Politică

Conducerea PSD sta departe de nemultumirile parlamentarilor

02.09.2004, 00:00 10



Intalnirea de marti seara dintre parlamentarii PSD si conducerea partidului, inclusiv Adrian Nastase, nu a fost in masura sa absoarba tensiunile provocate de desemnarea candidatilor eligibili pentru viitorul Parlament prin alegeri preliminare.



Parlamentarilor, potrivit unor surse din interiorul PSD, nu li s-a dat prilejul sa vorbeasca liderilor despre nemultumirile cumulate, desi acestea erau in mare parte cunoscute dupa sedinta grupului parlamentar de luni seara. Tonul discutiilor a fost dat de presedintele Adrian Nastase, care, potrivit acelorasi surse din partidul de guvernamant, a inceput discutia cu "mici glumite" si a impus o oarecare distanta si o atitudine formala fata de senatori si deputati.



De altfel, dupa intalnirea de alaltaseara, ieri de dimineata Adrian Nastase era asteptat la o alta sedinta a grupului parlamentar din Camera Deputatilor, anulata insa. Mai multi parlamentari apreciau ca este posibil ca presedintele partidului sa evite o perioada de timp intalnirile cu senatorii si deputatii partidului, multi dintre ei revoltati ca nu se vor mai regasi pe listele electorale la alegerile din toamna.



De altfel, la intalnirea de marti seara, Adrian Nastase a sugerat parlamentarilor PSD care au la activ doua-trei mandate ca ar fi momentul sa se retraga din forul legislativ pentru a permite intrarea pe listele electorale a unor oameni noi. Sursele citate afirmau ca pentru actualii parlamentari, ce vor ramane din toamna fara mandate, Nastase a sugerat ca partidul ii va sprijini sa obtina locuri in administratie sau in directiile judetene.



O alta sursa de nemultumire a parlamentarilor PSD este faptul ca nu sunt consultati pe marginea problemelor importante pentru partid si sunt chemati doar "sa faca figuratie", dupa cum s-a exprimat un interlocutor care a invocat anonimatul, anume sa voteze si sa sustina proiectele conducerii.



De pilda, subiectul desemnarii candidatului pentru functia de prim-ministru nu a fost deschis la discutia de marti seara, desi in partid se vorbeste despre anuntarea lui in zilele urmatoare. Ar fi vorba, asa cum indica si unele declaratii oficiale, si cum a lasat sa se inteleaga si liderul PSD, Adrian Nastase, de ministrul de externe, Mircea Geoana. Liderul grupului senatorial al PSD, Ioan Solcanu, afirma, citat de Mediafax, ca desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru este problema actualului si viitorului presedinte al partidului, respectiv, Adrian Nastase si, probabil, Ion Iliescu.



O alta nemultumire a parlamentarilor PSD o reprezinta si abandonarea temporara de la adoptare a statutului parlamentarilor, care la propunerea unora dintre mmbrii PSD, ar aduce privilegii importante celor care au exercitat macar un mandat in legislativ. Ar fi vorba, pe scurt, de pensii mai mari decat cele de rand, de indemnizatii lunare, precum si altele.



Se pare ca PSD ar intentiona, din ratiuni de imagine, sa solicite si celorlalte sa sustina o astfel de lege. Ar fi vorba despre un protocol. Pana acum, la nivel de declaratii publice, PNL, PD si PRM au respins ideea unei astfel de legi, in sensul acordarii de privilegii celor care au fost parlamentari. Liderii acestor partide au vorbit despre lipsa de moralitate ca intr-o tara in care o pensie nu depaseste 100 de dolari sa se creeze o structura sociala care sa aiba circa 4-500 de dolari pensie.



La momentul introducerii pe agenda parlamentara a acestei initiative a unor parlamentari PSD, conducerea formatiunii s-a exprimat impotriva dezbaterii acestei legi in regim de urgenta. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO