Politică

Conservatorii au ajuns sa-i plictiseasca pana si pe colegii de guvernare

Conservatorii au ajuns sa-i plictiseasca pana si pe colegii de guvernare

Liderului PC, Dan Voiculescu (dr.), i-ar placea sa guverneze doar cu Tariceanu

18.08.2006, 19:27 11

PC vrea ca PD sa fie exclus de la guvernare inainte de 1 ianuarie 2007. Un vot pentru trimiterea democratilor in opozitie a fost deja dat, in unanimitate, in cea mai inalta structura de conducere a formatiunii lui Dan Voiculescu.
Liderul partidului sustine chiar ca discuta cu mai multe formatiuni in sensul formarii unei noi majoritati, insa rand pe rand partenerii de coalitie au negat ca ar negocia cu PC.
Pretextul invocat de Voiculescu pentru scoaterea PD de la guvernare este ca democratii le destabilizeaza organizatiile locale, "furandu-le" alesii locali. Insa momentul ales de conservatori pentru a vorbi despre despartirea de democrati, de care ii leaga totusi protocolul de colaborare al coalitiei semnat la inceputul anului 2005, duce mai degraba cu gandul la disputa dintre presedintele PC Dan Voiculescu si presedintele Traian Basescu.
Simultan cu anuntarea intentiei de a scoate PD in afara coalitiei, liderul PC Dan Voiculescu l-a acuzat din nou pe seful statului ca a fost informator al Securitatii. El sustine ca are dovezi si martori in acest sens, desi, ca si in alte ocazii, nu a prezentat nici un element concret care sa dovedeasca faptul ca seful statului a facut politie politica. Dan Voiculescu este primul politician din actuala legislatura care a primit din partea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verdictul de colaborator al fostei politii politice. El a acuzat insa un complot politic impotriva sa. Asadar, PC acuza un complot al presedintelui Traian Basescu si al PD impotriva liderului sau si isi propune
sa-i scoata pe democrati de la guvernare. Cat de indreptatit este PC-ul sa initieze un astfel de demers o arata comportamentul sau politic din ultimii ani si o explica partenerii de la PNL si UDMR, care au avut si ei parte de o relatie tensionata cu democratii si cu Traian Basescu.
PC, cotata inca sub pragul electoral in majoritatea sondajelor de opinie, este in mod paradoxal singura formatiune politica din Romania care in doua legislaturi consecutive a reusit sa intre in parlament si direct la guvernare fara a candida pe liste proprii.
PC a fost practic invitat sa guverneze alaturi de Alianta D.A. si de UDMR in urma alegerilor din toamna lui 2004, dupa ce intrase in parlament pe lista electorala a PSD. Conservatorii au fost de acord cu programul electoral al PNL si PD, caruia i-au adus doar mici ajustari, insa contributia lor in coalitie nu s-a remarcat decat printr-un sir lung de "tradari", plecand de la pachetul de reforma in Justitie, dezbaterea asupra regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului si ajungand la alegerea presedintelui Camerei sau la dezbaterea Codului fiscal. Daca programul de guvernare al aliantei nu s-a poticnit in aceasta perioada a fost numai datorita negocierilor subterane pe care liderii PNL si PD au fost nevoite sa le poarte cu opozitia. Din cauza atitudinii duplicitare a PC, democratii si chiar liberalii sau reprezentantii minoritatii maghiare au cerut in repetatea randuri scoaterea PC de la guvernare.
Acum PC vrea ca PD-ul sa plece pana la 1 ianuarie 2007. La inceputul verii, PC-ul anunta ca dupa momentul integrarii, care va avea loc foarte probabil la 1 ianuarie 2007, va pleca de la guvernare. Declaratiile lor se bat cu nonsalanta cap in cap si situatia este ilustrativa pentru atmosfera in coalitie in ultimul an si jumatate.
Liberalii, partidul central al coalitiei, si deci cei responsabili cu temporizarea relatiilor dintre parteneri, au respins elegant propunerea conservatorilor. "PNL si-a construit strategia pe urmatoarea perioada, pana la finele acestui mandat parlamentar, potrivit posibilitatilor pe care i le ofera protocolul Aliantei D.A", a declarat purtatorul de cuvant Varujan Vosganian, cu privire la initiativa conservatorilor de a izola PD-ul pe scena politica prin constituirea unei aliante. "PNL socoteste ca angajamentul asumat in 2004, potrivit caruia acest pact politic cu PD are termen de valabilitate pana in 2008, trebuie respectat. De aceea, orice initiativa care are in vedere o posibila guvernare care sa faca distinctie intre PNL si PD, solicitand PNL o formula politica in afara Aliantei D.A., nu se poate baza pe sprijinul liberalilor", a completat senatorul liberal.
El a mai adaugat ca liberalii raman atasati "promisiunilor politice si unei guvernari centrate pe principiile si pe forta politica a Aliantei D.A.". Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, i-a luat peste picior pe colegii de la PC, acuzandu-i ca fac declaratii "ca sa se vada la televizor".
Vicepresedintele PD Gheorghe Barbu le-a sugerat ironic conservatorilor sa mai creasca in sondaje.
"Conservatorii nu pot sa izoleze PD si nu exista intr-o viata democratica izolarea unui partid care actioneaza in mod democratic. Sigur, este preocuparea lor. Eu zic sa se preocupe de cresterea in sondaje, daca vor sa mai fie vreodata parteneri cu cineva in vreo guvernare", a mai declarat Barbu. La randul sau, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a spus ca declaratiile lui Voiculescu sunt "fanteziste".
Doar vocea social-democratului Cristian Diaconescu a cantat pe aceeasi nota cu a lui Voiculescu. "Vom tine cont si de raul pe care l-a facut Partidul Democrat PSD-ului, dar mai ales vom analiza activitatea PD si a intregului Guvern prin prisma situatiei grave in care se afla Romania la ora actuala", a spus Diaconescu. Colegul sau de partid, senatorul Ilie Sarbu, negase anterior ca PSD ar negocia cu PC scoaterea PD de la guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO