Politică

Cristian Socol: Băncile vor avea de câştigat din programul de guvernare al PNL

Cristian Socol: Băncile vor avea de câştigat din...

Autor: Teona Tomoiaga

26.10.2019, 15:09 361

Fostul ideolog economic al PSD, Cristian Socol, a realizat, pe pagina sa de Facebook, o analiză a programului de guvernare prezentat de PNL, despre care susţine că va ajuta băncile, pensiile, educaţie, dar şi companiile care fac evaziune.

Socol a scris: “Am recitit „programul de guvernare”, de astă-dată din perspectiva intereselor. Deşi ascunse în truismele şi principiile aruncate haotic în aşa numitul program, interesele sunt prezente. Cine va avea de cîştigat din implementarea dorinţelor publicate de cei care vor să obţină votul parlamentarilor pentru învestitură? Si cine va pierde?

1. Băncile vor câştiga. Prin anularea OUG 114 nu vor mai fi taxate şi nu vor mai avea ţinta de a credita economia reală. Vor pierde românii cu rate la creditele bancare. Acestia vor plăti rate mai mari la credite cu 10-15%. Deprecierea leului va adânci povara asupra acestei categorii de populatie.

2. Fondurile de pensii private vor câştiga. Prin anularea OUG nu se vor mai solicita garantii crescute din condiţia creşterii capitalului. Vor mai castiga prin cresterea cotei transferate către aceste afaceri inteligente. Cine va pierde? Prin creşterea contributiei la P2, românii contributori vor avea o scadere certă a contributiei la Pilonul 1 pe baza unei viitor beneficiu incert din P2. Avand in vedere că se estimeaza o perioadă lunga cu randamente mici la investitiile financiare, plusul in conturile clientilor din P2 va fi marginal sau nu va fi deloc.

3. Companiile din telecomunicatii vor câştiga. Măcar să investească acei bani în creşterea calităţii serviciilor, care acum sunt extrem de proaste.

4. Companiile din energie vor câştiga. Vor pierde românii care vor plăti facturi mult mai mari la utilităţi. Plus 25-30% la facturile la utilităţi minim din liberalizarea şoc a preţului la utilităţi.

5. Companiile private din sănătate vor câştiga. Comasarea / inchiderea spitalelor plus facilităţile anunţate privind extinderea asigurărilor private de sănătate vor conduce la privatizarea accentuată a sănătăţii. Vor pierde românii care nu-şi vor permite plata unor servicii medicale decente. Accesul la servicii medicale se va restrânge.

6. Companiile private din educaţie vor cîştiga. Privatizarea în domeniul educaţiei va restrânge accesul la educaţie. Pentru familiile cu o situaţie financiară modestă, va fi imposibil ca un copil înzestrat / inteligent să acceseze colegii de vârf sau / si studii superioare.

7. Companiile care fac evaziune vor câştiga. Eliminarea supraimpozitarii part time va readuce practica sclaviei în afaceri. Se va re generaliza practica angajării fictive part time cu un program de lucru efectiv de 8-10 ore pe salarii de nimic. Veniturile bugetare incasate din contributii si impozit pe venit vor scădea puternic.

8. Marii jucători la bursă vor câştiga prin privatizarea profiturilor din companiile de stat (vezi Hidroelectrica şi Aeroporturi Bucuresti). Statul român va pierde venituri la bugetul de stat, va pierde din suveranitate prin controlul unor active în domenii strategice. Românii vor pierde plătind preturi mai mari pe o calitate mai proastă, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată în urma privatizărilor „strategice”.

9. Business-ul mare va câştiga, companiile româneşti şi IMM urile vor pierde. Nu există nicio măsură în aşanumitul program care să stimuleze capitalul autohton sau vreun sector economic din România, în afara de sectorul bancar, energie, telecomunicatii şi pensii private – unde s business uri mari.

10. Orasele mari vor cîştiga, urbanulmic şi ruralul vor pierde. Prin propunerile prezentate si prin renuntarea la Programele de dezvoltare locala PNDL SI FDI se va mari decalajul dintre urbanul mare si restul localitatilor. Vor fi oaze de lux intr o mare de sărăcie.

11. În turism, vor cîştiga ţările vecine. Vor pierde companiile româneşti. La capitolul Turism nu exista nicio masura concreta de sprijin /stimulare. Sunt 4 principii demne de introducerea unei carti de nivel slab în domeniu. Punand si eliminarea voucherelor de vacanta, românii vor fi invitati sa treaca graniţa, asta în cazul în care vor avea bani să plece în concediu.

12. Vor câştiga companii private din domeniul transporturilor. Prin „privatizarea companiilor” din domeniu – aşa cum se enunta în „program” românii vor plăti mai mult pe servicii mai proaste – aşa cum s-a întâmplat până acum în cazul privatizărilor în domeniile strategice.

13. Vor câştiga firmele de consultanţă, prin externalizarea anunţată a anumitor funcţii guvernamentale. Va pierde din putere statul român, vor pierde bugetarii ce vor fi concediaţi. Vom plăti cu toţii studii din care nu se poate desprinde nicio politica publica consistentă.

14. Vor pierde IMM urile româneşti prin eliminarea Startup Nation, vor pierde cei 400.000 de bugetari concediati, vor pierde pensionarii prin nerespectarea creşterii pensiilor, vor pierde persoanele care primesc beneficii sociale, vor pierde bugetarii rămasi prin neaplicarea majorărilor prevăzute în legea Salarizării Unice. Vor pierde agricultorii români prin stoparea programelor de sprijin,vor pierde toţi românii prin plata unor preturi mai mari pe produse agroalimentare din import.

15. Vor pierde firmele din construcţii si cele din IT, prin stoparea/retragerea sprijinului acordat prin faclităţi fiscale.

16. Va pierde din putere statul român. Nu vor mai exista nici putinele butoane existente acum pentru stimularea economiei şi cresterea bunăstării românilor. Va pierde competitivitate România, va pierde viteză de convergenţă şi se va îndepărta obiectivul de aderare la Zona Euro.”

Viorica Dăncilă l-a demis pe Socol, în 24 iulie, din funcţia membru în Consiliul de Programare Economică. Socol este si profesor la ASE.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO