Politică

Consilier prezidenţial: România are o problemă din perspectiva execuţiei bugetare

Consilier prezidenţial: România are o problemă din...

Autor: Mediafax

17.11.2016, 12:28 133

"Din păcate, în România post-decembristă, nu a existat o preocupare profundă, sistemică, de a supune administraţia publică unei operaţiuni de evaluare şi redesenare, de sus până jos, după criterii clare, care să nu se modifice de la un ciclu electoral la altul. În calitate de consilier pe probleme economice al Preşedintelui României, evaluez cu atenţie comportamentul administraţiei publice în materie de execuţie bugetară. După cum se poate remarca - şi voi prezenta şi câteva cifre în acest sens, disciplina în materie de execuţie a bugetelor publice pare a fi inspirată dintr-o celebră vorbă românească despre «îngrăşatul în ajun», care însă nu ne avantajează deloc", a declarat consilierul prezidenţial pentru domeniul economic, Cosmin Marinescu.

El a mai spus că este un lucru anormal ca până în luna noiembrie noiembrie, execuţia bugetară să arate deficite mici sau chiar excedente, ca mai apoi, în decembrie, să vină o avalanşă de cheltuieli publice.

De asemenea, Marinescu a menţionat că România este una dintre puţinele ţări din UE, alături de Bulgaria şi Letonia, în care administraţia publică împinge execuţia bugetară către finalul anului, chiar în luna decembrie, dând ca exemplu anii 2011-2013, când deficitul acumulat în luna decembrie a reprezentat circa 30% din deficitul anual al bugetului general consolidat, în timp ce în anii 2014-2015, deficitul anual a rezultat, în totalitate, din execuţia bugetară aferentă lunii decembrie, ceea ce indică ”planificarea bugetară precară” în administraţia publică.

"Avem de-a face, aici, cu două probleme aparent distincte: pe de o parte, disciplina redusă a administraţiei publice în materie de management şi programare bugetară şi, pe de altă parte, calitatea redusă a cheltuielilor publice, care la rândul său se reflectă în calitatea redusă a serviciilor publice destinate cetăţeanului. Trebuie remarcat, însă, faptul că au fost facuţi paşi importanţi în ultima perioadă în privinţa creşterii transparenţei în administraţia publică. Guvernul a făcut o prioritate esenţială din «guvernarea deschisă» şi transparenţa actului administrativ. Este însă important modul în care transparenţa susţine calitatea. Şi mă refer aici, în principal, la nevoia de creştere a calităţii cheltuielilor publice", a adăugat Cosmin Marinescu.

În opinia lui, din punct de vedere tehnic, administrativ, transparenţa este relativ uşor de făcut, iar actualmente chiar se face - prin publicarea bugetelor ordonatorilor de credite şi a execuţiilor bugetare, însă doar această transparenţă privind bugetele publice nu este suficientă, ea însăşi, pentru a obţine creşterea calităţii cheltuielilor publice.

”Acesta trebuie să fie rezultatul unui exerciţiu de alocare şi de optimizare a alocărilor bugetare. De aceea, sunt de părere că soluţia profundă trebuie căutată la nivelul construcţiei bugetare”, a conchis consilierul prezidenţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO