Politică

Comisar european: România se confruntă cu probleme de finanţare în sistemul de sănătate

Comisar european: România se confruntă cu probleme de...

Autor: Oana Despa, Mediafax

19.10.2017, 13:08 181

„Aş vrea să subliniez încă o dată că în România sistemul se confruntă cu mari probleme de finanţare. În România, sistemul este subfinanţat, ceea ce înseamnă un risc pentru sustenabilitatea pe termen mediu şi lung. Bugetul de stat susţine o serie de activităţi. În ceea ce priveşte cheltuielile. Acestea sunt la un nivel foarte scăzut în România, ceea ce împiedică activităţile de promovare a unui sistem de viaţă sănătos”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, prezent la Bucureşti, în cadrul evenimentului „Health Forum– finanţarea sistemului de sănătate 2018”.

Comisarul european a explicat că, pentru România, fondurile europene sunt „un instrument cheie” şi ar putea fi o soluţie pentru remedierea problemelor existente în sistemul de sănătate.

„Dezvoltarea unor spitale regionale, crearea acestora se numără printre proiectele noastre europene. Trebuie să ne asigurăm că există o finanţare a proiectului. Este esenţial să conştientizăm oamenii de importanţa vaccinării printr-o comunicare largă foarte deschisă. Astfel, oamenii trebuie să aibă mai multă încredere în vaccinuri. În ceea ce priveşte noua lege privind vaccinarea, aş vrea să subliniez importanţa găsirii unei balanţe, a unei abordări echilibrate”, a menţionat Vytenis Andriukaitis.

De asemenea, Andriukaitis a precizat că s-au întâmplat şi „unele lucruri bune” în sistemul medical prin introducerea cardului naţional de sănătate.

„România a făcut unele lucruri bune prin implementarea cardurilor de sănătate, publicând o listă de medicamente compensate care se bazează pe tehnologii foarte noi, promovând conştientizarea şi utilizarea medicamentelor generice, dar există nevoia de îmbunătăţire a accesului la sistemul de sănătate, există o strategie 2014 — 2020 în România şi vă încurajez să militaţi în continuare pentru implementarea sistemului care să devină mai eficient şi mai sustenabil pentru ca sistemul de sănătate să fie de calitate pentru toţi”, a adăugat comisarul european.

Demnitarul european a mai declarat, în cadrul forumului de sănătate de la Palatul Parlamentului, că, la nivelul Uniunii Europene, este legal exportul paralel de medicamente.

„În ceea ce priveşte comerţul paralel, aş vrea să spun că avem o singură piaţă în interiorul Uniunii Europene. Tratatele Uniunii Europene permit libera circulaţie a bunurilor şi aceasta înseamnă — comerţul paralel este legal. Într-adevăr, în anumite cazuri, guvernele au posibilitatea să restrângă acest comerţ, însă restricţia trebuie să fie proporţională şi justificată”, a declarat comisarul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO