Politică

Comisarii europeni incep evaluarile finale

13.03.2006, 00:00 11

Romania a intrat in faza testelor finale inainte de raportul de monitorizare din mai al Comisiei Europene.

Comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, ia pulsul reformei la Bucuresti intr-o serie de intalniri pe care le are astazi cu presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul de resort Monica Macovei.

Peste doua zile, un alt domeniu sensibil va fi luat la bani marunti de catre comisie, este vorba despre cel al agriculturii. Comisarul european pentru agricultura, Marianne Fisher Bohl, va vizita oficiile judetene ale Agentiei de Plati pentru Agricultura si Agentiei de Dezvoltare Rurala si Pescuit din Targoviste.

Vizita lui Frattini, vicepresedinte al Comisiei Europene, vine intr-un moment delicat pentru clasa politica de la Bucuresti, nota ieri AFP.

Potrivit agentiei, in plina expansiune a autoritatilor in lupta impotriva coruptiei, deputatii romani au refuzat sa autorizeze perchezitia la domiciliul fostului premier Adrian Nastase, acuzat de fapte de coruptie.

In lumina acestor evenimente, comenta AFP, devine din ce in ce mai vizibil faptul ca Romania incepe sa piarda teren in fata Bulgariei, iar discutiile despre activarea clauzei de amanare sunt din ce in ce mai insistente.

Romania a incheiat negocierile de aderare in 2004, dar a fost nevoita sa accepte o clauza de amanare pentru Justitie si Concurenta. Aceasta presupune amanarea cu un an a integrarii, in cazul in care Comisia Europeana constata ca stadiul reformelor in acest domeniu nu este multumitor. In plus, Romania si Bulgaria sunt confruntate cu trei clauze de salvgardare specifice: o clauza economica, una privind piata comuna si una privind justitia si afacerile interne. Activarea lor poate avea loc in decurs de trei ani de la integrare si numai in domenii specifice, cum ar fi interzicerea exportului anumitor produse in UE din Romania sau Bulgaria sau nerecunoasterea hotararilor judecatoresti din aceste state pe teritoriul Uniunii. Potrivit BBC, reprezentantii Comisiei se gandesc sa activeze mai degraba aceste clauze decat clauza de amanare.

Pentru a da satisfactie Comisiei Europene, Bulgaria incepe sa ia masuri ferme, chiar daca dureroase, impotriva coruptiei, scrie AFP. In pofida ritmului lent si a complexitatii deja binecunoscute ale justitiei sale, responsabili cu rang inalt, acuzati de nereguli financiare, au inceput sa fie plasati in detentie preventiva in Bulgaria.

In Romania insa, aceste eforturi sunt blocate la nivel politic, intrucat deputatii s-au facut ca nu aud apelurile insistente ale Bruxellesului. Ei au refuzat, in urma cu cateva zile, sa autorizeze o perchezitie la domiciliul fostului premier Adrian Nastase, arata AFP, comentand declaratiile facute, la sfarsitul saptamanii trecute, la Salzburg, de diversi oficiali europeni cu privire la aderarea Romaniei si a Bulgariei.

Intrarea in Uniunea Europeana a Bulgariei si Romaniei la data prevazuta, 1 ianuarie 2007, inca este "realizabila", chiar daca cele doua tari mai au de obtinut progrese, a afirmat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn.

"Ambele tari au facut progrese importante pentru a rezolva aspectele care inca mai pun probleme, in special in domeniul reformelor sistemului judiciar si de creare a conditiilor structurale pentru a lupta impotriva coruptiei si crimei organizate", a afirmat Rehn. Sofia si Bucurestiul trebuie acum "sa arate ca nimeni nu este mai presus de lege, iar coruptia la nivel inalt poate fi eradicata", a subliniat comisarul. Daca Rehn spune ca decizia se va lua in urma raportului de monitorizare din mai, ministrul olandez al afacerilor externe, Ben Bot, crede ca aderarea la termen a Romaniei si Bulgariei s-ar putea transa "pe baza" unui alt raport al Comisiei, care va fi publicat in noiembrie.

"Se straduiesc", dar "a continua sa exercitam presiuni le poate mentine pe calea cea buna", declarase Bot, referindu-se la Romania si Bulgaria. Comisia intentioneaza, intr-adevar, sa publice un alt raport de monitorizare in luna noiembrie, pentru "a mentine presiunea" asupra celor doua capitale, a declarat o sursa comunitara, citata de AFP sub acoperirea anonimatului.

Insa, din motive de organizare bugetara, o decizie in legatura cu extinderea nu poate fi luata in ultimul minut, cu doar cateva saptamani inainte de data efectiva de aderare, a explicat sursa.

Dupa comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, si ministrul olandez de externe, Ben Bot, nici seful diplomatiei franceze, Philippe Douste-Blazy, nu a ascuns rezervele Parisului in ceea ce priveste extinderea Uniunii Europene catre Balcani. Totusi, el avut o atitudine pozitiva in privinta viitoarelor doua state membre ale organizatiei.

"In cazul in care Comisia recomanda aderarea imediata, vom urma aceasta recomandare si vom fi foarte mandri sa primim Romania si Bulgaria", a declarat Douste-Blazy. "Dar daca ne spune sa asteptam, vom astepta", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO