Politică

Consiliul de Administraţie al Transgaz l-a numit pe Petru Ion Văduva preşedinte pentru următoarele patru luni. Ion Sterian şi Marius Vasile Lupean, director general provizoriu, respectiv director financiar provizoriu

Consiliul de Administraţie al Transgaz l-a numit pe...

Autor: Tibi Oprea

10.05.2021, 18:22 405

Transgaz (simbol bursier TGN), operatorul tehnic care asigură transportul a 90% din gazele naturale consumate în România, a anunţat luni după-amiază la Bursa de la Bucureşti că administratorii companiei au hotărâit alegerea lui Petru Ion Văduva ca membru al Consiliului de Administraţie, în calitate de preşedinte, pentru o perioadă de patru luni.

Totodată, Ion Sterian a fost numit director general provizoriu până la finalizarea procedurii de selecţie, cu o durată a mandatului de patru luni şi cu posibilitatea de prelungire, “pentru motive temeinice”, până la maximum şase luni.

În acelaşi timp, Marius Vasile Lupean a fost desemnat director financiar provizoriu în aceleaşi condiţii.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Transgaz, Petru Ion Văduva a ocupat mai multe funcţii de conducere în cadrul companiei de stat din 2009 în prezent. Anterior, în perioada 2006-2008 a fost chief executive officer în cadrul Ţiriac Holding, iar între 2002 şi 2006 a fost managing director la Intrepid Global Emerging Markets. Văduva are un master în administrarea afacerilor (MBA) la Universitatea Yale din SUA şi un master în ştiinţă şi biochimie la Columbia University, New York.

Ion Sterian este angajat al Transgaz din 2013 încoace, când a fost pe rând preşedinte al Consiliului de Administraţie, administrator, director general interimar şi director general. Anterior, Sterian a fost director coordonator la Regia a Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – S.A.I.F.Im director Direcţia de Administrare Patrimoniu la Primăria sectorului 1, Director Executiv Direcţia Tehnică la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, Director Executiv Direcţia Tehnică la Regia Autonomă Administraţia Zonei Libere Brăila. A finalizat cursurile Facultăţii de Inginerie Economică (USAMV Bucureşti) şi are două diplome de master (Management şi Dezvoltare Rurală, Alimentaţie Publică şi Agroturism) la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Este de asemenea subinginer de petrol şi gaze, finalizând cursurile Universităţii Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Marius Vasile Lupean a lucrat la Transgaz din septembrie 2000, ocupând pe rând funcţii de economist, şef serviciu, director direcţia contabilitate, director departament economic. Sterian are un master în Valorificarea gazelor naturale la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Inginerie

Transgaz are 3,4 miliarde de lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 58,5% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului.

De la începutul anului, acţiunile TGN înregistrează o creştere de 2,5%, pe fondul unor tranzacţii de 81 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO