Politică

Concediul fara plata al lui Boc trebuie sa treaca de Parlament. Cum comentati?

Concediul fara plata al lui Boc trebuie sa treaca de Parlament

Emil Boc, premier

14.08.2009, 00:00 37

Guvernul va elabora un act normativ cu privire la obligativitatea bugetarilor de a lua concediu fara plata 10 zile in ultima parte a anului. Actul va fi inclus in pachetul de legi cu care Guvernul va merge in Parlament pentru a-si angaja raspunderea, potrivit unor surse guvernamentale.

Premierul Emil Boc a cerut Ministerului Justitiei sa analizeze forma legala prin care sa fie promovat acest document, astfel incat acesta sa nu contravina Codului muncii si legislatiei in vigoare, potrivit unor surse guvernamentale.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, anuntase anterior ca salariatii din sectorul bugetar vor intra, intre septembrie - noiembrie, in concediu fara plata, vor avea program de lucru redus la 6 ore sau vor munci efectiv mai putin cu echivalentul a 10 zile, ceea ce va aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.

Pe de alta parte, aproximativ 9.000 de oameni vor fi disponibilizati in urma restructurarii anuntate miercuri de Guvern. Potrivit Palatului Victoria, in urma acestui demers ar urma sa fie facuta o economie de 52 de milioane de euro la bugetul de stat.

"Marea restructurare" s-a transformat intr-una mica, in conditiile in care, cu nici o luna in urma, se vorbea despre eliminarea din administratie a cel putin 250-300.000 de joburi, ca urmare a faptului ca cheltuielile cu personalul bugetar a crescut peste posibilitatile bugetului. Din 2004 pana in 2008 cheltuielile cu salariile din administratie au crescut de la 5% din PIB (3 mld. euro) la 8,4% din PIB (10,5 mld. euro). Aceasta crestere trebuie ajustata acum, dar inca nu este limpede cati oameni vor fi trimisi in somaj.

 

Economii insignifiante

Ministrii au anuntat la sfarsitul sedintei saptamanale de guvern concedieri si restructurari pentru a echilibra bugetul de stat, in urma deciziei luate de Executiv de reducere a 226 de agentii guvernamentale. Astfel, 141 de agentii au fost desfiintate, comasate sau restructurate prin preluarea in ministere, ramanand 113, potrivit Guvernului. Dintre cele ramase, 33 de agentii sunt impuse de Uniunea Europeana (precum Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor sau Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca) si nu pot fi desfiintate.

Bilantul efectuat in urma prezentarilor fiecarui ministru in parte arata ca s-au redus 10.554 de posturi, dintre acestea 8.971 fiind ocupate. Economiile care se vor face la bugetul de stat sunt de 52 de milioane de euro, in conditiile in care Fondul Monetar International (FMI) a cerut Romaniei sa economiseasca de la administratiile locale si companiile de stat 1 miliard de euro. La cele 52 de milioane de euro se adauga alte 100 de milioane de euro, care vor veni din includerea veniturilor proprii ale institutiilor finantate din venituri proprii la bugetul de stat. Astfel, economiile totale facute din restructurare ar urma sa fie de 150 de milioane de euro.

"Avantajul major al restructurarii agentiilor guvernamentale, dincolo de reducerea lor numerica, consta in economiile care se vor face la bugetul de stat prin preluarea veniturilor agentiilor care aveau venituri proprii la bugetul de stat", a declarat premierul Emil Boc.

Premierul a mai anuntat ca restructurarea agentiilor va fi una din legile cu care Guvernul va merge in Parlament pentru a-si angaja raspunderea. Celelalte legi sunt legea salarizarii unice in sistemul bugetar, pachetul de legi ale educatiei si legea pensiilor.

La Ministerul Economiei au fost disponibilizate 10.228 (4812 in prima jumatate a anului, iar alte 5416 in viitor). Guvernul a anuntat ca disponibilizarile de la Economie nu au fost luate in calculul personalului restructurat la nivelul agentiilor.

La Ministerul de Interne vor fi desfiintate 1.225 de posturi, iar la Ministerul Muncii 1.116. Oamenii de afaceri primesc masura restructurarii agentiilor guvernamentale, insa spera ca ea nu a fost luata fara o expertiza indelungata, pentru ca altfel ar putea aduce inadvertente in administratia centrala, a declarat pentru ZF Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Este o masura necesara intr-o perioada in care veniturile bugetare nu au de unde sa creasca. Speram ca ea nu a fost luata fara o expertiza corecta si ca nu va aduce inadvertente in administratia centrala", a declarat Parvan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO