Politică

Criza din sanatate - o poveste cu o miza de doua miliarde de dolari

11.04.2003, 00:00 14

Criza din sistemul de sanatate ajunsa la un punct culminant  va fi la inceputul saptamanii  viitoare in atentia partidului de guvernamant. Intr-o tara cu cel mai mic numar de paturi de spital la mia de locuitori comparativ cu  media Europei Occidentale ministerul sanatatii trebuia sa vina si sa anunte, ieri, reducerea cu 60.000 a numarului de paturi de spital, pana in 2009, pentru a economisi bani.
Premierul Adrian Nastase a vizitat, ieri, doua spitale Bucurestene pentru a se convinge de gravitatea situatiei. Intre timp liberalii au cerut demisia ministrului sanatatii Daniela Bartos pe care o fac responsabila de colapsul sistemului. PNL considera ca invocand "reforma si restructurarea", PSD a provocat colapsul sistemului sanitar. "Oamenii mor in spitale din cauza lipsei de medicamente. (...) Intreruperea tratamentului pentru bolnavii cronici conduce la genocid", motiveaza purtatorul de cuvant al PNL Eugen Nicolaescu cererea de demitere a ministrului Sanatatii. La randul sau, presedintele Colegiului Medicilor din Romania Mircea Cinteza (PNL) a cerut interventia presedintelui Ion Iliescu considerand ca problema trebuie rezolvata la nivel politic intrucat peste blocajul financiar din sistem se suprapune "haosul administrativ."

Banii Sanatatii folositi de Finante
Intreaga disputa pleaca de la banii sanatatii care sunt tinuti, actualmente in trezoreria statului, iar potrivit senatorului PSD Ion Iliescu ar fi vorba de circa 2 miliarde de dolari, anual. Desi legea asigurarilore afirma ca ei sunt destinati doar sanatatii, deblocarea sumelor pentru finantarea sistemului se face doar cu acordul Ministerului Finantelor, care poate folosi acesti bani si in alte scopuri, bunaoara pentru plata pensiilor.
Ministerul Sanatatii care coordoneaza activitatea Casei Nationale de Sanatate acuza sistemul sanitar ca este ineficient si cheltuieste prea mult, drept urmare, la inceputul anului, a dispus reducerea numarului de paturi din spitale. Ieri ministerul a anuntat ca, pana in 2009 aceasta reducere va atinge 60.000 de paturi asta in conditiile in care un raport recent al al Observatorului European al Sistemelor de sanatate  arata ca Romania are cel mai mic numar mult mai mic de paturi de spital decat in toate tarile Uniunii Europene. De cealalta parte, medicii afirma ca banii alocati sanatatii sunt, de la an la an din ce in ce mai putini.

Ultima salvare, tot Ion Iliescu
Cel care a propus discutarea situatiei la nivelul conducerii PSD este Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar Bucuresti si senator al partidului de guvernamant. De altfel, Oprescu a propus in 2001 o initiativa legislativa in care cere trecerea Casei de Asigirari in subordinea Parlamentului. Initiativa sa se plimba de doi ani pe la diferite comisii din Senat iar, intre timp, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta care preia o parte din prevederile proiectului Oprescu. CNAS a ramas insa in coordonarea Ministerului Sanatatii iar banii sanatatii la trezorerie. Presedintele Colegiului Medicilor rezuma situatia actuala: "Guvernul are o obsesie financiara pe care nu si-o poate stapani. El spune ca dau mai multi bani iar noi constatam ca ei sunt din ce in ce mai putini". Recent, ministrul finantelor Mihai Tanasescu a afirmat ca nu va dispune deblocarea banilor din Trezorerie pentru surmontarea crizei intrucat are suspiciuni ca in finantarea sistemului s-ar fi produs nereguli. Ulterior, presedintele CNAS Eugen turlea a anuntat, totusi, ca a "deblocat" 2.000 de miliarde de lei pentru medicamente compensate si gratuite. Pentru  doctotul Cinteza declaratiile celor doi demintari ridica multe semne de intrebare."Nu se spune ce neregului s-au inregistrat. De altfel, partidul de guvernamant a blocat o ancheta parlamentara care urmarea sa afle cum s-au cheltuit banii sanatatii in 2002. Mai mult, cand domnul turlea afirma ca a <deblocat> acesti bani, rezulta clar ca ei au fost blocati dar nu explica de ce au fost blocati. Nu exista nici o baza legala pentru blocarea banilor.", afirma Cineza.
Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor, blocajul este unul politic si tocmai de acea este necesara interventia presedintelui care sa medieze intre factorul guvernamental si corpul medicilor. El afirma ca, desi Romania aloca sanatatii cel mai putini bani dintre toate tarile europene situatia nu ar trebuie sa fie atat de dramatica intrucat "societatea nu este in criza".

Medicii deputatului Ferensc scosi din culpa
In aceasta vreme, Casele de asigurari continua sa aiba datorii de mii de miliarde catre farmacii, care, la randul lor, au datorii de mii de miliarde catre furnizori. Rezultatul este unul dezastruos: mii de oameni au ramas fara medicamente, bolnavilor li se refuza internarea in spitale si ingrijirile medicale sunt sub orice critica. Elocvent pentru criza sistemului este ceea ce i s-a intamplat, recent, deputatului UDMR Pecsi Ferencs caruia chirurgii de la Cluj i-au uitat o lingura in burta, dupa o operatie.  Chirurgii romani s-au marginit la a spune ca nu sunt de vina ei, ci colegii lor maghiari care l-ar fi operat, cu mult inainte, pe deputat. Inainte de a fi demarata o ancheta Colegiul Medicilor din Cluj i-a scos din culpa pe chirurgii romani. Pentru bolnavul de rand, ceea ce i s-a intamplat deputatului nu pare a avea multa relevanta. Pentru ca, daca criza se prelungeste, el nu va ajunge mai departe de poarta spitalului daramite pe o masa de operatie.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO