Politică

Concluziile Raportului Comisiei asupra Justiţiei şi a statului de drept: Recomandările nu au fost puse în practică decât parţial

Concluziile Raportului Comisiei asupra Justiţiei şi a...

Autor: Iulian Anghel

30.01.2013, 17:20 202

Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV – un mecanism prin care Bruxellesul monitorizaează jusiţia şi statul de drept în România) publicat astăzi susţine că recomandările formulate în vara trecută de Bruxelles nu au fost puse în practică decât parţial.

“Prezenta evaluare arată că România a pus în aplicare doar unele dintre recomandările Comisiei care vizau restabilirea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar.”

Deşi Constituţia şi rolul şi hotărârile Curţii Constituţionale au fost respectate, angajamentele referitoare la protecţia sistemului judiciar împotriva atacurilor, la înlocuirea miniştrilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri în materie de integritate şi la demisia parlamentarilor care fac obiectul unor hotărâri definitive în materie de incompatibilitate şi conflicte de interese sau care au fost condamnaşi definitiv pentru corupţie la nivel înalt nu au fost puse în aplicare pe deplin, arată documentul.

Documentul mai notează:

  •  Nu au fost făcute încă numirile la conducerea Ministerului Public şi a DNA-ului.
  •  Comisia consideră că alegerea unui nou Parlament şi numirea unui nou Guvern oferă ocazia de a respecta pe deplin şi cu rapiditate aceste recomandări. Comisia solicită noului Guvern să ia măsurile necesare.
  • Comisia remarcă necesitatea accelerării progreselor în ceea ce priveşte recomandările sale referitoare la reforma sistemului judiciar, la integritate şi la lupta împotriva corupţiei.
  • Comisia va monitoriza îndeaproape progresele, în cadrul unui dialog constant cu autorităţile române, iar la sfârşitul anului 2013 va prezenta un raport cu privire la procesul de reformă.

Premierul Victor Ponta s-a arătat deranjat de unele observaţii cuprinse în raport, opinând că acesta conţine anumite erori materiale, precum faptul că nu s-ar fi întâmplat nimic în cazul miniştrilor verificaţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) sau că ar fi miniştri cercetaţi pentru corupţie. Nemulţumirea premierului pleacă şi de la faptul – fără precedent – că documentul nu a fost arătat autorităţilor române înainte de a fi publicat.

"În primul rând, înţeleg că nu s-a întâmplat nimic cu cei patru miniştri care aveau sesizare de la ANI. S-a întâmplat, nu mai sunt în Guvern şi îmi pare rău că nu mai sunt: şi Silaghi, şi Hellvig, şi Pop, şi Andronescu. Tocmai că i-am sacrificat pentru că aveau o sesizare de la ANI, de care nu aţi mai auzit şi de care probabil nici nu o să mai auziţi nimic în viitor, dar i-am sacrificat tocmai din acest motiv, iar acum se trece că nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat, că nu mai e niciunul dintre cei patru şi regret că nu mai e niciunul, dar a fost un semnal politic pe care am vrut să-l dau. Am mai citit că sunt trei miniştri cercetaţi pentru corupţie. Nu am reuşit să-i identific. Înţeleg, sigur, Fenechiu e trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dar pe ceilalţi doi nu i-am găsit oricât i-am căutat. Care sunteţi vă rog să spuneţi, recunoaşteţi singuri. Probabil că e o eroare şi lucrurile astea se puteau îndrepta dacă Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare", a spus Ponta, citat de Mediafax.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO