca reprezinta o amenintare, atunci Guvernul nostru trebuie sa urmeze exemplul Italiei si sa adopte aceeasi masura", a declarat Philip Davies, un parlamentar conservator.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul internelor Cristian David vor fi astazi la Roma pentru a lamuri cu autoritatile italiene aceasta situatie a imigrantilor romani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO