Politică

Conducerea Parlamentului a spus "nu" sesiunii extraordinare cerute de Basescu

Conducerea Parlamentului a spus "nu" sesiunii extraordinare cerute de Basescu

Pentru parlamentari, clopotelul va suna doar la 1 septembrie

03.07.2008, 18:41 14

De aceea, arata conducerile Senatului si Camerei Deputatilor, nu se impune o sesiune extraordinara pentru reglementarea situatiei de la Curte, asa cum a cerut presedintele.
Presedintele Traian Basescu a cerut saptamana trecuta intrunirea Parlamentului in sesiune extraodinara pentru a dezbate rediscutarea unei legi privind functionarea Curtii de Conturi si pentru legitimarea conducerii institutiei, dupa ce mandatul acesteia expirase de la finele lunii mai. De asemenea, seful statului a cerut parlamentarilor sa organizeze sesiuni extraordinare pentru avizarea urmaririi penale in cazul fostilor demnitari PSD, acum deputati, Adrian Nastase si Miron Mitrea, respectiv senatorii Paul Pacuraru (PNL) si Codrut Seres (PC).
Conducerea Camerei Deputatilor a decis ieri ca nu va convoca o sesiune extraordinara pentru avizarea urmaririi penale a fostului premier Adrian Nastase si a fostului ministru al transporturilor Miron Mitrea.
Decizia de neconvocare a fost luata cu sase voturi pentru, trei abtineri si un vot impotriva.
La Senat, o sesiune extraordinara pentru avizarea urmaririi penale a ministrului muncii Paul Pacuraru si a fostului ministru al economiei, Codrut Seres, ar putea fi convocata dupa 15 august. Pana la aceasta data, Comisia juridica are termen de finalizare a unui raport, dupa ce ieri i-a audiat pe cei doi senatori.
Pacuraru este acuzat de trafic de influenta, in vreme ce Seres este acuzat de spionaj in dosarul privatizarilor din energie, in care mai este cercetat si fostul ministru al comunicatiilor Zsolt Nagy.
In urma refuzului conducerii Camerei Deputatilor de a convoca o sesiune extraordinara, avizele privind urmarirea penala in privinta lui Nastase si Mitrea vor fi votate in sesiunea parlamentara din toamna.
Saptamana trecuta, votul deputatilor asupra avizelor privind urmarirea penala a fost anulat, tot din lipsa de cvorum.
Sedinta nu a mai putut fi reluata intrucat deputatii au intrat de miercurea trecuta in vacanta de vara. Senatul a incheiat la randul sau sesiunea in urma cu trei zile. Ambele camere ale Parlamentului urmeaza sa-si reia activitatea la inceputul lui septembrie.
Votul parlamentarilor la cererile de urmarire penala si la prelungirea mandatului Curtii de Conturi a fost amanat, dupa ce, in aceasta sesiune, parlamentarii au avut aproape doua luni de vacanta (este vorba de zilele libere de Paste, perioada summit-ului NATO si campania electorala pentru alegerile locale).
Departamentul National Anticoruptie a cerut Parlamentului aviz pentru urmarirea penala a fostului premier Adrian Nastase pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta si participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in legatura cu fapta de trafic de influenta, intr-un dosar care se refera la modul in care familia sa a dobandit imobilul din strada Zambaccian.
Mitrea este cercetat de DNA pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua in legatura directa cu infractiuni de coruptie.
Solicitarea presedintelui Basescu privind convocarea unei sesiuni extraordinare a constituit un prilej pentru un schimb de scrisori "veninos" intre seful statului si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care l-a acuzat pe presedinte ca se amesteca in treburile Legislativului, desi nu are atributii in acest sens.
Deciziile de ieri nu i-au multumit pe toti parlamentarii, vicepresedintele Camerei, Lucian Bolcas (PRM), caracterizand drept "bizara" hotararea conducerilor Senatului si Camerei Deputatilor privind prelungirea mandatului conducerii Curtii de Conturi.
Sedinta de saptamana trecuta, in care votul a fost anulat din lipsa de cvorum, a fost condusa de Lucian Bolcas.
"Este o hotarare bizara din punctul meu de vedere si eu am incheiat discutiile de dupa votul Birourilor Permanente cu cuvintele pe care vi le adresez si dumneavoastra: 'Va rog sa ma iertati ca am incercat sa fiu corect!'", a spus Bolcas.
El a spus ca nu i s-a reprosat nimic in privinta modului in care a condus sedinta de plen de saptamana trecuta. "S-a considerat, la Birourile Permanent reunite, ca una dintre hotararile presedintelui de sedinta nu este conforma regulamentului", a mai spus el.
Decizia de ieri a Conducerii Parlamentului privind valabilitatea votului de saptamana trecuta a fost luata cu 15 voturi "pentru", patru "impotriva" apartinand reprezentantilor PD-L si o abtinere, cea a lui Lucian Bolcas (PRM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO